Gazete Vatan Logo

Akıllı takılar.. Mücevherlerin içine de teknoloji kaçtı

Akıllı mücevher dendiğinde aklınıza yatırım amaçlı alınan takılar mı geliyor? Duyduğumda ben de öyle zannettim. Ama durum öyle değilmiş meğer...

Akıllı takılar.. Mücevherlerin içine de teknoloji kaçtı

Giyilebilir teknoloji ürünleri her geçen gün hayatımızın daha fazla içine giriyor. En popüler olanları sağlık için kullanılanlar. Kaç adım attığınızı, kalp ritminizi, ne kadar uyuduğunu ölçüyor... Yani aslında sağlık için büyük bir devrim yaratıyor. 2014’te her 5 Amerikalıdan sadece 1’i giyilebilir teknoloji ürünleri kullanıyordu. Ama Apple Watch çıktı mertlik bozuldu. Piyasalar da alışkanlıklar da alt üst oldu. 2014’te 21 milyon ürün satılmıştı. Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Piper Jaffray’in araştırmasına göre 2019’da bu rakamın 150 milyonu geçmesi bekleniyor. Pazar ise 5 yıl öncesine göre 10 kat büyüyerek 2018’te 19 milyar dolara ulaşacak.

Hayatımızın tam göbeğinde

Anlayacağınız giyilebilir teknoloji her geçen gün hayatımızın daha da ‘göbeğine’ yerleşiyor. Hal böyle olunca da olay sadece ‘işlev’ olmaktan çıkıyor. Belki de ilk sinyali ünlü tasarımcı Karl Lagerfeld ya da ABD’li şarkıcı Beyonce vermişti. Bu ‘akıllı’ ürünlerinin fotoğraflarını paylaşmışlardı Instagram hesaplarında. Ama tabii küçük bir nüansla. Aletleri açma gereği bile duymamışlardı çünkü. Aradan geçen zamanda ise çok şey değişti.

Haberin Devamı

Ünlü markalar da bu işe girdi

Işığa doğru uçan ateş böcekleri misali, mücevher ve tasarım firmaları bir bir el attı bu işe. Fossil, Tag, Swarovski, Guess, Oakley, RayBan, Henry Holland, Diane von Furstenburg... Liste uzayıp gidiyor. Aslında mantık net. İnsanlar yüzyıllardır mücevher kullanıyor. O zaman biz de tasarımlarımızı mücevherle birleştirelim... Kenarına köşesine pırlanta yerleştirmekten de bahsetmiyoruz üstelik. Ürünler gerçekten para verip alınacak, özel davetlerde kullanılacak noktaya kadar geldi.

Takı mı alet mi belli değil

Akıllı mücevherler arasında en popüleri Misfit Swarovski Shine. Aslında bir fitness tracker yani fitness takip uygulaması. En önemli özelliği ilk kez güneş enerjisiyle çalışan bir modelinin de oluşu. Gün boyu her adımınızı takip ediyor. Hem gece hem gündüz kullanılabiliyor.

Babetten sonra sıra mücevherlerinde

Fitness tracker kullanmak isteyen ancak tasarımlarını beğenmeyenler için bir çözüm de Tory Burch’ten geldi. Bu konunun uzmanı FitBit ile işbirliği yaptılar. Bu şık tasarımların hem bileklikleri hem de kolyeleri var.

Haberin Devamı

Gemio gençleri hedefliyor

İlginçtir ama yapılan araştırmalara göre bu tarz giyilebilir teknoloji ürünü bilezikler bir süredir gençler arasında ‘arkadaşlık’ bileziği olarak çok popüler.

El sıkışma ya da çakma gibi hareketlerle aktive oluyor. Bir kez eşleştirildi mi ‘eş’ bileziğin size ne kadar yakın olduğunu da ölçüyor.

Şık bir kolye ile nefes kontrolü

Bellabeat LEAF, yaprak şeklinde şık bir kolye. Amaç siz nefes alıp verdikçe stres seviyenizi ölçmek. Kaç adım attığınızı ve uyku düzeninizi kayıt altında tutuyor. Adet döngüsünü hesaplayıp yumurtlama zamanı geldiğinde uyarıyor.

Bir nevi teknoloji detoksu

Çare Ringly isimli yüzük, 18 ayar altın ve yarı değerli taşlardan oluşan bir tyüzük aslında. Yeni bir arama, e-posta ya da takvim hatırlatmasında yarıyor. Her an telefon kontrol etmeye son yani..