Gazete Vatan Logo

Akaydın, ilk kez ’adayım’ dedi gerginlik çıktı!

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Mustafa Akaydın, hem adaylığını ilan etti hem de 30 Mart’ta yapılacak seçimin sonucunu açıkladı. Belediye meclis görüşmelerinde kendisinin ’gidici’ olduğunu söyleyen AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek’e Başkan Akaydın, "Ben en az bir dönem daha Belediye Başkanıyım" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısı, son dönemin tansiyonu en yüksek meclisi oldu. Yaklaşık 3 saat süren ve karşılıklı sert suçlamalara, işten atılan taşeron işçilerin eylemine sahne olan mecliste, eski Doğu Garajı alanının üniversite alanı olarak yeniden planlanışının görüşmelerinde tartışmalar tavan yaptı.

YOĞUN TARTIŞMALAR

Grupların kararlarını açıklamanın ardından tartışmalara dahil olan Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, bölgenin 2006 yılından bu yana geçirdiği plan serüvenini anlattı. Bunun üzerine AK Parti grup sözcüsü Murtaza Tamyürek de "Öyle tatlı dillerle beni kandıramazsınız" diye karşılık verdi. Tamyürek’in bu karşılığı salonda gülüşmelere neden olsa da meclisteki tansiyonu düşürmedi. CHP’li meclis üyesi Gürsel Karabayır, tartışmalara "Şaşkınlıkla izliyorum. Çamlıca’ya cami yapan zihniyetin burada okula karşı gelmesini hayretle izliyorum" diye dahil olurken, bu çıkışa AK Parti sıralarından "Ne alakası var ya" şeklinde tepkiler yükseldi.

AKAYDIN İLE SADİ

Karabayır’ın açıklamaları karşısında AK Parti grubundan Remzi Sadi ve grup Sözcüsü Tamyürek, aynı anda söz hakkı istedi. Başkan Akaydın, hakkı önce Remzi Sadi’ye kullandırmak istedi fakat Sadi, grup sözcüsü Murtaza Tamyürek’e söz hakkı verilmeyeceği endişesini dile getirdi. İkili arasındaki sert diyalogda Başkan Akaydın, "Sözü ben veriyorum. Buyurun Remzi Bey" dedi. Remzi Sadi de "Sayın Başkan, neden bu kadar asabi tavırlar sergiliyorsunuz" ifadesini kullandı. Başkan Akaydın, tartışmayı "Devam edin Remzi Bey, oturumu ben yönetiyorum. Söz verip vermeyeceğime ben karar veririm. Demokrat bir başkanım. Herkese de söz hakkı veriyorum. Söz istedin konuş" şeklinde devam ettirdi. Remzi Sadi, konuşmasında Doğu Garajı alanını geleceği için plebisit önerdi.

AĞIR SÖZLER

AK Parti adına Murtaza Tamyürek de partisine yönelik eleştirileri yanıtladı. Tamyürek, konuşmasıyla Başkan Akaydın’ı fazla üzmek istemediğini, ’zaten gidici olduğunu’ söylerken, kendisine belediye başkanlığı sonrası için rektörü olacağı bir üniversite hazırlamaya çalışmakla da itham etti.

Karabayır’aysa cevap vermek istemediğini belirten Tamyürek, "Söylenecek herkes için bir sözümüz vardır ama ’bir söze bakarım söz mü diye, bir de adama bakarım adam mı diye’. Onun için ona da hiç cevap vermiyorum" şeklinde konuştu. Bu sözlerle mecliste tartışmalar iyice alevlenirken Başkan Mustafa Akaydın, Tamyürek’i hedef alarak "Çok ayıplı bir şey oldu. Sizi çok ayıplıyorum" dedi.

AK Partili Tamyürek, "Hiç ayıplı bir şey değil. Ayıplarken onu ayıplayacaktınız" karşılığını verirken,

sarf ettiği cümlenin bir atasözü olduğunu belirterek, "Yerine geldi mi gediğine koyacaksın" diye karşılık verdi. Tartışmanın odağındaki isim CHP’li Karabayır ise "Söylediğiniz lafı fazlasıyla size iade ediyorum. Çünkü bunu siz hak ediyorsunuz. Buradaki tartışmanın seviyesini bu hale getirmeyecektiniz" açıklamasında bulundu.

ÇUKUR BÖLGE ÜNİVERSİTE ALANI

Alevlenen ortamda oylamaya geçmesi tansiyonu bir nebze düşürürken Doğu garajı alanındaki çukur bölge, CHP’li meclis üyeleri ve AK Parti grubundan Adlıhan Dere ve Cihan Bulut, bağımsız üye İsmail Danacı’nın ’evet’ oylarıyla üniversite alanını çevrildi.

’EN AZ BİR DÖNEM DAHA BELEDİYE BAŞKANIYIM’

Oylamanın ardından Başkan Mustafa Akaydın, konuyla ilgili şunları söyledi: "Samimi olalım, laf atıyorsunuz, ’alınganlık’ falan. Alınganlığı gösteren sizlersiniz. 6 ay öncesinden Antalya halkının konuyla ilgili nabzını tuttuk. Ali Çetinkaya Caddesi, Sinan Mahallesi esnafı, AESOB’un bu konuda açıklamaları var. Daha ne kadar uzatacağız ki. Siz Taksim Gezi Parkı’nı planlarken çok mu plebisit yaptınız. İşinize gelince böyle yorumluyorsunuz. Ben en az bir dönem daha Belediye Başkanıyım. Bu AK Parti iktidardayken, benim rektör olmaya talip olacağım bir Türk üniversitesi kalmadı maalesef. Ucuz polemikler yapmayalım."

Alanın uygulama imar planlarıyla ilgili görüşmede ise Remzi Sadi yeniden söz istedi. Başkan Akaydın’a aynaya bakarak tavırlarını görmesini öneren Sadi, konunun sürekli 2006 yılına getirilip polemik unsuru yapılmasının anlamı olmadığını söyledi. Buna Başkan Akaydın, sert bir tavır göstererek şunları kaydetti: "90 yıllık Cumhuriyet tarihinde Atatürk’ün, İsmet İnönü’nün özel yaşamına kadar karışıyorsunuz da, biz 2006’yı konuşunca sorun oluyor." AK Partili Sadi’nin "Atatürk kelimesini alırken dikkatli konuşun" demesi Başkan Akaydın’ın tavrının iyice sertleşmesine yol açtı. Akaydın, "Ne dikkatsiz konuşuyorum. Ben sizin zihniyetinizi itham ediyorum. Halen polemik yapıyorsun" dedi. Tartışmayı oylamaya geçilmesi yatıştırdı.


KONUKSEVER AVM’YE RET

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen ay oy çokluğuyla geçen Konuksever Mahallesi’nde alışveriş merkezi planları, Aralık meclisinde yeniden görüşüldü. Başkan Akaydın tarafından meclise iade edilen kararın ikinci kez görüşülmesi sırasında, planların iptali için CHP grubu firesiz ’ret’ oyu verdi.

CHP’den Kadir Alkış’ın katılmadığı mecliste, AK Parti sıralarından Adlıhan Dere ve Cihan Bulut CHP’yle birlikte davrandı. AK Parti’nin geri kalan üyelerinin tutumu ise çekimser oldu. Oylamanın ardından Başkan Akaydın, süreç içinde Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediye meclis üyelerinin haksız ithamlarla karşı karşıya kaldığını savunarak, meclisi şaibe altında bırakmaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Başkan Akaydın, elinde bu ithamları ispatlayacak bilgisi ve belgesi olanları Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmaya çağırdı.


İŞÇİLER YAKA PAÇA DIŞARI ATILDI

Meclis görüşmeleri, Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü’nde ödenmeyen maaşları nedeniyle başlattıkları eylem nedeniyle işten atılan işçilerin protestosuna sahne oldu. 50 gündür Gürsu’da Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü’nün şantiyesi önünde çadır eylemi yapan işçiler, görüşmeler devam ederken "Taşeron işçilerin durumu ne olacak?" diye bağırdı. İşçilere özel güvenlik birimleri ve belediye çalışanları müdahale etti. Ağzı kapatılan işçiler, salondan dışarı çıkarıldı. İşçi Temsilcisi Hacı Temur, çıkışta daha güçlü gelerek haklarını savunacaklarını söyledi.

EVCİLMEN BULUT’A ’MUHBİR’ DEDİ

Aralık ayı meclisi gündemi görüşmelerinden önce söz alan AK Partili Cihan Bulut, Lara Birlik Plajı’nın çok kötü durumda olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi’nin duruma müdahil olmasını istedi. Bulut’un bu açıklaması üzerine söz alan Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, adı AK Parti Muratpaşa Belediye Başkan adayı olarak da geçen Bulut’u ’muhbirlikle’ itham etti. Konunun Muratpaşa Belediye Meclisi sonrası sohbette gündeme geldiğini ve Bulut’un şimdi konuyu Büyükşehir’e taşıyarak muhbirlik yaptığını savunan Evcilmen, yerel seçimlerle birlikte tüzel kişiliği sona erecek Özel İdare’nin Lara Birlik payına talip olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı