Gazete Vatan Logo

AKP’de yerel seçim depremi

Erdoğan'ın belediye başkanlarının çoğunu değiştireceği mesajını verdiği iddia edildi

Deniz Feneri, Şaban Dişli ve Dengir Mir Mehmet Fırat ile başlayan yolsuzluk tartışmaları, yerel seçimlerde İzmir ve Çankaya’yı almayı hedefleyen AKP’nin planlarını bozdu.

Yolsuzluk tartışmaları, Deniz Feneri ile ilgili iddialar, hükümetin bu konuda girişimde bulunmakta isteksiz davranması, Şaban Dişli’nin rüşvet aldığı suçlamaları üzerine parti yönetiminden istifa etmesi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat ile ilgili hayali ihracat suçlaması, AKP’nin yerel seçim hedeflerini etkiledi. Yerel seçimlerde İzmir, Çankaya, Diyarbakır ile Mersin gibi CHP ve DTP’nin elinde olan belediyeleri almayı planlayan, tüm stratejisini bu hedef üzerine kuran AKP, yolsuzluk iddialarıyla sarsıldı.

Parti kulislerinde, 22 Temmuz seçimleriyle birlikte İzmir, Çankaya ve Mersin gibi AKP’nin etkili olmadığı yerlerde büyük bir yükseliş yaşandığına, ancak yolsuzluk iddialarının ardından gerileme görüldüğüne dikkat çekiliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, geçen hafta gerçekleştirdiği merkez karar ve yönetim kurulu (MKYK) toplantısında yerel seçimlere dönük mesajlar verdi. Erdoğan, bazı MKYK üyelerinin son zamanlarda AKP’li belediye başkanlarına yönelik büyük yakınmalar olduğu yönünde verdiği bilgiler üzerine, “Başkanlara yönelik bana da çok fazla şikâyet geliyor. Zaten bu seçimlerde adayları belirlerken bu şikâyetleri dikkate alacağız. Belediye başkanlarından çoğunu bu seçimlerde aday göstermeyi düşünmüyoruz” dedi.

Parti yöneticilerinden aday arayışlarına başlamalarını isteyen Erdoğan, “Yerel seçimler için yeni yüzler, yeni isimler bulun” diye konuştu. Erdoğan, yeni isimler için seçim bölgelerinde anketler, il ve ilçe örgütleriyle tabana yönelik geniş bir değerlendirme yapılmasını istedi. (Cumhuriyet)

Haberin Devamı