Gazete Vatan Logo

AKP'li üyeler huylandı

Meclis tarafından oluşturulan komisyon, heykellerinin yapılış amacını araştıracak

DÜNYANIN 12 farklı ülkesinde yaptığı ve uzaydan görülebilen heykeller nedeniyle ‘Kainata Taşlarla Fısıldayan Adam' olarak da tanınan Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers'ın, Kapadokya bölgesinde yaptığı heykeller İl Genel Meclisi tarafından incelenecek. Meclis tarafından oluşturulan komisyon, heykellerinin yapılış amacını araştıracak.

Nevşehir İl Genel Meclisi, ünlü heykeltıraş Andrew Rogers’ın, Kapadokya’da oluşturduğu "Zaman ve Mekan" adlı Heykel Park’ın neden bölgeye yapıldığının ve finansmanının kimler tarafından karşılandığının araştırılması için komisyon kurdu.

İl Genel Meclisi’nin AK Parti’li 7 üyesinin Eylül ayı toplantısında verdiği teklif doğrultusunda, AK Parti’li Avanos İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cerit başkanlığında komisyon oluşturuldu.

Komisyon Başkanı Ömer Cerit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Andrew Rogers’ın Göreme beldesinde yaptığı heykellere karşı olmadıklarını ancak bazı şeyleri merak ettiklerini söyledi.

Cerit, "O heykellerin yapılış amacı nedir, kim izin verdi? O heykellere bir sürü para harcanmış, o paraları kim karşıladı. Biz bunu merak ettiğimiz için araştırılmasını istedik. Yoksa heykellere karşı çıktığımız yok. Biz karşı değiliz o heykellere. Arkadaşlarımız heykellerin neden yapıldığını finansmanının nereden karşılandığını araştırıyorlar" dedi.

Komisyon üyelerinden AK Parti Ürgüp İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Aydın da aslında sanatçı tarafından güzel bir heykel yapıldığını ancak o heykellerin neyi ifade ettiğini anlayamadıklarını kaydetti.

Aydın, şöyle devam etti: "Güzel bir heykel yapmış ama neyi ifade ediyor, ne demek istiyor biz bilmiyoruz. Heykellere bakanlar da bunu anlamıyor. Orada bir çok sütun yapılmış ama niye yapılmış bilmiyoruz. Bu yüzden incelenip, ne anlama geldiğini, neden buraya yapıldığını öğrenmek istedik. Bir de oraya o heykelleri görmeye kimse gitmiyor. Neden insanların o heykelleri görmeye gitmediğini öğrenmek istedik. Art niyetli değiliz. O heykellerin ne anlama geldiğinin insanlara öğretilip turizme kazandırılmasından yanayız. Arkadaşlarımız araştırıyorlar. Meclisin diğer toplantılarında bu konuyu yine görüşeceğiz." İl Genel Meclisi İnceleme ve Araştırma Komisyonu, araştırmanın sonucunu 11 Ekim’de yapılacak İl Genel Meclisi Toplantısı’nda meclis üyeleri ve kamuoyu ile paylaşacak.

-YAZILI PROTOKOL YOK, İŞ BİRLİĞİ VAR-

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil de Andrew Rogers’ın, oluşturduğu "Zaman ve Mekan" adlı Heykel Park’ın bulunduğu araziyi belediyelerinin tahsis ettiğini söyledi.

Parkın belediyeleri iş birliğinde oluşturulduğunu ancak Andrew Rogers ile aralarında bununla ilgili bir protokol yapılmadığını ifade eden Cingil, şunları anlattı: "Komisyon üyeleri bize geldiler. Ben onları heykellerin olduğu bölgeye götürdüm. Onlara da anlattım. Andrew Rogers bu projeyi sponsorlar bularak yaptı.

Bu büyütülecek bir şey değil. Kapadokya’ya kazandırdığı yeryüzü sanatı nedeniyle biz belediye olarak kendisine teşekkür plaketi verdik.

O heykeller bölgenin bir kazancıdır. Heykelleri görmek isteyen turistler var. Motorlu araçlarla heykelleri göremeye gidenler var. Ayrıca bölgemizde balon uçuşları var. Balonlar Avanos yönünde uçtuğu zaman heykellerin bulunduğu bölgeden geçiyor ve turistler eserleri görüyor. Biz belediye olarak orayı gösterecek, taştan yön tabelası yaptıracağız. Belediye olarak oraya giden yolu da yaptık." Cingil, heykellerin bulunduğu bölgenin Göreme Belediyesi’nin mücavir alanları sınırlarında olduğunu belirterek, "Burası SİT alanı da değildir. Andrew Rogers bu projeyi, belediye iş birliğinde uygulayacağını Nevşehir Valiliği’ne bildirdi. Proje böylelikle uygulamaya konuldu. Ben İl Genel Meclisi’nde oluşturulan komisyonun pozitif anlamda bir çalışma yapmasından yanayım" dedi.

"Kainata taşlarla fısıldayan adam" olarak tanınan Avustralyalı ünlü heykeltıraş Andrew Rogers, Nevşehir’in Göreme beldesi, Karadağ mevkisinde yapımına 2007 yılında başladığı ve ’Dünyada Bir Gün’ ve ’Zaman ve Mekan’ adlarını verdiği Heykel Park’ı 29 Mayıs’ta törenle açılmıştı.

Rogers, 9 metre yüksekliğindeki heykelleri, 10 bin 500 ton taş kullanarak, 230 kişinin çalışması ile 3 yılda tamamladı. Birbirlerine ikişer kilometre uzaklıkta yer alan, 450 kilometre yükseklikten, yani uzaydan görülebilen, toplam 7 kilometrelik alanı kapsıyor.

Andrew Rogers’in diğer dev küresel heykellerinin, İsrail Arava Çölü, Şili Atacama Çölü, Bolivya Altiplano, Sri Lanka Krunegala Bölgesi, Avustralya’nın Geelong yöresi, İzlanda’nın Akureyri noktası ve Çin’deki Gobi Çölü’nde bulunuyor.

Haberin Devamı