Gazete Vatan Logo

AK Parti: Ortak listeye engel yok

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, seçim barajının düşürülmesi ve seçimde ittifaka imkan veren düzenlemeler yapılması yönündeki tartışmayı değerlendirdi.

AK Parti: Ortak listeye engel yok

Yazıcı dün NTV canlı yayınında konuşurken şunları söyledi: Bugünkü mevcut düzenlemelerde siyasi partiler uygun görürlerse birden çok parti bir araya gelmek suretiyle seçimlere ortak listeyle girmelerine engel bir durum yok. Bunu sağlayıcı mekanizmalar var bunun uygulamasını da geçmişte gördük, yani mevcut anayasa değişikliği de bunu yasaklamıyor. Dolayısıyla o alana ilişkin bir düzenleme çalışması yok, mevcut düzenleme bu imkanı sağlıyor.

Baraja karşı ittifak!

Seçim barajı konusunun tartışılabileceğini vurgulayan Hayati Yazıcı, çalışmaları arasında seçim barajı paragrafının olmadığını hatırlattı. Bu konunun, Türkiye Parlamentosu’na, Türkiye demokrasisine kazanımları, avantajları, dezavantajlarının müzakere edileceğini, ona göre formüle yapılacağını kaydeden Yazıcı, şunları söyledi:

Seçim sisteminde anayasa değişikliği dolayısıyla bir değişiklik yapmayı gerekli kılan zaruri bir durum yok. Ben barajın yüzde 10 olmasının Türkiye’de demokratik temsil açısından çok büyük sorun oluşturacağı kanısında değilim. Yani ittifaklar sadece barajın kaldırılması, yükseltilmesi, indirilmesinden değil. Zaten siyasi partiler programı itibarıyla ülke sorunlarına bakışları itibariyle yakın duruş gösteren partilerin zaten onun dışında ittifak etmeleri her zaman mümkündür. Dolayısıyla bu yöntem uygulanmak suretiyle barajda meydana getirilmiş sorun aşılır.

Haberin Devamı