Gazete Vatan Logo

AK Parti’ye destek sürdü MHP oy oranını artırdı

Milliyetçi-muhafazakar seçmen profiline sahip Karadeniz Bölgesi, seçimlerde Cumhur İttifakı’nı destekledi. MHP’nin oy oranını yükselttiği bölgede, CHP’nin oy oranları düştü. Karadeniz’de İYİ Parti de Meclis’e bir vekil gönderdi.

AK Parti’ye destek sürdü MHP oy oranını artırdı

Karadeniz bölgesi seçim sonuçları açısından önemli bir yere sahip. Milliyetçi-muhafazakar seçmen profilinin ağırlığını koruduğu bölgede, AK Parti oy oranını korudu. MHP geçen seçimlere göre oy oranını yükselttirken, İYİ Parti’nin de en İYİ destek aldığı bölgelerden biri Karadeniz oldu. CHP’nin ise oy oranları düştü.

2015 seçimlerinde Karadeniz Bölgesi’nde sadece Samsun’dan 1 milletvekili çıkaran MHP bu seçimlerde buna Düzce, Ordu, Tokat ve Trabzon’u da ekleyerek 5 milletvekiline ulaştı. İlk kez seçimlere giren İYİ Parti de Samsun’dan 1 milletvekili çıkardı.

Amasya’da milliyetçi oylar MHP ile İYİ Parti arasında paylaşıldı. 2 Milletvekili AKP çıkarırken 1 milletvekili de CHP’nin oldu.

Bayburt’ta vekil sayısı düştü

Anayasa oylamasında Karadeniz’den “Hayır” diyen iki ilden biri olan Artvin’de seçimler bıçak sırtı geçti. İYİ Parti; AK Parti, MHP ve CHP seçmeninden yüzde 11 oy aldı. Meclis’e bir AK Parti, bir de CHP milletvekili gitti.

MHP’nin Kasım 2015 seçimlerine göre oylarını yükselttiği Bartın’da CHP sahip olduğu tek milletvekilliğini kaybetti. AK Parti’den iki milletvekili Meclis’e gitti.

Haberin Devamı

Bayburt Karadeniz bölgesinde AK Parti’nin en çok oy kaybettiği il oldu. MHP oylarını yüzde 28.32’ye yükseltirken, geçen seçimde yüzde 73. 35 oy alan AK Parti’nin oy oranı yüzde 56.9’da kaldı. Milletvekili sayısı 1’e düşen Bayburt’ta Meclis’e milletvekili gönderen parti AK Parti oldu. Referandum da yüzde 81.7 ile “Evet” diyen Bayburt, Cumhurbaşkanlığı’nda Recep Tayyip Erdoğan’a desteğini artırdı.

Bolu MHP’nin Karadeniz’e yükselişe geçtiği illerden biri oldu. CHP’nin oy oranının düştüğü şehirde. Cumhur İttifakı oyların yüzde 68’ini aldı.

Düzce’de bir önceki seçime göre oylarını yüzde 10 artıran MHP, bir milletvekilini Meclis’e yolladı. AK Parti’nin milletvekili sayısı ikiye düştü.

Giresun’da MHP’nin oyları düşerken, İYİ Parti yüzde 14,4 destek aldı. Meclis’e vekil gönderenler ise 3 milletvekiliyle AK Parti ve 1 milletvekiliyle CHP oldu.

Ordu’da MHP desteği arttı

Batı Karadeniz’de milletvekili sayısı artan tek il olan Karabük’te, AK Parti’nin 2 milletvekilinin yanı sıra 1 milletvekilliği de CHP’ye gitti.

Haberin Devamı

Kastamonu’da oy oranı düşen CHP buna rağmen seçimlerde 1 milletvekilini Meclis’e yolladı. AK Parti’nin milletvekili sayısı ise 2’ye düştü.

MHP’nin oy oranını yükselterek milletvekili çıkardığı diğer Karadeniz şehri Ordu oldu. Ordu’da geçen seçimlerde 5 olan milletvekili sayısı bu yıl 6’ya çıktı. AK Parti’nin 3 milletvekili, CHP’nin 2, MHP’nin 1 milletvekili Meclis’e girdi.

Rize Ak Parti dedi

Rize’de Meclis’e milletvekili gönderen tek parti AK Parti oldu. Geçen seçimlere göre MHP burada da oy oranını yükseltti.

Sinop’ta AK Parti oy oranını korurken MHP ve CHP’nin oy oranları düştü. Meclise AK Parti ve CHP birer milletvekili gönderdi.

MHP Tokat ve Trabzondan da bir milletvekili çıkardı. AK Parti’nin milletvekili sayısı Tokat’ta 3’e düşerken, Trabzon’da 4 oldu. CHP’de iki ilden 1’er milletvekili çıkardı. Zonguldak’ta da geçen seçimlerde olduğu gibi AK Parti 2, CHP^de iki milletvekilini Meclis’e gönderdi.

Haberin Devamı