Gazete Vatan Logo

AKP, AB'yi uyardı!

Kınıklıoğlu AB'yi uyardı: 'Türkiye'nin sabrı taşıyor'

AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, Brüksel’de yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin AB’ye ilişkin jeopolitik sabrı azalıyor" uyarısında bulundu. “Artık bu böyle gidemez” mesajını da veren Kınıklıoğlu, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen İspanya, Portekiz, İngiltere, İtalya gibi ülkelerin, Almanya ve Fransa’ya karşı Türkiye’ye yapılan haksızlıklar konusunda sesini yükseltmediğini vurgulayarak, “Biz dostlarımızdan daha fazla liderlik bekliyoruz. Carl Bildt’den başka Türkiye konusunda ağzını açan yok” dedi.

ABD düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu'nun düzenlediği Brüksel Forumu'nda “Değişen Türkiye” panelinde konuşan AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, "Türkiye’nin AB’ye ilişkin jeopolitik sabrı azalıyor" dedi.

Türkiye’ye karşı birlik tarafından ortaya konulan tavrı eleştiren Kınıklıoğlu, “Artık bu böyle gidemez” mesajını verdi.

ABHaber’e göre, Kınıklıoğlu, panelde yaptığı konuşmada özetle şunları kaydetti:
"Türkiye olarak Hırvatistan’la ile aynı gün müzakerelere başladık. Hırvatistan’ın önümüzdeki yıl AB’ye girmesinden bahsediyorsunuz. Türkiye’ye de çerçeve anlaşmasına aykırı olduğu halde Fransa 5 müzakere başlığını tek taraflı veto ediyor. Buna da AB içinde hiç kimse ses çıkarmıyor. AB üyesi ülkelerinden biri de çıkıp Fransa’ya hangi AB yasaları ve kuralları çerçevesinde 5 başlığı engelliyorsun diyemiyor.”

Kınıkloğlu, Kıbrıs müzakerelerinin sadece Kıbrıs ile ilgili mesele olmadığına, Türk halkının Kıbrıs müzakerelerinin sonucunu AB ile ilişkilerin bir barometresi olarak görduğünü dikkat çekerek, “Rumlara çözüm için AB içinde şu veya bu şekilde baskı yapılmıyor. Şimdi bize Rum Kesiminin AB üyesi olmasının hata olduğu söyleniyor. Ama biz Rumlar AB üyesi olmadan bunu üye ülkelere ve birlik kurumlarına söylemiştik” şeklinde konuştu.

“Şimdilerde bazı AB ülkelerinde ırkçı ve İslamofobik yaklaşımların yanında, karar almakta zorlanan, içine kapanık ve vizyonsuzluk yaşayan bir birlik görüntüsü ile karşı karşıyayız” eleştirisinde bulunan Kınıklıoğlu, bir katılımcının "AB’de sadece Fransa ve Almanya Türkiye’nin AB üyeliğine itiraz ediyor. Çoğunluk destekliyor" sorusuna şu karşılığını verdi:
"Ama hiç birisi İspanya, Portekiz, İngiltere, İtalya olarak, Almanya ve Fransa’ya karşı Türkiye’ye yapılan haksızlıklar konusunda sesini yükseltmiyor. Biz dostlarımızdan daha fazla liderlik bekliyoruz. Carl Bildt’den(İsveç Dışişleri Bakanı) başka Türkiye konusunda ağzını açan yok."

Haberin Devamı