Gazete Vatan Logo

Akdoğan: 'Biz devlet olarak burdayız'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kilis'e düşen roket mermilerine ilişkin vatandaşları sağduyulu olmaya davet ederek, "Bu olaylardan sonra fevri davranmak, protestoya yeltenmek veya bunu bir takım çevrelerin kaşıması doğru değil. Bu sorunun çözümüne de bir katkı sağlamaz. Biz devlet olarak buradayız." dedi.

Akdoğan: 'Biz devlet olarak burdayız'

Akdoğan, Valilikte düzenlediği basın toplantısında, Kilis'teki son durumu değerlendirmek üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla kente geldiğini söyledi.

Tüm Kilislilere geçmiş olsun dileklerini ileten Akdoğan, yarın Bakanlar Kurulu'nda konuyu tüm boyutlarıyla ele alacaklarını dile getirdi.

Kilis'te son dönemde düşen roket mermileri sebebiyle hayatını kaybeden ve yaralananlar olduğunu ifade eden Akdoğan, şöyle devam etti:

"Kilis'teki genel durumu, yaşananları yerinde görmek istedim. Kilis'te yaşayan vatandaşlarımızın hissiyatı nedir? Bunu sanırım bugün burada yaşadıklarımızla gayet iyi hissetmiş durumdayız. Biraz önce de yine roketler düştü. 18 Ocak'tan bu yana Kilis'e 45 roket mermisi düştü. 16 vatandaşımız hayatını kaybetti, 62 vatandaşımız da yalandı. Bugün 10.40'da 2 roket mermisi daha düştü. 16 kişi yaralandı. Genelde hafif şekilde. 10'u Türk, 6'sı da Suriyeli kardeşimiz olmak üzere. Akşam da 18.00 civarı 3 roket mermisi daha Kilis'e düştü. Son olayda 1 vatandaşımız hayatını kaybetti, 10 vatandaşımız da yaralandı. Yaralılara hemen müdahale edildi. Gerekenler yapılıyor. Angajman kuralları gereğince güvenlik güçlerimiz top atışlarıyla hemen karşılık verdiler ve roket mermilerinin geldiği hedeflere müdahale devam ediyor. Bu süreci hep birlikte göğüsleyeceğiz."

Haberin Devamı

Akdoğan, Bakanlar Kurulu'nda Kilis'le ilgili güvenlik tedbirlerinin neler olması gerektiğinin masaya yatırılacağını ifade ederek şunları kaydetti:

"Hem güvenlik tedbirleri hem de sosyoekonomik tedbirlerin ele alınması gerekiyor. Bunu da milletvekillerimiz, belediye başkanımız ve valimiz bize anlattı. Hem meselenin güvenlik boyutu var hem de sosyoekonomik boyutu var. Bunu dönünce Bakanlar Kuruluna ayrıntılı olarak anlatacağım. Bununla ilgili bir rapor sunacağım. Sağduyu içerisinde olmak gerekiyor. Bu olaylardan sonra fevri davranmak, protestoya yeltenmek veya bunu bir takım çevrelerin kaşıması doğru değil. Bu, sorunun çözümüne de bir katkı sağlamaz. Biz devlet olarak buradayız. Bütün ilgili kurumlarımız ne yapılması gerekiyorsa her türlü çabayı ortaya koyuyorlar ve gerekenleri yapıyorlar."

Haberin Devamı

"Toplumsal olaylara güvenlik açısından izin verilmiyor"

Kilis'te güvenlik sebebiyle Valiliğin toplumsal olaylara için vermediğini belirten Akdoğan, Bunu sebebi birileri tepki göstermesin diye değil, roket mermileri düşüyor. Açık alanda vatandaşlar toplu halde bulunması güvenlik açısından uygun değil. Vatandaşlarımız öncelikle kendi can güvenlikleri açısından buna dikkat etmelerinde fayda var" dedi.

Akdoğan, Kilis'in iftihar ettikleri bir şehir olduğunu dile getirerek, "Merkez nüfusu 93 bin ama 127 bin civarında da Suriyeli kardeşimiz burada bulunuyor. Bugüne kadar Kilis, bu insani krizde ensar muhacir anlayışıyla taşın altına elini koydu, büyük bir yük çekti ve Suriyeli mazlumlara kucağını açtı. Biz bu insanları sınırlarımızı, kucağımızı açtık. Bunlar mağdurdur, mazlumdur, ölümden kaçan insanlardır. Bunlara büyük bir fedakarlıkla Kilis de diğer sınır illerimiz de kucak açmıştır. Kardeşlik bilinciyle bu süreç bugüne kadar gelmiştir, bundan sonra da aynı şekilde, kimse kimseye kem gözle bakmasın."

Haberin Devamı

İlave hangi önlemler alınması gerekiyorsa alınacağını, hangi adımlar atılması gerekiyorsa atacaklarını İfade eden Akdoğan, "Maalesef sınırlarımızın karşı tarafında bir otorite yok. Terör örgütleri cirit atıyor. Farklı bir takım yapılanmalar var, silahlı örgütler var. Bunlar bizim irademizin dışında, karşı tarafta yaşanan gelişmeler Türkiye"yi de etkileyebilmektedir. Bütün bu olumsuzlukları hep birlikte göğüslememiz gerekiyor. Ben bir kez daha Kilisli kardeşlerime teşekkür ediyor, herkesi sağduyuya davet ediyorum." diye konuştu.