Gazete Vatan Logo

Akbank: Dolar 2011’de 1.60 TL’yi geçmez

Akbank, 2011’de ABD ve Euro Bölgesi’nde belirsizliklerin süreceğini ve büyümede başı yine Doğu Asya ülkelerinin çekeceğini belirtti. Türkiye ve küresel ekonomiye yönelik tahminlerini açıklayan Akbank’a göre, dolar 2011 yılında 1.40-1.60 TL aralığında hareket edecek. Emtia fiyatlarının 2011 yılında yüksek seyretmeye devam edeceği belirtilen raporda, “TL’nin değerinde olası şoklardan kaynaklanabilecek kısa vadeli oynaklıklar görülse bile orta vadede güçlü seyrini sürdüreceğini düşünüyoruz.

Makroekonomik dengeler korunduğu takdirde Türkiye’nin 2011 sonunda yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olması muhtemel. Piyasanın dikkatini kamu borcu yüksek olan İtalya ve Belçika’ya da çevirmesi ihtimaller arasında. Borç krizinin getirdiği belirsizliğin yanı sıra birçok AB ülkesinin 2011’de mali politikalarını sıkılaştırmak zorunda olması (örnek olarak yukarıda sayılan ülkelerin tümüne İngiltere ve Fransa da eklenebilir) AB’nin 2011’de yine yavaş büyüyeceği ihtimalini güçlendiriyor. Euro/dolar paritesinin 2011’de 1.20-1.40 bandında işlem görebileceğini ve yıl sonunda 1.30-1.35 aralığına gerileyeceğini düşünüyoruz” denildi.

Türkiye’nin 2011’de yüzde 4.5-5 civarında büyüyeceğini bekleyen Akbank’a göre, TÜFE 2011 yılı sonunda yüzde 6’ya düşecek.

Yen’le konut kredisi alan borçlarına kolaylık istiyor

Dövizle konut kredisi kullananlar da borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısına kendilerinin de dahil edilmesi için milletvekilleri, Hazine ve BDDK yöneticilerine faks gönderiyor. İnternette oluşturdukları “dovizzedeler.com” ve “japonyenimagdurları” adlı siteler sayesinde ortak hareket eden döviz cinsi veya dövize endeksli konut kredisi mağdurları, dün de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın banka genel müdürleri ile yapacağı görüşme öncesi basın kuruluşlarına yoğun faks gönderdi. Mağdur Aygün Gürcan, “faks yağmuru” protestosunda 500 kişinin birlikte hareket ettiğini ancak mağdur sayısının 200 bin civarında olduğunu öğrendiklerini belirtti.

Borsadaki bakırın yüzde 90’ı bir kişinin elinde

Londra Metal Borsası’nın (LME) depolarında tutulan bakır stoklarının yüzde 80 ile 90 arasındaki bölümünün tek bir işlemcinin elinde olduğu açıklandı. LME’den yapılan açıklamada, dünyada borsalara kayıtlı bakır stoklarının yarısı anlamına gelen bu miktarın değerinin 3 milyar dolar olduğu kaydedildi. Açıklama bakır fiyatları, önceki gün pound başına 7 cent yükselerek Mart teslimi 4.276 dolara çıkmasının ve rekor düzeye ulaşmasının ardından geldi.

Geçen ay, LME bakır stoklarının yüzde 50’sinin tek bir işlemcinin elinde olduğunu açıklamış, Wall Street Journal da bu kuruluşun JP Morgan Chase olduğunu yazmıştı. Gazete, LME’nin alüminyum stoklarının yüzde 90’ının da tek bir işlemcinin elinde olduğunu, nikel, çinko ve alüminyum alaşım piyasalarında da tek kuruluşların piyasadaki metallerin yüzde 50 ile 80’i arasındaki stoklara sahip olduklarını bildirdi.

ABD’den Deutsche Bank’a 550 milyon $ ceza

Deutsche Bank, zengin müşterilerinin ABD’de vergi kaçırmasına yardım etmesiyle bağlantılı olarak 550 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Federal savcılar ve Adalet Bakanlığı Vergi Dairesi, anlaşmayı duyururken, takipsizlik anlaşmasının, bankanın işbirliğinin devamını gerektirdiğini bildirdi. ABD’li otoritelerin açıklamasına göre, 533 milyon 633 bin 153 dolarlık ödemenin içinde ABD vergi dairesinin 1996 ile 2002 yılları arasında tahsil edemediği vergi ve faizleri içeriyor. Bu rakamın içinde 149 milyon dolarlık para cezası da yer alıyor. Yetkililer, Deutsche Bank’ın 15 farklı vergi koruma paketiyle, 2 bin 100 müşterisi için 1300’den fazla anlaşma yaptığı belirtti. Deutsche Bank’dan yapılan açıklamada, soruşturmanın çözümlenmesinden duyulan memnuniyet ifade edilirken, ödemelerin mevcut net kâra etkisinin olmayacağı belirtildi.

ABD 3. çeyrekte beklentinin altında büyüdü: Yüzde 2.6

ABD ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2.6 ile beklentilerin altında büyüdü. Analistler, ülke ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2.7 büyüyeceğini öngörüyordu. ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, ülke ekonomisi Temmuz-Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.6 oranında büyüme kaydetti.

Bakanlık, Ekim ayı sonunda açıkladığı tahminlerinde, ülke ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2.5 oranında büyüdüğünü belirtmişti. Ekonomistler, ülke ekonomisinin bu yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3.5 oranında büyüyerek, hız kazanacağını tahmin ediyor. ABD’de çekirdek PCE ise yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.5 oranında arttı. Uzmanlar, söz konusu dönemde çekirdek PCE’nin yüzde 0.8 yükselmesini bekliyordu.

Çin Portekiz’in 5 milyar euro borcunu üstlenecek

Çin, Avrupa’da mali istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmak için daha fazla “uyumlu eylem” içinde yer alma sözü verdi. Financial Times’a göre, AB yetkilileri Başbakan Yardımcısı Wang Qishan‘ın, gerektiğinde ülkesinin Avrupa’nın istikrar çabalarına desteğini artıracağı yönünde güvence verdiğini belirtti. Bunun yanı sıra bir Portekiz gazetesi, Çin’in Portekiz’in karşılaştığı sıkıntıyı aşmasına destek olmak amacıyla bu ülkenin 4-5 milyar euroluk borcunu satın almaya hazır olduğunu duyurdu. Haberde, iki ülke arasında varılan anlaşma uyarınca, Çin’in 2011’in ilk çeyreğinde borçlanma ihaleleri veya ikincil piyasa yoluyla Portekiz’in borçlanmasında rol oynayacağı ifade edildi.

Fitch de komşunun notunu çöp seviyesine indirecek

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan’a “BBB-” seviyesindeki kredi notunu indirebileceği uyarısında bulundu. Fitch’den yapılan açıklamada, Yunanistan ile ilgili gözden geçirmenin gelecek yıl Ocak ayında tamamlanacağı, Yunanistan’ın “BBB-” olan kredi notunu “junk” (çöp) seviyesine indirilmesi olasılığının arttığı belirtildi. Yunanistan’ın “BBB-” olan kredi notunun “junk” seviyesine indirilmesi, kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına inmesi anlamına geliyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard&Poor’s, daha önce Yunanistan’ın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmişti.

Haberin Devamı