Gazete Vatan Logo

Akdeniz'de büyük gerginlik

Türkiye, yarın çok sert bir açıklama yapmaya hazırlanıyor

Yunanistan, TPAO’nun Akdeniz’deki sismik araştırmalarda Meis Adası’nın karasularına girdiğini iddia etti. Yunan basınına göre komşu, bölgeye savaş gemisi gönderiyor

ANKARA - Türkiye’nin petrol arama çalışmalarıyla ilgili sürekli sorun yaratan Yunanistan, bu gerekçeyle Akdeniz’de de engelleyici olmaya çalışıyor. Bu yılın başında Gökçeada açıklarında petrol sondajı yapmaya kalkan TPAO, Yunanistan’ın çıkardığı diplomatik krizle karşılaşmıştı. Bu nedenle TPAO, Ege’de sondaj alanını Dışişleri’nin isteği üzerine Gökçeada’nın altı millik alanından değil, Türkiye karasından itibaren altı mil olarak belirleyerek sondaja başladı. Ege Denizi’nde petrol arama çalışmalarını engellemek amacıyla yine kıta sahanlığımıza girildi “ açıklaması yapan Yunanistan’ın bu tavrı nedeniyle Türkiye, sondaj kuyusunun yeriyle ilgili mil rötüşü yapmış, kuyuların açılmasını başarmıştı.

Bahane Meis Adası

Dün de Yunanistan, Türkiye’nin Akdeniz’de ”Yunan kıta sahanlığı içinde“ petrol araştırması yaptığını öne sürdü. Atina Haber Ajansı, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nı kaynak göstererek, ”Türkiye için çalışan Norveç bandıralı Malene Ostervold adlı geminin, Gediz adlı Türk firkateyni eşliğinde Yunanistan’ın Meis adasının 80 deniz mili güneyinde ’Yunan kıta sahanlığı’ içinde petrol araması yaptığını“ duyurdu. Ajans, Yunan savaş gemisi Polemistis’in bölgede bulunduğunu ve iki savaş gemisi arasında ”bölgede egemenlik hakkının kimde olduğuna ilişkin haberleşme yapıldığını“ da bildirdi. Dışişleri Bakanlığı, konunun incelendiğini belirtirken, TPAO üst düzey yönetimi ise Yunanistan’dan gelen bu açıklamanın doğru olmadığını belirtti.

TPAO bu yılın başından itibaren Akdeniz’de petrol arama çalışmalarını hızlandırdı. TPAO, Akdeniz’de 5 bin kilometrelik alanda çalışma yürütüyor.

Haberin Devamı