Gazete Vatan Logo

Akıllı telefon kullanıcıları dikkat!

Akıllı telefon kullanıcıları dikkat!

Milyonlarca kişinin kullandığı akıllı cep telefonlarına yüklenen uygulamalar indirilirken kişisel bilgilerinin paylaşılmasının büyük risk taşıdığı belirtiliyor.

Akıllı telefonlar, her geçen gün gelişen teknoloji ile insanların hayatına biraz daha girerken, artık kişisel bilgiler tek dokunuşla birçok yere gönderilebiliyor. Cep telefonu modelleri geliştikçe piyasaya çıkarılan uygulamalar, fayda sağlamakla birlikte kişisel bilgilerin paylaşımı açısından da çeşitli zararlara yol açabiliyor. Üreticinin, indirilen uygulamalarda telefonda bulunan rehber, kamera, medya, konum gibi bilgilere ulaşabilmesi, dolandırıcılığa kadar varan riskleri taşıyabiliyor. Güvenilir kaynaklardan ve telefona depolanmadan önce erişilebilecek yerleri okumadan indirilen cep telefonu uygulamaları, sosyal medya hesaplarından banka hesaplarına kadar birçok kişisel bilgilerin bulunduğu yerlere girebiliyor.

“UYGULAMAYI İNDİRMEDEN KAMERANIZA, MİKROFONUNUZA, KONUMUZA, KİŞİ LİSTENİZE ULAŞABİLİRİM DİYE YAZIYOR”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan elektrik-elektronik ve cep telefonu uzmanı Ersin Dindaş, özellikle tüm dünyada kullanılan sosyal medya uygulamalarının insanların tüm bilgilerini eriştiğini söyledi. Dindaş, “Bu yüklediğimiz uygulamalar güvenilir kaynaklar olduğundan rahatlıkla indirebiliyoruz. Ancak bilmediğimiz bazı uygulamaları indirdiğimiz zaman, örneğin küçük bir oyun ya da telefon uygulaması indirdiğimizde uygulamayı indirmeden önce görüyoruz sizin kameranıza, mikrofonunuza, konumuza, kişi listenize ulaşabilirim diye yazıyor. Bunları okumadan yükleme yaparak, uygulamayı kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“UYGULAMAYI SİLDİĞİMİZDE TÜM BİLGİLERİ TEMİZLEDİĞİMİZİ ZANNEDİYORUZ”

Haberin Devamı

Dindaş, kullanıcıların depoladıkları uygulamaları silseler bile tüm bilgilerin temizlenmeyebileceğini anlatarak, "Biz aynı uygulamayı tekrar yüklediğimiz zaman tüm bilgiler geri geliyor, üyelik istenmiyor direk olarak giriş yapabiliyorsunuz. Telefon içerisinde veri tabanı kalıyor bunun sayesinde bizim bilgilerimize de ulaşabiliyor. Yeri geliyor uygulamaları yüklerken telefon numaramızı, kimlik numaramızı, doğum tarihimizi yazarak karşı tarafa daha fazla bilgi veriyoruz” şeklinde konuştu.

“İNSANIMIZ ÜŞENGEÇ OLDUĞU İÇİN TEK TIKLA TÜM BİLGİLERİNİ GÖNDERİYOR”

Haberin Devamı

Öte yandan Ersin Dindaş, bazı uygulamaları yüklerken ise, bilgi yazmaya gerek kalmadan sosyal medya hesaplarından direk kişisel bilgilerin alınabildiğini belirterek, “O anda bu kolay geliyor ve bizim insanımız üşengeç olduğu için tek tıkla tüm bilgilerini gönderiyor. İnsanlar bazı uygulamalara güvenilebiliyor. Ancak ortada güvenilecek pek bir şey yok, uygulamaların kurucusunu bilmiyoruz, hangi amaçla kullanılacağını bilmiyoruz. Bu yüzden dolandırıcılıklar da artmaya başladı, çünkü bütün bilgilerimiz gidiyor. Ücretli uygulamalar ile kredi kartı numaramızı yazarak yükleme yapıyoruz. Her şey bu kadar kolaylaşmış iken insanların kişisel bilgilerini bu kadar basit paylaşmamasını ve her uygulamaya da güvenmemesini tavsiye ediyorum” dedi.