Gazete Vatan Logo

Akıllı telefon nesli mutsuz

Kuşaklararası farklılıkları araştıran ABD’li psikolog Jean M. Twenge, akıllı telefonların gençlerin kişiliklerini nasıl değiştirdiğini inceledi.

Akıllı telefon nesli mutsuz

Kuşaklararası farklılıkları araştıran ABD’li psikolog Jean M. Twenge, akıllı telefonların gençlerin kişiliklerini nasıl değiştirdiğini inceledi. ABD’li uzmana göre 1000 yıllık bir kuşağın birçok özelliği akıllı telefonlarla kaybolmaya başladı. İşte akıllı telefonların gençlerde yarattığı değişimin sonuçları:

- 1995 ve 2012 arasında doğan yeni nesil akıllı telefonlar tarafından şekillendiriliyor. Daha ortaokula bile başlamadan Instagram’da hesap açıyorlar.

- Her gün arkadaşlarıyla bir araya gelen gençlerin sayısı 2000 yılından 2015 yılına kadar %40’tan aşağı düştü.

- Sosyal medyada haftada 10 saat veya daha fazla vakit geçiren 8. sınıf öğrencileri, sosyal medyaya daha az zaman ayıranlara kıyasla daha mutsuz gözüküyor.

- Sosyal medyayı sürekli olarak kullanan gençlerin depresyon riski %27 artıyor.

- Elektronik cihazlarında günde 3 saat ve fazlasını harcayan gençler diğerlerine kıyasla intihara daha eğilimli.

- Günümüzde çoğu insan telefonu çalar saat gibi kullanıyor ve uyanır uyanmaz ulaşabileceği bir yere koyuyor. San Diego State Üniversitesi’nde yapılan bir deneye göre gençlerin uyumadan önce son gördükleri ve uyandıktan sonra ilk gördükleri şey telefonları. Telefonunu bir uzvu gibi gören gençler de mevcut.

Haberin Devamı

- iPhone ile devrim yaratan Steve Jobs bile çocuklarına kendi ürettiği aletleri zararlı olduğu gerekçesiyle kullandırmıyordu.

- Önümüzdeki on yıl içinde insanlar doğru ifade formunu değil yalnızca doğru emojiyi arayacaklar.