Gazete Vatan Logo

Akıllı telefonlarda FETÖ izi

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonların otomatik klavye tahmininde tespit edilen bir açık kullanıcıları çileden çıkarttı. Android'in yeni sürümüne sahip akıllı telefonlarda 'muhterem' kelimesi yazıldığında, Google'ın klavyesi otomatik olarak FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ismini öneriyor. Söz konusu açık hakkında sosyal medyada da kampanya başlatıldı.

Akıllı telefonlarda FETÖ izi

Günümüzde kullanımda olan akıllı telefonların artık tamamında akıllı klavye özelliği bulunuyor. Bu klavye bazı imla hatalarını düzeltme ve sonra kullanılabilecek kelime tahmini yapabiliyor. Bu sistem özellikle yeni çıkan cihazlarda hem sistem üzerinden hem de internet senkronizasyonuyla tahminler yapıyor.

Google klavye geliştiricileri tarafından makine öğrenmesi yöntemi kullanılıyor. Android sözlüğü sürekli art arda kullanılan kelimelere göre kendisini yapılandırıyor. Eğer bir kelime hiç kullanılmadıysa kendi önerilerini sunuyor. ‘Muhterem’ ve ‘Hocaefendi’ kelimelerini yazdığınızda, daha önce bu kelimeleri yazmamış olsanız bile karşınıza FETÖ elebaşı Fetullah Gülen önerisi çıkıyor. Kullanıcılar bu rahatsız edici durumla ilgili Twitter üzerinden bir kampanya başlattı.

Google'ın akıllı klavyesindeki bu açığın görüldüğü telefon modellerinden bazıları şu şekilde; Samsung S6, Samsung S7, Samsung S7 Edge, Samsung S8, Samsung A9 2017, Samsung A5 2017, LG G5, Moto Huawei P10, Samsung Note 5, Lenovo Moto G4

Haberin Devamı

USMED kurucu üyesi Kerem Abadi attığı tweet ile durum hakkında bir kampanya başlattı. Özellikle yeni çıkan ve Android işletim sistemine sahip cihazlarda karşılaşılan bu çirkin önerilerin durdurulmasını talep ediyor.

Bu öneriler makine öğrenmesinin yanında sistemi yöneten kişilerin yönlendirmesiyle de alakalı olabiliyor. Facebook tarafından yapay zeka çevirilerine ilişkin olarak yayınlanan bir makalede kullanılan aşağıdaki cümle gibi. Türkçe-İngilizce çeviri için kullanılan cümle seçimi oldukça dikkat çekici.