Gazete Vatan Logo

Akaryakıtta vergi indirimi yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son noktayı koydu

Akaryakıtta vergi indirimi yapılmayacağını belirten Maliye Bakanı Şimşek, son 10 yılda vergi yükünün azaldığını söyledi

Litre fiyatı 5 lirayı aşan benzine yapılan zamlara kamuoyunun tepkisi sürerken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten akaryakıt ürünlerindeki vergi yüküne ilginç bir savunma geldi. Artan fiyatına karşın akaryakıt üzerindeki vergi yükünün son 10 yıllık dönemde artmadığını aksine azaldığını ifade eden Bakan Şimşek, “100 TL’lik benzin fiyatının içerisinde vergi yükü 31 Aralık 2002 tarihinde 70.2 TL iken, 1 Temmuz 2013 itibarıyla 61.4 TL’ye düşmüştür” dedi. Motorinde de benzer bir düşüş olduğunu belirten Bakan Şimşek, “Akaryakıt ürünleri üzerindeki vergilerde herhangi bir indirim hükümetimizin gündeminde bulunmamakta olup, ileri yıllarda vergi tabanının genişlemesine paralel olarak vergi yükünün nispeten yüksek olduğu akaryakıt sektöründe vergi indirimlerine ilişkin çalışmalar yapılabilecektir” dedi.

Enerji ithalatı artıyor

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut’un akaryakıt fiyatları ve vergi oranlarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin özellikle enerji fiyatlarındaki artıştan ciddi ölçüde olumsuz etkilenmekte olduğunu söyledi. 2002’de 23.4 dolar olan petrolün varil fiyatının, 2012’de 111.9 dolara yükseldiğini ifade eden Şimşek, 2002’de enerji ithalatının 9.2 milyar dolar iken 2012’de ise bu rakamın 60 milyar doları aştığını anlattı.

Müdahale yok

Şimşek, petrol fiyatlarının 2005 yılından bu yana serbest piyasa koşullarına göre oluştuğunu, petrol ürünlerinin fiyatının arz talep mekanizmasına göre ayrı ayrı oluştuğunu, satış fiyatına kamunun müdahalesinin olmadığını söyledi.

Haberin Devamı