Gazete Vatan Logo

AKP'nin 2023 projesi

Başbakan: 12 Eylül’de çıkacak olumsuz netice 2023 projemizi aksatmaz ama...

Başbakan, “2023 hedefimiz bu halk oylamasına göre belirlenmiş hedef değil. 12 Eylül’de çıkacak olumsuz netice 2023 projemizi aksatmaz 2023’e güçlü girmemizi sekteye uğratabilir” dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gün Rize’ni Güneysuyu İlçesi’nde katıldığı “Anadolu Soruyor” adlı programda geleceği dönük açıklamalar yaptı. 2011 yılında yapılacak genel seçimde son kez milletvekili adayı olacağını söyleyen Başbakan, şöyle konuştu:

‘Medyada da olabilirim’

“Bazı yerlerde ’Başbakanım sakın siyaseti bırakmayın’ deniliyor. Siyaset illa bir siyasi partinin çatısı altında yapılmaz ki. Yani siyaset partinin dışında yapılmaz mı? Çeşitli vakıflarda, derneklerde bu siyaseti yapabilirsiniz. Think thank kuruluşlarında bu siyaseti yapabilirsiniz. Bir medyanın içersinde bu siyasete lojistik destek sağlayabilirsiniz. Arkadan gelenlerin önünü açmamız lazım.”
Erdoğan, halk oylamasında ’hayır’ çıkmasının gelecekle ilgili planlarını sekteye uğratıp uğratmayacağıyla ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı: “2023 hedefimiz bu halk oylamasına göre belirlenmiş hedef değil. Tamamen halkoylamasının dışında bir hedef. Süreci olumlu istikamette tetikler ’evet’ çıkması. Çıkacak olumsuz netice, öyle bir şeyi tahmin etmek istemiyorum ama 2023 projemizi aksatmaz ama 2023’e çok daha güçlü girmemizi sekteye uğratabilir.”

‘İkinci olursak ayrılırım’

Erdoğan, “2011 seçimlerinde eğer benim partim seçimlerde ikinci parti çıkacak olursa -ki böyle bir şeyi hiç beklemiyorum inşallah- ben genel başkanlıktan ayrılırım. Niye? Birinci derecede partinin o konuma gelmesinden kendimi sorumlu tutarım.

Ak Parti’nin 2023 projesi nedir?

Erdoğan Mayıs 2004’te “Forum İstanbul-Hedef 2023” toplantısında yaptığı konuşmada Cumhuriyet’in 100. yılını kutlayacağı 2023 yılına ilişkin hedeflerini şöyle dile getirmişti:

* Türkiye, artık AB’ye katıldığı andan itibaren, ‘gireceği’ demiyorum, beyin gücüyle oraya katılmış olacak. Türkiye, medeniyetler uzlaşmasında AB’nin içinde en önemli bir aktör olarak yerini alacaktır.

* Ege ‘barış gölü’ haline gelecekse, bunu başarmaya mecburuz. Bunu da halledeceğiz.

* Gözünü 2023 ufkuna dikmiş bir Türkiye’nin en büyük güvencesi; bilgiye doğrudan ulaşabilen, bilgi teknolojisinden kolayca yararlanabilen, zihni açık yeni kuşaklar olacaktır.

* Bugün, bütün temel ekonomik göstergeleri olumlu seyreden, enerjisini yeniden kazanmış, hedeflerini yenilemiş ve 2023 için hedefini dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek olarak belirlemiş bir Türkiye var.

Avrupa’dan destek istedi

Başbakan Erdoğan dün “AK Parti Genel Merkez Dış İlişkiler Başkanlığı 4. Geleneksel İftarı”na katıldı. Ankara’da görevli yabancı misyon şeflerinin de katıldığı iftarda Erdoğan, referandumla yürürlüğe girecek Anayasa değişiklikleriyle AB’ye uyum noktasında tarihi bir adım atmış olacaklarını vurguladı. Başbakan “Biz vesayetçi anlayışa, statükocu zihniyete, değişime direnen bürokratik elite karşı ciddi manada bir değişimi savunuyor, Türkiye’nin geleceğini, kaderini değiştirecek bir düzenlemeyi gerçekleştiriyoruz. Türkiye’yi AB’ye daha da yakınlaştıracak bu değişim hareketine Avrupalı dostlarımızın da güçlü şekilde destek vermesini bekliyoruz” dedi.

Erdoğan, söyle devam etti: “Türkiye’nin dış politika ekseni değişmemiştir. Rotasında da sapma asla söz konusu değildir. AB’ye tam üyelik, Türkiye’nin stratejik hedefi, devlet politikasıdır. AB’ye üyelik noktasında, toplumumuzda, heyecanın zaman zaman kaybolduğu gerçektir. Ancak bu heyecan kaybı, hükümetin kararlılığının azalmasından değil, AB’-nin Türkiye’ye yönelik tavrından kaynaklanmaktadır.” Erdoğan, bazı ülkeler tarafından terör örgütüne karşı müsamaha gösterilmesine üzüldüklerini de belirterek “Açık şekilde taşeron olarak kullanılan terör örgütüne karşı artık somut adımlar beklediğimizi hatırlatmakta fayda görüyorum” dedi.

Elçilere Kuran hediye edildi

* İftar öncesinde Türkiye Güzel Kuran Okuma Yarışması’nda birinci olan Kurtuluş Camii İmamı, Kuran okudu. Kuran okunurken salona girdiği için Başbakan Erdoğan sessizce, anons yapılmadan protokol masasındaki yerini aldı.

* Başbakan Erdoğan’ın masasında Rusya, Romanya, Polonya,Suudi Arabistan ve Filistin büyükelçileri ile Bülent Arınç, Abdülkadir Aksu, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu ve Melih Gökçek yer aldı. İftar yemeğine, ABD ve İngiltere maslahatgüzar seviyesinde katıldı.

* İftarda, AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in Adanalı olması nedeniyle o yöreye ait yemekler sunuldu. Konuklara, iftariyelik tabağı, zeytinyağlı dolma, salata, su böreği, içli köfte, yuvarlama çorbası, kuzu incik, güllaç, halka tatlısı ve şerbet ikram edildi.

* AK Parti Genel Merkezi’nde danışmanlık görevi üstlenen Başbakan Erdoğan’ın küçük kızı Sümeyye Erdoğan da iftaryemeği sırasında, konuklara eşlik eden isimler arasında yer aldı.

* Mercan Dede davetlilere, kısa bir konser verdi. Mercan Dede’ye Dolmabahçe Camii İmamı Halil Necipoğlu da kendi bestesiyle eşlik etti.

* İftardan sonra büyük çoğunluğunu yabancı misyon temsilcilerinin oluşturduğu katılımcılara Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Dini Yayınlar Dairesi tarafından hazırlanan Türkçe ve İngilizce iki ayrı cilt halinde Kuran hediye edildi. Konuklara ayrıca AK Parti tarafından hazırlanan Anayasa değişikliği paketine ilişkin kitapçığın İngilizcesi hediye edildi.

İsrail elçisi iftara çağrılmadı

İsrail ile “Kurtlar Vadisi” dizisi, ardından dönemin Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a yönelik “alçak koltuk” mizanseli ve son olarak da Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara’ya yapılan ve 9 Türk’ün öldüğü baskın sonrasında ilişkilerde yaşanan kriz sürüyor. Ankara Tel-Aviv’den “özür” ya da “tazminat” talebini sürdürürken, İsrail bu özrü dilememekte kararlı olduğunu dile getiriyor. İsrail ile diplomaside yansıyan gerilimli ilişkide Ankara, tepkisini Başbakan Erdoğan’ın Ankara’da görev yapan büyütelçilere verdiği iftar yemeğine İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy’nin davet edilmemesiyle bir kez daha ortaya koydu. Yemek için Levy dışındaki Ankara’daki tüm büyükelçiliklere davet yapıldı. Levy, Ankara’nın tutumunu “davet edilmediğim yere gitmem” sözleriyle değerlendirdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise, Levy’nin AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı’nca düzenlenen 4. Geleneksel İftarı’na davet edilmemesi konusunda “İsrail Büyükelçisi’ni, İsrail devletinin tutumuna karşı eleştirel bir tutum göstermek için davet etmedik” dedi.”

Haberin Devamı