Gazete Vatan Logo
Magazin Aknelerle savaşma zamanı!

Aknelerle savaşma zamanı!

Toplumda genellikle ‘sivilce’ olarak adlandırılan ve ergenlikle birlikte hayatımıza giren ‘akne’, ciltte en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Dermatoloji Kliniğinden Prof. Dr. Sibel Alper aknelerle savaşmanın detaylarını anlattı.

Aknelerle savaşma zamanı!

Akne, ergenlik döneminin en önemli sorunu. Deri belirtileri arasında kırmızı kabarıklıklar, siyah noktalar, içi iltihaplı kabarıklıklar ve kistler bulunur. Akne hastanın psikolojik durumu çok olumsuz etkileyebilir ve en çok yüz, daha nadiren sırt ve göğüs bölgesinde ortaya çıkar.

Yüz bakımına ve yediğiniz gıdalara dikkat!

- Deri bakımı ve tedaviye ek olarak doğru beslenmenin 12 haftada sivilce sorununu yüzde 50 azaltır. Anti-akne diyetinde protein ve düşük glisemik endeksli gıdalara yer verilir. Diyet sonrasında insülin düzeyi azalmış, hormonal dengesizlik kontrol altına alınır. Rafine ve işlem görmüş gıdaların yerine et, tavuk, balık, yumurta gibi proteinler tercih edilmelidir. Böylece çinko, B12 ve omega 3’den zengin gıdalar tüketilmiş olacaktır. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli, öğünlere mutlaka bakliyat eklenmeli.

- Günde en az 2.5 bardak sebze tüketilmeli. Brokoli iyi bir seçenek. Salatalara avakado eklenebilir. Kolalı içecekler yerine bol su içilmeli, fast food’dan uzak durulmalı.

Haberin Devamı

- Dışarda yemek yendiğinde ise soslardan ve kızarmış gıdalardan uzak durulmalı, pasta yerine meyve veya meyveden hazırlanmış, bal gibi doğal tatlandırıcı içeren tatlılar tercih edilmeli.

- Ergenlik dönemindeki çocukların düzenli olarak spor yapmaları insülin düzeyini, dolayısıyla akneye yol açan hormonların kontrolunu sağlar.

- Yağlı ve yoğun kapatıcı özelliği olan makyaj ürünleri gözenekleri

tıkayarak akne oluşumuna neden olabiliyor. Bu yüzden cildiniz akneye yatkınsa nemlendirici, fondöten ve güneş koruyucu kremlerinde su bazlı ve non-komedojenik özellikli olanlarını tercih etmeniz gerekiyor.

- Vücutta strese bağlı olarak salınan ve ayrıca stresle düzeyleri değişen bazı hormonlar mevcut. Akneye yatkın kişilerde stres bu hormonlar üzerinden sivilce oluşumuna neden oluyor. Bu yüzden akne oluşumunu önlemek için stresten uzak durmak büyük önem taşıyor.

Yanlış bilinen gerçekler

- Derinin kirli

olması akne nedenidir Deride akneyi tetikleyen ve gözenekleri tıkayan kir değil yağ ve hücre artıklarıdır. Deri temiz tutulmalıdır ancak çok sık ve sert yıkamak tahriş sonucu akneyi alevlendirebilir.

Haberin Devamı

- Sadece yağlı cildi olanlarda akne görülür

Akne lezyonları derinin üstünde değil altında oluşmaya başlar. Deri yüzeyindeki yağ tahriş edici ajan olarak kabul edilebilir. Hafif günlük temizlik bu durumu düzeltmeye yetecektir.

- Akne kozmetik bir

problemdir ve birden geçer Akne bir deri hastalığıdır, değişik klinik görünümleri vardır, mutlaka tedavi edilmelidir ve bir doktora başvurulmalıdır. Akne uzun sürelidir, dolayısıyla uzun süre tedavi gerektirir. Akne tedavi edilmezse iz kalabilir. Kişinin evde yüzüyle oynaması, sıkması, kaşıması, iz kalma riskini artırır.

Siyah noktaları asla sıkmayın!

Cilt bakımında hassas davranmalı, aşırı sürtmeden kaçınılmalıdır. Hafif, deriyi soymayan temizleyiciler ile yüz günde iki kez yıkanmalıdır. İlaçlar sadece sivilce üzerine değil tüm yüze uygulanmalıdır. Kullanılan bakım kremleri yağsız siyah nokta oluşturmayacak nitelikte olmalıdır. Terleme akneyi tetikleyebileceğinden spor sonrası yüz hemen yıkanmalıdır. Siyah nokta yoğun ise asla cilt bakımı sırasında sıkılmamalı, haftada bir kez uygun bir peeling ile tedavi edilmelidir. Siyah noktaları sıkmak enfeksiyona ve iz kalmasına yol açacaktır.

Haberin Devamı

Aknelerden arınma için birebir

“Multiactiv Akne Karşıtı Arındırıcı ve Matlaştırıcı Temizleme Jeli” akneli ciltlerin günlük olarak temizliği için özel olarak formüle edildi. İçeriğindeki aktif bileşenlerden salatalık ekstraktı cildi nazikçe temizler. İçeriğindeki suda çözünen vitaminler ve kafeik asit sebebi ile özellikle akneli ciltlerin rahatlamasına yardımcı olur. Zengin içeriği sayesinde cildin rahatlamasına, güçlenmesine yardımcı olur. Panthenol ise güçlü bir antioksidan etki göstermekte. Ciltten kolayca penetre olarak yoğun nem sağlar. “Multiactiv Akne Karşıtı Arındırıcı ve Matlaştırıcı Temizleme Jeli” bu üç etken madde sayesinde akneli ciltlerde cildin temizliğinin nazikçe ve cildin kurumasını önleyerek yapılmasını sağlar. Cildi nemlendirerek yapısının güçlenmesini destekler. Ayrıca geniş gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olur. Düzenli kullanımda cilt rahatlamış, yatışmış ve dış etkenlere karşı güçlenmiştir.

Haberin Devamı