Gazete Vatan Logo

Akdeniz toplu mezar oldu

Hafta başında 400 göçmene mezar olan Akdeniz’de önceki gece ‘umut yolculuğuna’ çıkan 700 kişiyi taşıyan tekne alabora oldu. Göçmenlerden sadece 49’u kurtarılabildi, geri kalanların öldüğünden endişe ediliyor

İtalyan ve Malta sahil güvenlik ekiplerinin yanı sıra bölgede bulunan sivil taşımacılık gemilerinin de arama çalışmalarına katıldığı kaydedilirken, ekiplerin ceset toplama çalışmasına ağırlık verdiği ifade edildi. Dün öğlen saatlerine kadar mültecilerden 49’u kurtarıldı, 24’ünün cesedine ulaşılabildi. Teknenin Libya kıyılarından 96 kilometre, İtalya’nın Lampedusa Adası’nın ise 193 kilometre açığında alabora olduktan sonra battığı belirtiliyor.

Kurtarılmak isterken

İtalyan yetkililer, denizde sürüklenen teknedeki mültecilerin, Portekiz bandıralı ‘King Jacob’ adlı gemiyi görünce yardım istediklerini, geminin yakına gelmesiyle birlikte mültecilerin teknenin bir tarafına ağırlık verdiklerini, bu nedenle alabora yaşandığını ifade etti.

En büyük facia

Reuters haber ajansı, facianın yıllardır görülen en büyük göçmen trajedisi olabileceğini belirtti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Carlotta Sami, “Şu anda olayın çok büyük bir trajediye dönüşmesinden endişe ediyoruz” diye konuştu. Pazartesi de yine Libya’dan İtalya’ya giden mülteci gemisinin batması sonucu en az aralarında çocukların da bulunduğu 400 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Tekneleri dolduruyorlar

Geçen yıl Afrika ve Ortadoğu’dan 170 bin yoksul göçmenin ölümü göze alıp küçük teknelere dolaşarak İtalya’ya geldiği açıklandı. Havaların ısınmasıyla 500 kilometrelik yolu benzer koşullarda aşmaya çalışan kaçak göçmenlerin sayısı artmaya başladı. İnsan kaçakçılarının tekneleri, kapasitesinin üzerinde yolcu aldığı ve böyle bir yolcuğa uygun olmadığı için sık sık bu tür facialar yaşanıyor.

Buna ‘kaza’ denemez

Merkezi Londra’da bulunan ‘Save the Children’ adlı uluslararası sivil toplum kuruluşu, Akdeniz’de arama-kurtarma çalışmalarının yeniden başlaması için Avrupa Birliği liderlerini 48 saat içinde acil toplantıya çağırdı. Kuruluşun sözcülerinden Justin Forsyth, “Akdeniz’de olanların boyutu dikkate alındığında, buna kaza denemez. Bu alınan kararların ve politikaların bir sonucudur. Liderlerin harekete geçmesi için daha kaç masum çocuk ve aile ölmeli? İnsanlığı siyasetin önüne koyarak acilen arama-kurtarma çalışmalarına yeniden başlanmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

KURTARILAN KAÇAKTAN ŞOKE EDEN AÇIKLAMA

Kurtarılan Bangladeşli kaçak, teknede 950 civarında kişinin bulunduğunu ileri sürdü.

Akdeniz'de dün gece batan teknede bulunanların sayısının 900'den fazla olabileceği ileri sürüldü.

İtalya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica'da yer alan haberde, batan tekneden kurtarılarak Katanya'da tedavi altına alan Bangladeşli bir kişinin, Libya'nın 70 mil kuzeyinde batan teknede 950 civarında kişinin bulunduğunu, bunların 200'ünün kadın, 40-50 kadarının da çocuk olduğunu söylediği belirtildi.

Haberde, kaçakların Cezayir, Mısır, Bangladeş, Somali, Nijerya, Senegal, Mali, Zambia ve Gana vatandaşları olduğu ifade edildi.

Bangladeşli kaçağın anlattıklarına yer verilen haberde, kaçakların bindirildikleri balıkçı teknesinin Trablus'un doğusundan hareket ettiği, Libya'nın 70 mil açığındayken uydu telefonuyla Roma'daki İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından yardım talebinde bulunulduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Facianın, yakından geçen bir gemiden yardım talep etmek için göçmenlerin hep birlikte bir tarafa yüklenmesi sonucunda teknenin dengesinin bozularak ters yüz olmasıyla yaşandığı kaydedilmişti.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de faciadan şu ana kadar 28 kişinin kurtulduğunu, 24 kişinin cesedinin denizden çıkarıldığını belirmişti.

‘Sistematik katliam’

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Akdeniz’de yaşanan facia için “Akdeniz’de her gün bir trajedi yaşanıyor” dedi. Partisinin yerel seçim kampanyası çerçevesinde Mantova kentindeki bir toplantıya katılan Başbakan Renzi, Avrupa’nın Akdeniz’de ‘sistematik bir katliama’ tanıklık ettiğini söyledi. Renzi, “Modern iletişim araçlarının her şeyden haberdar olmamızı sağladığı bir zamanda nasıl oluyor da tanık olduğumuz böylesi büyük ölümlere karşı duyarsız yaklaşabiliyoruz” diye konuştu. Başbakan Renzi, konuşmasının ardından Akdeniz’deki gelişmeleri yakından takip etmek için programını iptal ederek Roma’ya döndü. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İtalya sözcülerinden Carlotta Sami ise yaptığı açıklamada, bu olayın sadece İtalya’yı değil Türkiye ve Yunanistan’ı da ilgilendirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Papa kayıplar için dua etti

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Akdeniz’de kaybolan 700’e yakın göçmen için dua ederken, uluslararası toplumu, bu soruna çözüm bulmaya çağırdı. Geleneksel Pazar ayini Angelus kapsamında Papalık Sarayı’ndaki çalışma ofisinin penceresinden binlerce kişiye seslenen Papa Francesco, trajedi karşısında en derin üzüntülerini ifade ederken, ölenler ve onların aileleri için dua ettiğini ifade etti. Uluslararası toplumu, bir daha benzer trajedilerin yaşanmaması için kararlı bir şekilde bu konuda harekete geçmeye çağıran Papa, “Onlar bizim gibi kadın ve erkeklerdi. Onlar, aç, zulüm görmüş, yaralı, sömürülmüş, savaş mağdurları, daha iyi bir yaşam ve mutluluk arayan bizim kardeşlerimizdi” diye sözlerini sürdürdü.