Gazete Vatan Logo

Akdeniz’de kazandı ama 4 büyükşehirde kaybetti

Anayasa Değişikliği’ne İlişkin Halk Oylaması’nda yaklaşık 7 milyon seçmenin oy kullandığı Akdeniz Bölgesi’nde Kahramanmaraş, Burdur, Isparta, Osmaniye, “Evet” derken, büyükşehirler Antalya, Mersin, Adana ve Hatay’da sandıktan “Hayır” çıktı

Akdeniz’de kazandı ama 4 büyükşehirde kaybetti

Referandumun en ilginç bölgelerinden biri kuşkusuz Akdeniz Bölgesi. Bu bölgede AK Parti +MHP oyları kağıt üzerinde yüzde 60’ı geçiyor. Bölgenin en önemli şehirlerinden Antalya Türkiye’nin en kalabalık beşinci şehri. 1 milyon 636 bin seçmenin olduğu şehirde, 2014 Yerel Seçimleri AK Partili Menderes Türel, Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek koltuğu CHP’li Başkan’dan devraldı. 2015 Genel Seçimleri’nde AK Parti yüzde 41.32 oranında oy almıştı. Referandum da Antalya yüzde 40.93 oyla bu oranı korudu. “Hayır”ların oranı yüzde 59.06 oldu.

Kahramanmaraş’ın %73.95’i ‘Evet’ dedi

Akdeniz Bölgesi’nde Kahramanmaraş, Burdur, Osmaniye ve Isparta Anayasa Değişikliği’ne “Evet” diyen dört şehir oldu. 2010 Referandumu’nda ‘Evet’lerin çoğunlukta olduğu, 2015 Genel Seçimleri’nde de yüzde 71.79 ile Ak Parti’yi destekleyen Kahramanmaraş Anayasa Değişikliği’ne de yüzde 73.95 ile “Evet” dedi. Burdur’da Evet’lerin oranı yüzde 51.69, Isparta’da ise 56.05 oldu.

Osmaniye’de %58 evet

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne tam destek veren Milliyetçi Harekat Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de Evet oyları önde çıktı.

Haberin Devamı

Anayasa değişikliğine destek vermediler

Adana, Mersin, Antalya ve Hatay’da da AK Parti + MHP’nin oyları yüzde 55’lere varıyordu. Bu şehirlerde AK Partili seçmenler Evet oyu kullanırken, MHP’lilerden beklenen destek gelmedi. Adana’da Evet oyları yüzde 42.55, Hayır yüzde 57.45 oldu.

Bin yabancı oy kullandı

Antalya’nın Alanya ilçesinde yaşayan Türk vatandaşı yabancılar, halk oylamasında oy kullandı. Mahmutlar Mahallesi’nde 50. Yıl Keşoğlu İlköğretim Okulunda oy kullanan Rus uyruklu Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ekaterina Gündüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 16 Nisan’ın çok önemli bir gün olduğunu söyledi. Mahmutlar Muhtarı Ahmet Top, 19 bin 300 seçmenin bulunduğu mahallelerinde yaklaşık 270 Türk uyruklu yabancının oy kullandığını söyledi. Kemer’de yaşayan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını hak eden yabancı gelinler de oy verdi.

Sandığa sedyeyle gittiler

Haberin Devamı

Isparta, Burdur, Hatay, Adana, Mersin ve Niğde’de oy kullanacakları yerlere gidemen hasta ve yaşlı vatandaşlar için sağlık ekipleri seferber oldu. Mersin’de 105 yaşındaki Hüseyin Çelik, kullandığı tekerlekli sandalye ve yakınlarının yardımıyla İçel Anadolu Lisesi’nde oy kullanmaya geldi. “Vatanımıza milletimize hayırlı olsun” dedi.

Suriyelilere geçici yasak uygulandı

Yüzbinlerce Suriyeli’nin bulunduğu Hatay’da kayıtlı 1 milyon 16 bin 175 seçmen için hazırlanan 2 bin 830 sandıkta oy kullanılırken, kamplardaki Suriyelilerin dışarı çıkmasına izin verilmedi. Hatay Valiliği’nin daha önce aldığı karar nedeniyle il merkezi ve ilçelerdeki barınma merkezlerinde 15 Nisan’dan itibaren zorunluluklar dışında Suriyelilerin kamp dışına çıkması yasaklandı.