Gazete Vatan Logo

AKP'den yeni Anayasa açıklaması!

'Gerekirse kendi teklifimizi...'

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun olumlu bir şekilde devam etmesini düşündüğünü ifade ederek, "Ama artık bu iş ipe un serme noktasına doğru gidiyor" dedi.

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Elitaş, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, komisyon çalışmalarıyla ilgili "Güneş batmak üzere" sözlerini doğru bulduğunu söyledi.

Uzlaşma Komisyonu’nun iki yılı aşkın süredir çalışmalarına devam ettiğini anlatan Elitaş, komisyon üyelerinin 31 Aralık 2012’de çalışmaları tamamlama konusunda anlaştığını anımsattı. Bu tarihte çalışmaların yüzde 10’luk kısmının
tamamlanabildiğine işaret eden Elitaş, çalışmaların uzatıldığını belirtti.

CHP’nin komisyondaki 3 üyesinin kendi arasında anlaşamadığını, parti tüzel kişiliğinin de farklı söylem içinde olduğunu dile getiren Elitaş, "CHP kendi içinde bir duruluğu ortaya çıkarabilirse bu iş olabilir" dedi.

Elitaş, Komisyonun bugün dağılabileceği yorumları yapıldığının ifade edilmesi üzerine, "Olumlu bir şekilde devam etmesini düşünüyorum ama artık bu iş ipe un serme noktasına doğru gidiyor. Sadece masadan kaçmamak için bahane uydurma noktasına geliyor" diye konuştu.

AK Parti’nin kendi anayasa teklifini TBMM’ye sunacağını bildiren Elitaş, "Anayasa yapma arzusu içinde olduğumuzun en büyük göstergesi bu. Hala bunu bile anlayamayan bir zihniyet kendi arasında nasıl uzlaşsın" dedi.

Elitaş, bir soru üzerine, hazırlıkların yapıldığını ancak Meclis Başkanı Çiçek’in Uzlaşma Komisyonu ile ilgili kararını görmeleri gerektiğini söyledi. Komisyonu Meclis Başkanı Çiçek’in topladığını, Çiçek başkanlığındaki heyetin sonlandırması gerektiğini ifade eden Elitaş, komisyonun MHP’li üyesi Faruk Bal’ın, Çiçek’in komisyonu lağvetme yetkisi olmadığını söylediğinin aktarılması üzerine, "31 Aralık 2012 diye söz verildi. Duran dursun öyleyse. Orası bir kamp değil. AK Parti masadan kalkmıyor, AK Parti sözünde duruyor. 31 Aralık tarihi itibariyle söz verdik, bu sözü yerine getiriyor. MHP, ’Nisan’a kadar duralım’ diyor, yine sözünü yerine getirmiyor. Demek ki MHP kaçak güreşiyor" ifadesini kullandı.

"Seviyenin bu kadar düştüğü döneme rastlamadık"

Elitaş, Ak Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan’ın CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç’e yönelik küfürlü sözlerinin hatırlatılması üzerine, Meclis’te seviyenin bu kadar düştüğü döneme rastlanmadığını söyledi.

Geçmiş dönemlerdeki tutanaklar incelendiğinde, incitici eleştiriler olduğunu ama hiç hakaret görülmediğini belirten Elitaş, Genç için de "Tutanakları inceleyin, ne zaman kürsüye çıksa muhakkak olay çıkarıyor" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir mitingde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için "Ananı a..." dediğini anlatan Elitaş, "O şahıs, sanki Sayın Kılıçdaroğlu’nun söyleyemediklerini söyleyen birisi gibi ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Aslan’ın söylediği sözlerin kabul edilebilir olmadığını ve hiçbir mazeretin bunu savunmayı mümkün kılmayacağını vurgulayan Elitaş, AK Parti olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını ve Aslan’ın Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu başkanlığı ve üyeliğinden istifasını istediklerini ve parti Disiplin Kurulu’na sevk ettiklerini söyledi.

MHP’li Bal: ”Yol ayrımına gelen parti varsa durumunu değerlendirir”

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da gazetecilerin soruları üzerine, komisyonun dağılmasını en son ihtimal olarak gördüklerini söyledi.

Komisyonun uzun bir hazırlık dönemi geçirdiğini, çok önemli bilgilerin ve vatandaşın katılımının sağlandığını ifade eden Bal, "Önemli maddelerde de ciddi anlaşmalar sağlandı. Bunların feda edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Komisyonun 15 maddelik çalışma usul ve esası olduğunu anımsatan Bal, komisyonun ya çalışmalarını tamamlayıp metni TBMM Başkanlığı’na sunacağını ya da bir partinin çekilmesi durumunda dağılacağını belirtti. Bal, TBMM Başkanı Çiçek’in büyük bir cesaret ve ciddi inisiyatif kullanarak komisyonun kurulmasına vesile olduğunu ancak komisyonu dağıtma yetkisi olmadığını savundu.

Faruk Bal, "Yol ayrımına gelen parti varsa durumunu değerlendirir. MHP yol ayrımında değil, devam edecek" diye konuştu.

Komisyonun bugünkü toplantısına "son toplantı" olarak bakmadıklarını dile getiren Bal, "Komisyon ya başaracak ya da bir parti çekilir. Çekilme halinde komisyon dağılır. Dağılma halinde dahi kalan partilerle elde edilen mutabakatı değerlendirme çabası içinde olacağız" dedi.

Haberin Devamı