Gazete Vatan Logo

Akıllı kömür dönemi

Üç sacayağı üzerine otutturdukları ‘Akıllı Kömür’ stratejisini başlattıklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Madenlerdeki denetimleri sıklaştıracağız, her ay valiliklere uyarılarda bulunacağız ve güvenli madencilik kültürü oluşturacağız” dedi

Akıllı kömür dönemi

2’inci Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayı’nın açılışında konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) yaptığı denetimler neticesinde ruhsat ve işletme izni olmayan yerlerde eğer kömür işlemi yapılıyorsa bunun ‘kaçak’ olarak nitelendirileceğinin altını çizdi. Bakan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaçak dediniz ama ruhsatı var gibi söylemler gündeme geliyor. Ruhsatı var da, eksikler tespit edilmiş, faaliyet durdurma verilmiş, o eksikler giderilene kadar yapılan her işlem kaçaktır. Bu anlayış ile mücadelenin dozunu artırıyoruz. İşte bu sebeple, kaçak ile mücadeleyi stratejimizin temel ayaklarından biri yaptık.

Onaysız kömür çıkmayacak

Bu alanda denetimleri artırıp özellikle kapatılma cezası verilmiş veya ruhsatları olmayan sahalarda her 3 ayda bir denetim yaparak, buraları takipte tutacağız. MİGEM bir madende faaliyet durdurma veya ruhsatsız üretim tespit ettiğinde bir yazı ile bunu valiliklere bildiriyordu. Bunu değiştiriyoruz. ‘Biz yazdık, bizden çıktı anlayışı’ olmaz. Her ay valiliklere, illerindeki ruhsatsız üretim yapan, faaliyeti durdurulan sahalar ile ilgili hatırlatma ve gereğinin yapılması için yazı yazacağız. Cezai yaptırımlar en sıkı şekilde uygulanacak. Özellikle, bazı durumlar suistimal ediliyordu. Mesela, tespit edilen eksiklerin giderilmesi sırasında çıkan kömürün sevkine izin verilmesi gibi. ‘Eksikleri gideriyoruz’ adı altında kömür çıkarmaya yönelik bu art niyetli yaklaşıma son veriyoruz. MİGEM’in onay vermediği hiçbir kömür, bu sahalardan çıkmayacak.”

Haberin Devamı

Risk grubuna göre 7 bin denetim yapılacak

Madenlerdeki denetim politikasını da değiştirdiklerini anımsatan Bakan Albayrak şöyle konuştu: “Madenlerde risk yönetimini hayata geçirdik ve artık her maden kendi risk grubuna göre denetlenecek. Bu çerçevede, 3 gruba ayırdığımız madenleri risk grubuna göre yılda 1 kez denetimden, yılda 1, 2 ve 4 kez denetime alıyoruz. Ayrıca, ilk kez baskın denetimleri de gerçekleştirmeye başladık. Bu yıl 6 bin 61 maden sahası denetlendi. Bunlardan 1.780’i denetimlerden geçemeyerek faaliyetleri durduruldu. 258 kömür madenine de faaliyet durdurma cezası verildi.
Yıl sonuna kadar inşallah yeni denetim modeli ile 6 bin 500’ü bulan madende denetim yapmış olacağız. Denetimlerimizi 2018 yılında daha da sıklaştıracağız. Gelecek yıl inşallah en az 7 bin denetim gerçekleştireceğiz. Habersiz ve anlık denetimlerle, risk barındıran madenler hızlı bir şekilde tespit edilecek ve gereken neyse tavizsiz bir şekilde uygulanacak. Bir kere daha şu hususun altını çizmek istiyorum. İş ve işçi güvenliğinde kesinlikle sıfır tolerans uygulayacağız. Güvenlik önlemlerini almayan ve risk yönetimini yapamayan madenlerde kapatma cezaları sonrasında belki de ruhsat iptaline kadar gideceğiz.”
Güvenli madencilik kültürü oluşturacağız
Bakan Berat Albayrak, stratejinin önemli ayaklarından biri olarak nitelendirdiği ‘Yeni güvenlik’ anlayışı kapsamında Türkiye’de de artık “Güvenli madencilik kültürünün” oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bu şekilde bir kültür oluşturmadan güvenliği tehdit eden unsurlarla her zaman karşılaşılabileceğini ifade eden Albayrak, “Bu kültürü oluşturmak için, Türk madenciliğinde güvenlik meselesini nasıl ele almamız gerektiği ile ilgili bu alanda dünyanın önde gelen üniversiteleri ve farklı ülkelerdeki kurumlar ile görüşmelerimizi yapıyoruz. Dünyanın önde gelen iki üniversitesinden bu konuyla ilgili bir teklif de aldık, inşallah bunun lansmanını da Aralık ayında yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı