Gazete Vatan Logo

Akbank KOBİ'nin kredisini sektörüne göre verecek

Bu yıl KOBİ kredisi tutarını 2.5 katrilyondan 4.6 katrilyon liraya yükseltmeyi planlayan Akbank, firmaların iş yaptığı alana göre ayrı ayrı avantajlar taşıyan paketler oluşturdu

Akbank şirket bankacılığına yeni bir yön vererek, KOBİ'lere 'sektörüne göre kredi' uygulaması başlattı. Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen uygulamada ecza, turizm, imalat, beyazeşya-otomobil bayisi ve birçok alanda iş yapan firmaların ihtiyacına göre belirlenen kredi paketleri kullanılıyor. İsteyen firmaya kredisi aynı gün veriliyor. Her paket kredinin yanı sıra firmanın diğer bankacılık işlemleri ve sektörüne göre faaliyetlerini kolaylaştırıcı destekleri de içeriyor. Kredi faizi ve ödeme şekli sektörün iş akışına göre belirleniyor. Örneğin turizm sektöründeki bir şirket kış döneminde yaşanan ölü sezon göz önünde bulundurularak altı ay geri ödemesiz kredi kullanabiliyor.

KOBİ'lere 4.6 katilyon kredi kullandıracak
Ayrıca krediyi alan işyeri sahibi bankanın anlaşmak olduğu tedarikçilerden indirim avantajı sağlayabiliyor. KOBİ bankacılığı çerçevesinde düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, bu yıl küçük ve orta ölçekli şirketlere verilecek kredi miktarını 4.6 katrilyon liraya çıkartacaklarını söyledi. Kurtul, Türkiye'de ekonominin itici gücü olan ve toplam işletmelerin yüzde 98'ini oluşturan KOBİ'lerin toplam istihdamın yüzde 77'sini, ihracatın da yüzde 10'unu sağladığını kaydetti.

Eczanelerin yüzde 60'ı Akbank'tan kredi alıyor
Toplantıda konuşan Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil ise banka olarak şirket bankacılığında Türkiye'de akla gelen ilk isim olmak istediklerini kaydetti. Binbaşgil, Türkive çapında 12
bin eczanenin ana bankası olduklarını, her 4 otomobil kredisinden birinin Akbank tarafından verildiğini vurgulayarak, bu yıl 150 trilyon liralık krediyi küçük turizm işletmelerine ayırdıklarını belirtti.


Gıda ve benzine taksitin bitmesi doğru karar
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, gıda ve benzindeki taksit uygulamasının sona erdirilmesi konusunda "Doğru oldu. Alışverişi olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum" dedi. Kurtul, söz konusu mamullerin hızlı tüketim maddesi olduğunu kaydederek, "Bunların finansman gerektiren bir ürün olmaması lazım. Dolayısıyla bu bankalarımız açısından çok doğru bir çalışma oldu. Bunun, harcamalarda ve kredi kartı performansında negatif etkisi olacağını zannetmiyorum" diye konuştu.

Yabancıların gelmesi çok olumlu
Kurtul, bankacılık sektöründeki yabancı alımlarına ilişkin olarak da "Yabancı bankaların gelmesi çok olumlu, sektöre çok pozitif etkisi var. Bu ilgi Türkiye'de bankacılık sektörüne olan güveni, ülkeye olan güveni gösteriyor" diye konuştu. Kurtul, banka olarak her üründe en büyük pazar payı ile bir numara olmayı hedeflediklerini kaydederek, hemen her alanda yüzde 20'lik pazar payı amaçladıklarını vurguladı. Bu yılki büyüme beklentilerinin yüzde 5 olduğunu dile getiren Kurtul şunları söyledi: "Yüzde 5 çok çok iyi bir büyüme oranı. Ülkemiz büyüme açısından çok başarılı bir yön izliyor."

Haberin Devamı