Gazete Vatan Logo

AK Partili Şentop: FETÖ'nün amacı devirmek değil, intikam almaktı

Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, önerilen başkanlık sisteminin Türkiye'nin üniter yapısını koruyacağını söyledi. Şentop, "Amerika'dan farklı olarak Türkiye'ye mahsus, siyasi tarihine mahsus değişiklikler olacak. En önemlisi üniter yapı korunmalı, bu bir zarurettir biliyorsunuz" dedi.

AK Partili Şentop: FETÖ'nün amacı devirmek değil, intikam almaktı

Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Trakya Üniversitesi'nin akademik yıl açılışına katılmak üzere Edirne'ye geldi. Edirne Valisi Günay Özdemir ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından karşılanan Şentop, program öncesinde gazetecilerin 'başkanlık' sistemine ilişkin sorularını yanıtladı.

AK Parti olarak tam başkanlık sisteminden yana olduklarını ifade eden Şentop, Türkiye'nin üniter yapısının da korunacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu 2003 yılından bu yana başkanlık sistemini savunduğunu kaydeden Şentop, "Cumhurbaşkanımız 9 Mart 2003'te Siirt'ten milletvekili seçiliyor, 14 Mart 20003'te Başbakan oluoyr, 20 Nisan 2003'te televizyon programında kendine sorulduğunda hükümet sisteminde parlamenter sistemi yerine yarı başkanlık veya başkanlık sistemi daha doğru olur diyor. 'sizce hangisi?' diye sorulduğunda başkanlık sistemi diyor. Sayın Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilmişten sonra dile getirmiş değil, o zaman parlamento seçiyor cumhurbaşkanını daha. O tarihte de AK Parti olarak da ideal olan başkanlık sistemi diyoruz. Dolayısıyla AK Parti için doğru olan bu önemli olan meclisten geçip, referanduma sunulması. Türk tipi şöyle, Amerika'dan farklı olarak Türkiye'ye mahsus, siyasi tarihine mahsus değişiklikler olacak. En önemlisi üniter yapı korunmalı, bu bir zarurettir. Biliyorsunuz, Amerika'da federasyondur. Bu mümkün değil" dedi.

Haberin Devamı

Önerdikleri başkanlık sisteminde yine iki turlu seçim olacağını anlatan Şentop, şöyle dedi:

"Önerdiğimiz üniter başkanlık sistemi önerisi. Çift meclis meselesi var Amerika'da, bizim önerimiz tek meclis. Amerika'da iki turlu seçim olur, bizde Türkiye'de yerleşik olan seçim sistemi üzerinden tek dereceli iki turlu yapılacak. Mümkün olduğunca hızlı olmasını tercih ederiz. Sivil anayasa konusunda da bizim hazırlığımız mevcut, diğer partilerin yaklaşımlarıyla ilgili sorun yaşadık. 24. Dönemde uzlaşma komisyonu, 26. Dönemde mutabakat komisyonu daha sonra 3 parti olarak yedi maddede üzerinde anlaşma olmuştu bunları değerlendireceğiz bu süreçte. AK Partinin meclisteki oyu 316'dır anayasa değişikliğinde referanduma gitmek için 330 oy gerekir. Bizim diğer partilerin milletvekillerinden desteğine ihtiyacımız var. Yapacağımız çalışmalarda bunu gözeterek, destek alacağımıza da inanıyoruz."

Haberin Devamı

Şentop, hükümet olarak gündemlerinde erken seçim olmadığını da sözlerine ekledi. Şentop gazetecilere yaptığı açıklamaların ardından Balkan Yerleşkesi Konferans Salonu'ndaki Trakya Üniversitesi akademik yıl açılış programına geçti.

"FETÖ'NÜN AMACI DEVİRMEK DEĞİL, İNTİKAM ALMAKTI"
Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi Konferans Salonu'nda düzenlenen akademik yıl açılış programına katıldı. Şentop'nun yanı sıra programda Edirne Valisi Günay Özdemir, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı. Akademik yıl açılışını izlemek için gelen öğrenciler salon girişince özel güvenlik personelince aranarak içeri alındı.
Açılış konuşmalarından önce Trakya Üniversitesi Senfoni Orkestrası mini bir konser verirken, daha sonra 15 Temmuz darbe gecesi yaşananları anlatan kısa bir film gösterildi. 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinen Ak Partili Mustafa Şentop, FETÖ terör örgütünün darbeyle yönetimi ele geçiremeyeceğini anladığı için insanları öldürerek intikam aldığını öne sürdü. Görünen tablonun bir 'intikamı' gösterdiğini anlatan Şentop, şöyle konuştu:
"15 Temmuz, bürokratik iktidarın artık hamle yapma gücünün Türkiye'nin olmadığının bir tescili ve ispatıdır. FETÖ darbecilerinin bir darbe yaparak Türkiye'de yönetimi, iktidarı ele geçirebileceklerine dair bir ümit taşıdıklarını ben düşünmüyorum. Yaptıkları işlere dikkat ederseniz, Türkiye Büyük Millet Meclisini bombalamak, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni bombalamak, şehit edilen vatandaşlarımızı Adli Tıp da yapılan otopsilerinden çıktı, önemli bir kısmının tek bir kurşunda vurulduğu görüldü. Ya anlından, ya da göğsünden. Yani bunun anlamı öldürmek maksadıyla ateş edildiğini gösteriyor. Bu tablo bir intikam tablosudur. Bir şeyi ele geçirmek değil, bir şeyi ele geçiremeyeceğini inandığı için ortaya koydukları uzunca bir süre hazırlık dönemi heba olduklarını gördükleri için, hem bunu heba edenlerden, hem de milletten intikam alma saikliği ile hareket ettiklerini gösteriyor."

Haberin Devamı