Gazete Vatan Logo
Magazin Akasya Asıltürkmen nasıl bir anne?

Akasya Asıltürkmen nasıl bir anne?

Yeni anne olan tiyatro sanatçısı Akasya Asıltürkmen, annelik deneyimlerini anlattı.

Akasya Asıltürkmen nasıl bir anne?

Yeni anne olan tiyatro sanatçısı Akasya Asıltürkmen, Bebekoloji Buluşmaları 2017 Fisher-Price sponsorluğunda düzenlenen ‘Oyun ve Eğlenceli Gelişim’ oturumuna konuk oldu.

Ünlüler dünyasının sempatik çifti Aslı-İlker Kızmaz’ın yönettiği oturumda, Madalyon Psikiyatri Merkezi Psikologlarından İpek Gökozan tavsiyeleriyle, Akasya Asıltürkmen annelik deneyimiyle dinleyicilere hem keyifli hem bilgilendirici bir sohbet sundu.

Oyun ve Oyuncakla ilgili ebeveynlerin aklına takılan tüm sorulara yanıt arayan Aslı-İlker Kızmaz çifti, Madalyon Psikiyatri Merkezi Psikologlarından İpek Gökozan’dan tavsiyeler alırken, Akasya Asıltürkmen’in keyifli anlatımıyla annelik deneyimine de ortak oldu.

‘Fisher-Price ile Oyun ve Eğlenceli Gelişim’ oturumunda Kızmaz çiftinin sorularını yanıtlayan Psikolog Gökozan, bebeklerin dış dünyayı oyun ile tanıdığının belirterek, oyun ve oyuncağın bebek gelişimine katkı sağlayabilmesi için oyuncağın çocuğun yaşına ve gelişim aşamasına uygun olması gerektiğinin altını çizdi.

"İYİ BİR OYUNCAK ONU KEŞFETMEYE, ÖĞRENMEYE VE HAYAL KURMAYA TEŞVİK EDER"

Haberin Devamı

Gökozan, tavsiyelerine şöyle devam etti:

"İyi bir oyuncak onu keşfetmeye, öğrenmeye ve hayal kurmaya teşvik eder. İlk oyuncaklar ve aktiviteler bebeğinizin duyu gelişimini harekete geçirecek şekilde tasarlanmalıdır. Dişlenebilen veya ilginç görünümü, sesleri ve dokusu olan oyuncaklar bebeğinizin keşfetmesine ve öğrenmesine yardımcı olur. Çocuğunuzun etkileşimini teşvik edecek jimnastik ve aktivite merkezi gibi oyuncakları seçin. Oyuncağın güvenli bir boyutta ve sağlam olduğundan, kolayca parçalarına ayrılmayacak, boğulma veya kesik tehlikesi bulunmadığından emin olun."

"GERÇEK EŞYALARA BENZER OYUNCULAR MERAK DUYGUSUNU GELİŞTİRİR"

Geçtiğimiz kasım ayında kızı Pera’yı kucağına alan Asıltürkmen, kızı ile oynadığı oyunları ve annelik deneyimine ilişkin notlarını da dinleyicilere anlatarak, kızının en sevdiği oyuncaklardan birinin Türkçe konuşan telefon olduğunu söyledi.

Gökozan, Asıltürkmen’in verdiği örnekten yola çıkarak şu eklemeyi yaptı:

Haberin Devamı

"Çocuğunuz sizi her zaman gözlemler ve izler; bir süre sonra da sizi taklit etmeye başlar. Gerçek eşyalara benzeyen oyuncaklar; telefon, kumanda, banyo seti gibi veya Türkçe konuşan oyuncaklar... Bunların hepsi, çocukların, kendilerini çevreleyen dünya hakkında, kendi seviyelerine indirgenmiş şekilde bilgi edinmelerine yardımcı olur. Gerçek eşyalara benzer oyuncaklar merak duygusunu geliştirir. Bu oyuncaklar ile taklit oyunu oynayan çocuğunuz keşfeder ve duygularını ifade etmeyi öğrenir. Taklit oyunları düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirirken iletişim becerileri de kazandırır. Taklit oyunları ile çocuğunuz oyun esnasında birçok role girer ve bir şeye farklı açılardan bakmayı öğrenir."