Gazete Vatan Logo

Akdeniz’de bir sondaj daha!

Türkiye Akdeniz’de enerji arama faaliyetlerini büyütüyor. Fatih sondaj gemisiyle yapılan derin deniz çalışmalarının ardından Mersin açıklarında sığ deniz sondajı başlıyor.

Akdeniz’de bir sondaj daha!

Akdeniz’deki enerji kaynakları için Fatih gemisinin arama faaliyetlerinden sonra yeni arama çalışması Mersin açıklarında olacak. Mersin’in yaklaşık 40 kilometre açıklarında sığ deniz sondaj faaliyetleri başlıyor.

Milli enerji ve maden politikası kapsamında, TPAO’nun Doğu Akdeniz’de sahip olduğu ruhsat alanları içerisinde, tamamı bünyesinde çalışmakta olan Türk mühendisler tarafından tasarlanmış olan iki adet sığ deniz arama kuyusu kazılacak. Denizlerdeki zenginlikleri ülkeye kazandırmak amacıyla ortaya koyulan stratejinin ilk ayağı olarak satın alınan Fatih sondaj gemisiyle Alanya-1 derin deniz kuyusunda başlayan çalışmalar son hızıyla devam ediyor.

Bu stratejinin bir parçası olarak sığ denizde kazılacak bu iki kuyunun sondajı için uluslararası tecrübeye sahip firmalarla çalışılıyor. Çevreye duyarlı yapısı ve yüksek teknolojisiyle Mersin’in yaklaşık 40 kilometre güneyinde olan Kuzey Erdemli-1 lokasyonunda çalışmalara başlayacak platformun hazırlıkları tamamlandı. Kuzey Erdemli-1 kuyusunda olarak adlandırılan lokasyonda sondaj faaliyetleri yaklaşık 60 gün sürecek.

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Fatih Dönmez kısa süre önce sondaj çalışmalarına başlayan Fatih gemisini ziyaret ederek başlayan çalışmalarla ilgili bilgi almıştı.

‘NE VARSA BULACAĞIZ’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında ciddi bir hamle başlattıklarını belirterek, “Mersin’de sığ denizde sondaj başlayacak. Her şey hazır. Orada da aramalarımıza devam edeceğiz. Karada arama sayılarını artırdık. Karada, denizde ne varsa bulacağız” dedi. Fatih sondaj gemisinin 5 aylık iş programı olduğunu dile getiren Dönmez, “Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde oradaki sondajımızı bitireceğiz. Deniz seviyesinden yaklaşık 5 bin 500-6 bin metre kadar aşağı inmiş olacağız. Çünkü derin deniz orası. 2 bin 500 metre deniz derinliği, sonra 3 bin metre de karada iniyoruz. Son derece teknolojik bir gemi. Dünyada benzer özelliklere sahip 5-6 gemi var. Onların 1 tanesi bizde. 2. gemi de aynı özelliklere sahip ona da iş programı yapıyoruz. Büyük ihtimalle Karadeniz’de sondajlara devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

FATİH GÖREV BAŞINDA

Akdeniz’deki enerji kaynaklarında söz sahibi olmak isteyen Türkiye, yurt dışından satın alınan ilk sondaj gemisi Fatih gemisi ile geçen ay çalışmalara başlamıştı. Türk donanması korumasında Akdeniz’de enerji kaynaklarını tespit edecek olan gemiyi törenle uğurlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Gemiye Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik eşlik ediyor. Herhangi bir güvenlik riski söz konusu değil ama bir taciz olması durumunda Deniz Kuvvetleri gerekeni yapacaktır” demişti.

ÇEVRECİ VE TEKNOLOJİK

Çevreye duyarlı ve yüksek teknolojili platform Mersin’in 40 kilometre açığında Kuzey Erdemli-1 lokasyonunda kuruldu.

Kaynak: Milliyet