Gazete Vatan Logo

Akıllı saatler telefonların yerini alıyor

Akıllı saat pazarı Apple Watch'un piyasaya çıkmasıyla canlandı. 2014’te 89 farklı üreticinin toplam 7 milyon satış yaptığı pazarda 2015'in ikinci çeyreğinde satış 18.1 milyona yükseldi. Saatler özellikleri nedeniyle artık telefonlara rakip.

Akıllı saatler telefonların yerini alıyor

3,6 milyon Apple Watch

Araştırma şirketi IDC’nin rakamlarına göre, şirket 2015’in ikinci çeyreğinde 3.6 milyon Apple Watch sevkiyatı gerçekleştirdi. Bu rakamı geçebilen tek şirket ise 4.4 milyon cihaz sevk eden Fitbit oldu. Apple’ın akıllı saat pazarındaki ilk ürünü olan Apple Watch, rakiplerine kıyasla çok daha yüksek fiyatlardan satılıyor. IDC’ye göre, Apple’ın gelişi akıllı saat pazarının geneline canlılık getirdi. Toplam sevkiyat hacmi 2014’ün ikinci çeyreğine göre yüzde 223.2 oranında artarak 18.1 milyona yükseldi. IDC verilerine göre, geçtiğimiz çeyrekte sevkiyatı gerçekleştirilen her üç akıllı giyilebilir üründen ikisini Apple Watch’lar oluşturdu. IDC analisti Jitesh Ubrani, Apple’ın giyilebilir ürün pazarına etkileyici bir giriş yaptığını ve hakimiyetini sürdürmesinin beklendiğini belirtti. IDC analistlerine göre, giyilebilir ürün pazarının istikametini de Apple tayin edecek.

Fotoğraf çekiyor

Akıllı saatlerde kamera özelliğine mevcut böylelikle istediğiniz anı rahatlıkla ölümsüzleştirebilirsiniz. Kendisine ait belli bir hafızası var. Bu hafızanı kapasitesi ürünün marka ve modeline göre değişiklik gösteriyor. Ses kaydetme özelliğinin yanı sıra müzik dinleme özelliği de sunan akıllı saatler hayatımızı kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

Android tabanlılar yüzde 50 gelişti

2014 yılı sonunda piyasaya sunulduğu Haziran ayından itibaren, 720 bin adet Android Wear tabanlı akıllı saatin sevkiyatının yapıldığı tahmin ediliyordu. Bugünse Google Play Store’da Android Wear uygulamasının, bir milyon indirilme sayısını geride bıraktığı görülüyor. Kabaca bir hesapla veriler, Android tabanlı akıllı saatler 2015'in ilk altı ayında yaklaşık yüzde 50 oranında büyüdüğünü gösteriyor.

Yüzde 400 artış

2014 yılında dünya çapında yaklaşık 7 milyon adet akıllı saat satışı gerçekleştirildi. 2015 yılında bu rakamın yüzde 400 civarında artması ve yaklaşık 30 milyon adet akıllı saatin kullanıcılara ulaştırılması bekleniyor. Statista’nın paylaştığı verilere göre geçen yılın pazar payı lideri ise 1.2 milyon adet satışla Samsung oldu. Ancak 2015 yılında tüm dengelerin değişmesi bekleniyor. Hatta Apple Watch’ın daha ilk yılında pazar payının yarısını alacağı ifade ediliyor. Buna göre Apple 15.4 milyon adet akıllı saat satışı gerçekleştirecek. Buna ek olarak Apple Watch’un fiyatının yüksek olmasından dolayı satışların beklentilerin altına kalabileceği de ifade ediliyor. Şu anda satışta bulunan akıllı saatlerin ortalama fiyatı 500 TL ile 700 TL civarında. Ancak Apple Watch modellerinin fiyatı aralığı ise 1200 TL ile 50 bin TL arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

iOS yalnız değil

2015 akıllı saatlerin yılı olacak. Akıllı saat üreticileri, Android ve iOS tabanlı ürünleriyle bileğinizde yer edinmek için mücadele ediyor.

İnternetsiz bir hiç

Akıllı saatler tek başına işlem yapamıyorlar. Bu cihazları telefonda bağlamanız gerekiyor. İnternet olmadan cihaz sıradan bir saatten farksız.

Telefon olarak kullanılıyor

Akıllı saatler elbette ki sıradan bir saatin yaptığında çok çok daha fazlasını yapılıyor. Akıllı saatler ‘akıllı’ kelimesinin hakkını veren özelliklere sahip. Telefon ile entegre edildiğinde içinde bulunan dahili hoparlör ile ahizesiz konuşma yapılabiliyor. Akıllı saat sayesinde gelen mesajları anına görebilir, okuyabilir ya da erteleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Spor yapmaya özendiriyor

Fitness takibi, neredeyse tüm giyilebilir cihazlar sektöründe adeta mihenk taşı konumunda. Apple Watch, öncelikle 3 farklı kulvarda egzersizlerini takip ediyor: Hareket, egzersiz ve bekleme.. Daha önce belirlediğiniz hedefleri yakalamanız için gün içinde size titreşim gönderiyor. Cinsiyetinizi, yaşınızı, boyunuzu ve ağırlığınızı ayarladıktan sonra saat yakmanız gereken kalori miktarı günlük bazda hesaplanıyor ve ne kadar hareket yapacağınızı size söylüyor. Saat bu hedefleri her hafta geliştiriyor.

Her an kalp ritminizi ölçüyor

Yaptığınız hareketler ve Apple Watch’ın yaptığı tüm ölçümler, buna kalp ritminiz de dahil, eş zamanlı olarak telefonunuzla senkronize oluyor.

Kolunuzdaki doktorunuz

Peki bu saatlerle neler yapılabiliyor? Her şey... Özellikle sağlık alanındaki uygulamakar ve kişisel veri toplama/aktarma konusunda akıllı saatler bizleri sağlığımız konusunda daha dikkatli olmaya zorlayacağa benziyor. Nasıl mı? Örneğin Apple Watch, saat size "su iç" diyor. Bunu 15 dakikada bir hatırlatıyor. Nabzınızı ölçüyor, günlük hareketlerinizi kaydediyor, temponuzu değerlendiriyor, uyku düzeninizi gösteriyor. Kalori sayımı yapıyor. Tüm bu verileri düzenli olarak doktorunuzla paylaşıyor. Bir anlamda sizi 7/24 doktor kontrolü altında tutuyor. Apple özellikle sağlık ve egzersiz için yeni uygulamalar üzerine çalışıyor ve yayına veriyor. Hamileler için haftalık takip uygulamaları var.

Haberin Devamı

Kişisel spor eğitmeniniz

Akıllı saatiniz antrenman türlerini de size öneriyor. Kullanıcılar koşu, yürüme, bisiklet sürme, kürek çekme vs. hareketlerden birini ve zaman, mesafe ya da kalori cinsinden hedef belirliyor. Ve bunları yaparken saatiniz size ne kadar süre ile hangi hareketleri yapmanızı söylüyor. Ayrıca spor yaparken saatinizden müzikte dinleyebiliyorsunuz.