Gazete Vatan Logo

AKP aday analizi

Ağır toplar kıyılara gitti ‘Abi’lerin bölgesi değişti

ANKARA - Ak Parti’nin dün YSK’na sunulan aday listesinde mevcut 333 milletvekilinden yeniden adaylık başvurusu yapmayan 20 milletvekili ile birlikte 187’si listede yer almadı, sadece 146 milletvekili yeniden aday gösterildi. Kabinesinden iki bakan parlamento dışında kalırken, Başbakan Erdoğan diğer kabine üyelerinin seçim bölgelerinde de kapsamlı revizyona gitti. Başbakan Erdoğan’ın kabinesinden 1 bakan, milletvekili aday listesinde yer almadı. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, kendi kararıyla yeniden adaylık başvurusunda bulunmadığı ve kitap yazacağını açıkladığı için liste dışında kaldı. Kabinedeki iki kadın bakandan biri olan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ise yeniden adaylık başvurusunda bulunmasına rağmen aday listesinde yer bulamadı.

Davutoğlu, Meclis yolunda

Siyasete Manisa’da başladığını ve Manisa’da kalacağını açıklamasına karşın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’ya kayarken, Arınç’ın yer değişikliği domino etkisi gösterdi. Bursa dışından aday gösterileceği haberlerine sert tepki gösteren Faruk Çelik, Şanlıurfa’ya gitmek zorunda kaldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, beklendiği gibi takviye için İzmir’e kaydırılırken, kabinenin sürpriz ismi ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu. Gönül İzmir yerine CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın seçim bölgesi Antalya 1. sıradan listeye konuldu. Parlamento dışından Dışişleri Bakanlığı’na atanan Ahmet Davutoğlu da, bu dönem parlamenter sıfatını elde edecek. Davutoğlu Konya 1. sıradan aday gösterildi.

Eski bakanlara tırpan

Ak Parti’nin iktidara gelmesinden sonra kurulan ilk iki hükümette görev alan bakanlar da tırpanlandı. Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış adaylık başvurusunda bulunmadıkları için listede yer almadı. Buna karşılık, adaylık başvurusu yapan eski bakanlar Güldal Akşit, Nazım Ekren, Sait Yazıcıoğlu, Kürşat Tüzmen, Zeki Ergezen, Sami Güçlü ve İmdat Sütlüoğlu ile birbirlerine dünür olan Osman Pepe ve Hilmi Güler de listeye alınmadı. Başbakan’ın Keçiören Subayevleri semtindeki konutunun evsahibi olan Faruk Koca da adaylık başvurusunda bulunmadığı için milletvekili aday listesinde yer almadı.

İzmir’e iki bakan takviyesi

Erdoğan CHP’nin kalesi olarak görülen İzmir’de de kadrosunu büyük ölçüde değiştirdi. Mevcut 9 milletvekilinden 6’sını yeniden aday göstermeyen Erdoğan, eski CHP’li Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı 1. bölgeden, kamuoyunda “liberal” imajıyla tanınan Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ı da 2. bölgeden liste başı yaptı. Ak Parti 22 Temmuz seçimlerinde 1. bölgenin çıkarttığı 12 milletvekilinden 5’ini, 2. bölgede de 12 milletvekilliğinden 4’ünü almıştı. Buna göre İzmir’den AK Parti Milletvekili olarak Meclis’e girme şansı bulunan isimler şöyle:

“1. Bölge: Ertuğrul Günay (Kültür ve Turizm Bakanı), Mehmet Sayım Tekelioğlu (eski milletvekili), İlhan İşbilen (sanayici), İlknur Denizli (Ali Aşlık),

2. Bölge: Binali Yıldırım (eski ulaştırma bakanı), Aydın Şengül (şehir plancısı), Erdal Kalkan (milletvekili), Nesrin Ulema (Eczacı)

Danışmanlar da listede

Erdoğan’ın danışmanı, “AK Parti ve Muhafazakar Demokrasi” kitabının yazarı Yalçın Akdoğan Ankara 1. bölge 6. sıradan, Erdoğan’ın başmüşaviri Emrullah İşler Ankara 2. bölge 8. sıradan, Erdoğan’ın başdanışmanı Nabi Avcı Eskişehir 1. sıra adayı olurken, Erdoğan’ın özel kalem müdür yardımcısı Çağatay Kılıç Samsun 5. sıradan listede yer bulabildi. Başbakan’ın Başmüşaviri Erol Kaya da, İstanbul 1. bölge 4. sıradan aday gösterildi.

Türköne liste dışı

Açıklanan liste ile Türköne ailesi Meclis dışı kaldı. İstanbul Milletvekili Özlem Türköne eşinin milletvekili olabilmesi için adaylık başvurusunda bulunmadı. Ankara’dan adaylık başvurusu yapan eşi Zaman Gazetesi yazarı Mümtazer Türköne temayülde 33. sıradan çıktı. Türköne’nin temayüldeki bu hezimetin ardından AK Parti Genel Merkezi’ndeki mülakata da gitmedi.

Şamil Tayyar listede

Güçlü Türkiye Partisi’nin kurucusu ekonomist Tuna Bekleviç Edirne 2. sıradan, Gazeteci yazarlar Şamil Tayyar, Mehmet Metiner, Diyarbakır Sanayi Odası eski Başkanı Galip Salim Ensarioğlu, AB Genel Sekreteri Volkan Bozkır, Denizli eski Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi AK Parti listesinde yer bulan dikkat çekici diğer isimler oldular.


Güler Mardin’de, Köksal

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’ndan istifa ederek aday olan Muammer Güler, yıllarca Valilik yaptığı İstanbul 1. bölgedeki temayülde ancak 33. olabildi. Temayülde başarısız olan Güler Mardin listesinin 1. sırasına konuldu. Hak İş Başkanı Salim Uslu, Ankara’dan adaylık başvurusunda bulunup, temayülden 8. sırada çıkınca bu il yerine Çorum’a kaydırıldı. Uslu Çorum 1. sırada adayı yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden istifa ederek aday olan ve temayül yoklamalarında da 2. sırada yer alan Oğuz Kaan Köksal, Kırıkkale 2. sıradan aday gösterildi.


Türkeş’in iki oğlu iki ayrı partide

MHP eski Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in ikinci evliliğinden olan oğlu ekonomist Ahmet Kutalmış Türkeş de İstanbul 2. bölge 7. sıradan aday gösterildi. Türkeş’in ilk evliliğinden olan oğlu Tuğrul Türkeş ise MHP’nin adayı.

Emekli Tümgeneral de listede

Emekli havapilot tümgeneral Şirin Ünal da bu bölgede seçilebilecek sıradan aday yapıldı.

Kabinede bölgeleri değişenler

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Manisa’dan Bursa’ya, Beşir Atalay Ankara’dan Kırıkkale’ye, Zafer Çağlayan Ankara’dan Mersin’e, Faruk Çelik Bursa’dan Ş.Urfa’ya, Binali Yıldırım Elazığ’dan İzmir 2. bölgeye, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep’ten Batman’a, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İstanbul’dan İzmir 1. bölgeye, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı İstanbul’dan Rize’ye, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül İzmir’den Antalya’ya...

Kabinede yerlerini koruyanlar

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Ankara, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Afyon, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Ankara, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz Bingöl, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Diyarbakır, Sağlık Bakanı Recep Akdağ Erzurum, Sadullah Ergin (adalet eski bakanı) Hatay, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış İstanbul, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer İstanbul, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Kayseri, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün Kocaeli, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir Samsun, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak Trabzon.

Haberin Devamı