Gazete Vatan Logo

Akın akın Türkiye'ye geliyorlar

Dünyanın sorunlu ve yoksul bölgelerinden başka ülkelere göç etmek isteyen insanlar eskiden geçiş güzergahı olarak kullandıkları Türkiye'yi hedef ülke haline getirdiler

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’nın 2011 yılındaki operasyonlar ve elde edilen verilere dayanarak hazırladığı 2011 yılı faaliyet raporunda, göçmen kaçakçılığına yönelik çalışmalara ve değerlendirmelere yer verildi.

AA muhabirinin rapordan derlediği bilgilere göre, uluslararası suç örgütlerince gerçekleştirilen, kamu sağlığı ve güvenliğini tehdit eden göçmen kaçakçılığına karşı, 2011 yılında 37 planlı operasyon gerçekleştirilerek, bin 89 göçmenle 281’i organizatör, 429 kişi yakalandı.

Türk emniyet birimleri, suç örgütlerinin uluslararası irtibatlarını da ortaya çıkartarak, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan ve Yunanistan’daki ilgili makamlarla irtibat halinde, 6 planlı operasyonun yapılmasını ve bin 152 göçmen ile 82 organizatörün yakalanmasını sağladı.

”Türkiye’de kalmak için geliyorlar”

Türkiye’ye ağırlıklı olarak İran, Irak ve Suriye üzerinden giren kaçak göçmenlerin Myanmar, Filistin, Afganistan, Eritre ve Pakistan uyruklu oldukları bilgisine yer verilen raporda, daha önce göçmenler için Avrupa ülkelerine ”geçiş güzergahı” olarak bakılan Türkiye’nin, yaşanan ekonomik iyileşmelerle ulaşılmak istenen ”hedef ülke” konumuna geldiği değerlendirilmesinde bulunuldu.

Türkiye’ye kaçak göç hareketinde bir önceki yıla oranla yüzde 40 oranında bir artış gözlendiğine dikkat çekilen raporda, Karadeniz, Güney Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinden çok sayıda insanın ekonomik nedenlerle Türkiye’ye gelerek kayıtdışı çalıştığı belirtildi.

Kamuya 5 yıllık maliyeti 28 milyon lirayı aştı

Yasadışı göçmenlerin, barınması, iaşesi ve geri gönderilmesi için son 5 yılda kamu kaynaklarından 28 milyon lirayı aşan bir harcama yapıldığı aktarılan raporda, göçmen kaçakçılığının, aralarında terör örgütü PKK’nın da yer aldığı suç örgütlerinin en önemli finans kaynaklarından olduğuna işaret edildi.

Raporda, göçmen kaçakçılığından 2011 yılında suç örgütlerinin 130 milyon dolar haksız kazanç sağladıklarının değerlendirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı