Gazete Vatan Logo

AK Parti ile zor HDP ile asla!

Koalisyon için gözler kilit parti MHP’de

AK Parti ile zor HDP ile asla!

MHP’nin AK Parti ile koalisyon için şartı 4 bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi olacak...

Seçim sonucu koalisyon tablosunu ortaya çıkarınca gözler kilit konuma gelen MHP’ye çevrildi. Bahçeli ve kurmayları, daha baştan HDP ile koalisyona kapıları kapattı. MHP yöneticileri, “HDP ile ne içeriden ne dışarıdan destekli hiçbir koalisyonun içinde olmayız” diyerek partinin tavrını net olarak ortaya koydu. Seçim öncesinde CHP ile koalisyon konusunda, “olabilir” denilerek sıcak bakılırken, ana muhalefetin yüzde 25’te kalarak yeterli oy alamaması, CHP-MHP koalisyonu alternatifini de gündemden düşürdü.
MHP’de tartışılan alternatif ise Ak Parti ile bir koalisyon yapılması. Bahçeli ve kurmayları oluşan tabloda Ak Parti ile koalisyona sıcak bakmıyor. Ak Parti’ye ağır eleştiriler yönelten ve Yüce Divan mesajları veren MHP’de, “Bu koalisyon bir sonraki seçimde MHP’nin baraj altında kalması demektir” yorumları yapılıyor.
4 eski bakanı verirse
Ancak MHP’de Ak Parti’nin 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonunun odağında olan dört eski bakanı Yüce Divan’a göndermesini kabul etmesi halinde Ak Parti ile koalisyona girilebileceği de dile getiriliyor.
Ak Parti ile yapılacak koalisyon protokolünde dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda ayrı bir madde konulması halinde ülkenin ve milletin bekası için böyle bir koalisyonun düşünülebileceği vurgulanıyor.
MHP’de koalisyon için ilk izlenimler, “HDP kesinlikle olmaz, rakamlar CHP’li alternatifi düşürdü, Ak Parti ile de zor” şeklinde. MHP, dünkü seçimlerden çıkan oy sonuçlarına baktığında ise parti olarak kendisini Ak Parti ve CHP’ye göre başarılı buluyor.
Ekmeleddin Bey Meclis’te
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ve CHP’nin çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu, MHP İstanbul 2. Bölge 1. sıradan seçilerek Meclis’e gitmeye hak kazandı. Durmuş Yılmaz, Erhan Usta ve Ümit Özdağ da seçim bölgelerinde oylarını arttırdı.
16 yıl aradan sonra vekil çıkarılan şehir
Nevşehir’de oyların yüzde 52,6’sını alan AK Parti 2, yüzde 27.8’ini alan MHP 1 vekil çıkardı. MHP 16 yıl sonra Nevşehir’de ilk kez milletvekili çıkartma başarısı gösterdi. Nevşehir’de MHP en son 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde 3 milletvekilinden 2’sini kazanmıştı. Nevşehir’de son 3 dönemden bu yana milletvekillerinin tamamını yüzde 60.4 ile kazanan AK Parti, bu kez yüzde 52.6 ile üçüncü sıra vekilini kaybetti.
İstanbul’da HDP’den az vekil çıkarmak üzdü
MHP stanbul’da 2011’deki yüzde 9,5 oyunu yüzde 11,4’e çıkardı. Ancak HDP 11 vekil çıkarırken, MHP’nin 10 vekilde kalması Bozkurt’larda hayal kırıklığı yarattı. Meclis’e 3. Bölge’den sadece 3 milletvekili sokabildi. Mehmet Aslan seçilemedi.
Kadın 3’ten 4’e çıktı
MHP’deki kadın milletvekili sayısı ise üçten dörde çıktı. Mevcut vekiller Meral Akşener, Zuhal Topçu Ruhsal Demirel’in yanı sıra İstanbul 3. bölgede Arzu Erdem, TBMM’ye girmeyi başardı.
Çakan şaşırttı
MHP, Zonguldak’tan milletvekili çıkararak ilginç başarı sağladı. Eski ANAP’lı Enerji Bakanı Zeki Çakan, Zonguldak’ta 2011’de yüzde 6,3 olan MHP oylarını yüzde 16,5’e çıkararak TBMM’ye girmeyi garantiledi.

Haberin Devamı