Gazete Vatan Logo

Akiller: Hükümeti çok kararlı gördük

Akiller: Hükümeti çok kararlı gördük

Dolmabahçe'de toplantıya katılan Akil İnsanlar Heyeti üyelerinin ortak izlenimi hükümetin çözüm sürecini sonuçlandırmakta kararlı olduğu yönünde.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daveti üzerine önceki gün Dolmabahçe'de bir araya gelen 'Akil İnsanlar Heyeti' üyeleri toplantının genel anlamda 'olumlu' geçtiğini belirtirken, sürecin tüm toplum tarafından sahiplenilmesi gerektiğini söyledi. Heyet üyeleri hükümetin çözüm süreci konusundaki kararlılığına da vurgu yaptı. İşte görüşler:

- Mehmet Uçum: Sayın Başbakan bazı taleplerde bulundu. Birincisi, 'Eğer çözüm süreci konusunda kararlılığımıza itimat ettiyseniz bunu kamuoyuyla paylaşın' dedi. İkincisi, 'toplumun sesi olarak bütün siyasi aktörlerle görüşebilirsiniz' dedi.

- Nihal Bengisu Karaca: Çözüm sürecinin taraflarından biri olmasına rağmen vaatlerini yerine getirmeyen, eylem çağrısında bulunarak süreç için ciddi bir kriz zemini oluşturan HDP ve yakın temas içinde olduğu KCK gibi yapılara ilişkin 'güven kaybı' toplantıya damgasını vuran temel duyguydu. Ancak barış fikrinden uzaklaşmama gereği diğer ortaklaşılan diğer bir başlıktı.

Haberin Devamı

- Muhsin Kızılkaya: Bu işi Akil İnsanlar Heyeti meselesi olmaktan çıkarıp daha büyük bir sivil toplum hareketine dönüştürmek, sivil sesi yükseltmek. Toplantının en önemli unsurlarından birisi buydu. Hükümetin ve Başbakan’ın meselenin çözümünde kararlı ve samimi olduğunu gördük. Her zamankinden daha umutluyum.

- Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez: Yol haritası, bizim somut adımlarımız nerede, ne zaman, nasıl atılacak hepsi detaylandırılmış durumda ve o doğrultuda gidiyoruz. Çözüm sürecinde hükümet nezdinde bir sapma yok.

- Tarık Çelenk: Başbakan gerek çözüm sürecinde gerekse dış politikada neyi, niçin yaptığını çok iyi biliyor. Konusuna çok hakim. Bize güven verdi.

- Zübeyde Teker: Sekreteryaya işlerlik kazandırılması, heyetin İmralı'ya gitmesi gerektiği talepleri dile getirildi. Çözüm sürecindeki ısrar bir fikir ortaklığına dönüştü. Umarız süreç başarılı bir şekilde sonuçlanır.

‘Sürecin sahibi vatandaş olmalı’
Heyette yer alan isimlerden sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit: Hükümet son derece kararlı. Bu fikrin geniş kitlelere yayılması gerek. Çözüm sürecinin sahibinin ülkenin vatandaşları olması gerekiyor. Herkes barış fikrini benimsemeli ve sahip çıkmalı. Toplantıyı kararlılık açısından olumlu değerlendiriyorum.
'Vicdani filmler yapılmalı'
Sanatçı Kadir İnanır: Ben demagojik söylemler ve kara propagandadan vazgeçilmesini istedim. Bu sorunu yaratan ana sebeplerin içinde olduğu sansüre uğratmayan vicdani filmler yaparak, halka dokunmanın çok etkili olacağını söyledim. Bu fikrim çok ilgi gördü.

Haberin Devamı