Gazete Vatan Logo

Akkuyu NGS ihalesinde flaş gelişme

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom, Akkuyu NGS'de kullanılacak bazı güvenlik sistemleri için ihale açtı.

Akkuyu NGS ihalesinde flaş gelişme

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) 1'inci ve 2'nci ünitelerin güvenlik sistemlerine ilişkin ihale açıldığını duyurdu.

Rosatomdan yapılan açıklamada, Akkuyu NGS'nin 1'inci ve 2'nci ünitelerindeki ana güç birimlerinin korunmasına yönelik sistemlerin üretimi için ihale açıldığı belirtildi.

Açıklamada, ihale sonucunda sistemlerin 1'inci ünite için 2018 bahar dönemine kadar, 2'nci ünite için ise 2019 yazına kadar teslim edilmesi gerektiği vurgulanırken, ihalenin toplam bedelinin ise yaklaşık 15,4 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Sistem ilk defa Çin'de inşa edildi

Akkuyu NGS'de kullanılacak nükleer reaktörlerin, bir kaza anında korunmasına yönelik özel olarak Rus bilim adamları tarafından tasarlandığı belirtilen söz konusu sistemlerin, daha önce ilk defa Çin'de inşa edilen Tianwan NGS'de kullandığı bilgisine de yer verildi.

Rosatomun yüzde 100 hisse sahibi olduğu Akkuyu NGS'deki yüzde 49 hissesinin Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) ortaklığına devredilmesini sağlayacak ön protokol anlaşması haziran ayında imzalanmıştı.

Haberin Devamı