Gazete Vatan Logo

Akıllı ceketler Akmerkez'e insan eli değmeden' gidiyor

Ekol Lojistik'in Hadımköy'de 20 milyon euroya kurduğu ve tamamen robot teknolojisiyle çalışan lojistik merkezinde rakip firmalar Boyner, Marks&Spencer ve Zara'ya ait ürünler, satılacağı mağazaya insan eli değmeden ulaşıyor

Ekol Lojistik'in bundan üç yıl önce Hadımköy'e kurduğu akıllı lojistik merkezinde ceketten pantolona etekten gömleğe kadar her şey satılacağı dükkana kendi başına gidiyor! Bir örneği olmayan ve tamamen robot teknolojisiyle donatılmış lojistik merkezi, herhangi bir satış noktasından gelen '38 beden siyah ceket bitti' mesajını otomatik olarak alıyor ve söz konusu sipariş, raylı sistem aracılığıyla insan eli değmeden siparişi teslim edecek kamyona kadar tek başına gidiyor! Bu inanılmaz teknoloji sayesinde birbirinin rakibi olan Boyner, Marks&Spencer, Zara gibi markalara ait ürünler, her gün Hadımköy'den Türkiye'nin dört bir yanındaki mağazalarına aynı merkezden dağılıyor.

Boyner ile ortak kurdu

Ekol Lojistik'in Hadımköy'deki 'akıllı merkez'i Boyner Grubu'yla ortak geliştirilen bir proje. 1999 yılında projelendirilen ve Boyner'e ait 98 bin metrekare alan üzerine konumlandırılan merkez 2002 yılında faaliyete geçti.

Ekol Lojistik Yürütme Kurulu Üyesi Cem Kumuk, "Tamamen robot teknolojisiyle donatılan bu merkez 20 milyon euroya mal oldu" dedi. Başlangıçta arazinin üst kullanım hakkı için Boyner Grubu'na ücret ödeyen Ekol Lojistik, bu yıl arazinin mülkiyetini de tamamen kendi
üstüne aldı. Kumuk, Hadımköy'de bulunan ve askıdaki kıyaf etlerin tek başına hareket etmesini sağlayan raylı sistemin maliyetinin ise 4 milyon euro olduğunu belirtti.

Perakende sektörünün büyük oyuncuları olan ve kıyasıya rekabet eden Boyner, Marks&Spencer ve Zara da Ekol Lojistik'ten hizmet alıyor. Öyle ki aynı merkezde farklı noktalarda toplanan mallar, sipariş geldiğinde, her biri kendi kamyonuna hareket ediyor. Kimse kimsenin hangi üründen ne kadar sattığı gibi stratejik bilgilerinden haberdar olmuyor. Her şey büyük bir gizlilik içinde yürütülüyor. Boyner Büyük Mağazacılık Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akın, sistemin büyük bir güvenlik içinde işlediğini, rakiplerle aynı yerden hizmet almalarından dolayı bir endişe yaşamadıklarını ifade etti.

40 milyon ürün gidiyor

Cenk Akın, Hadımköy'deki merkezden, Boyner, Benetton, Sisley, Club Beymen, Divarese mağazalarına bir sezonda 270 bin adet ürünün çıkış yaptığını belirtti. Ekol Lojistik Yürütme Kurulu Üyesi Cem Kumuk da bir sezonda toplam 40 milyon adet ürünün bu merkezden Türkiye'ye ve dünyaya dağıldığını söyledi. Boyner'in T-box operasyonunda satılan ürünler de Rusya'dan Mısır'a kadar bu merkezden hareket ediyor. Tekstilin yanı sıra perakende, hızlı tüketim, elektronik ve ilaç sektörüne de hizmet veren Ekol Lojistik, bu yıl 90 milyon euro ciro hedefliyor.

Haberin Devamı