Gazete Vatan Logo

Akbank’ın piyasa değeri dünya devi Citi’yi yakaladı

Global kriz dünya finans sektöründe taşları yerinden oynattı. Kriz öncesinde Türk bankacılık sektöründen 3 kat daha fazla olan Citigroup’un piyasa değeri 8.1 milyar dolara kadar düştü. Citi’nin yüzde 20 ortağı olduğu Akbank’ın piyasa değeri ise 7 milyar dolar. Yani Citi ile Akbank’ın piyasa değeri arasındaki fark sadece yüzde 14.

Bir dönem Türk bankacılık sektöründen kat kat büyük olan Citigroup’un piyasa değeri yüzde 20 ortağı olduğu Akbank’ın piyasa değerine iyice yaklaştı. Cuma günü ABD hükümetinin yüzde 7.8 olan payını yüzde 36’ya çıkaracak anlaşmayı açıklayan Citigroup’un piyasa değeri 8 milyar 180 milyon dolara indi. Türkiye’nin en büyük bankalarından Akbank’ın piyasa değeri ise 7 milyar dolar seviyesinde. Böylece Akbank’ın piyasa değeri ile ortağı Citigroup’un piyasa değeri arasındaki fark sadece yüzde 14’e geriledi.

Citi’nin değeri kriz öncesi 300 milyar $’dı

Yeni patronun “Sam Amca” olduğu Citigroup kriz öncesinde 300 milyar dolara yaklaşan piyasa değeri ile dünyanın en değerli finansal şirketi durumundaydı. Ancak ABD’de patlak veren ve tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz başta bankacılık sektörünü derinden sarstı. Finans sektöründe kartlar yeniden dağıtılırken 2007 yılında 49 dolar seviyelerinden işlem gören Citigroup’un hisseleri Cuma günü yüzde 40 daha değer kaybederek 1.50 dolara düştü.

Geçtiğimiz yıl kamulaştırılan dünyanın en büyük sigorta şirketi American International Group’un (AIG) değeri ise 1.1 milyar dolar. Kriz öncesinde AIG’nin piyasa değeri Akbank’ın neredeyse 10 katı seviyesindeydi. Bugün ise Akbank, AIG’den 7 kat daha değerli.

Bir Ford bir Tofaş GM’yi yakaladı

Bankacılık sektörünün ardından krizden en ağır yarayı alan sektör otomotiv oldu. Detroit merkezli dünya devi şirketler iflasın eşiğine gelirken ABD hükümeti bu şirketlere milyarlarca dolarlık yardımda bulundu. ABD’nin simgelerinden biri olan General Motors’un (GM) piyasa değeri, kriz nedeniyle yüzde 94 oranında gerileyerek 1 milyar 370 milyon dolara düştü.

Türk otomotiv sektörünün lokomotif şirketlerinden Ford Otosan’ın piyasa değeri hisselerin Cuma günkü kapanış rakamına göre 873 milyon dolar, Tofaş’ın piyasa değeri ise 366 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Yani Ford Otosan ve Tofaş’ın toplam piyasa değeri dünya devi General Motors’un piyasa değerini eşit.

2008 yılının son çeyreğini 9 milyar dolar zararla kapatan GM, günde 85 milyon dolar, saatte 3.5 milyon dolar, dakikada 58.3 bin dolar zarar ediyor. ABD’li bir diğer otomotiv şirketi Ford’un 2007’de 21 milyar dolar olan piyasa değeri ise 4 milyar 780 milyon dolara indi.

Bir dönemin gözde hisseleri ‘utanç’ sınırının da altında

Wall Street’te bundan iki sene önce dev şirketlerin hisselerinin 10 doların altına ineceği söylense herhalde kimse inanmazdı. Ancak kriz, hisse fiyatlarını yerle bir etti. 10 dolar, Wall Street için psikolojik açıdan çok önemli bir seviye. Bir şirketin hisse fiyatının 10 doların altına inmesi şirket açısından “utanılacak” bir durum olarak görülüyor. Ancak tüm dünya borsalarının seyrini belirleyen Dow Jones Endeksi’ni oluşturan 30 büyük şirket hissesinden 5’inin değeri 10 dolar sınırının altında. 12 yılın dibine inen Wall Street’te son günlerde Dow Jones Endeksi ile ilgili tartışmalar iyice alevlendi. Dow Jones Endeksi’ndeki hisselerin yeniden belirlenmesi ve “ligden düşünlerin” yerine yeni şirketlerin alınması öneriliyor.

10 $’ın da altına düşen hisseler

Hisse fiyatı ($)

AIG 0.42

Citigroup 1.50

Ford 2.00

General Motors 2.25

Motorola 3.52

Bank of America 3.95

Dell 8.53

General Electric 8.81

Haberin Devamı