Gazete Vatan Logo

AK Parti'den kongre kararı!

Halk oylamasının ardından gözlerin çevrildiği Ak Parti’de olağanüstü kongre tarihi 21 Mayıs olarak belirlendi. En son 2014 yılındaki kongreye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kongrede tek aday olması bekleniyor

AK Parti'den kongre kararı!

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yüzde 48.6 “hayır” oyuna karşılık yüzde 51.4 “evet” oyu ile kabul edildiğinin açıklanmasıyla sona eren halk oylamasının ardından Ak Parti’de, olağanüstü kongre tarihi 21 Mayıs olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partili cumhurbaşkanlığı sistemini getiren anayasa değişikliğinin kabulünün ardından yaptığı açıklamada “Resmi sonuçlar açıklandıktan sonra AK Parti’nin başına geçeceğim” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan’ın 21 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongrede üç yıl aradan sonra tekrar parti genel başkanı olması bekleniyor.

Ramazan başlamadan

Ak Parti, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nu (MKYK) 2 Mayıs’ta toplayacak. MKYK toplantısında alınacak kararın ardından, parti tüzüğüne göre 45 gün içerisinde olağanüstü kongreye gidilebilecek. Parti yetkilileri, Ramazan ayının 26 Mayıs’ta başlaması nedeniyle kongre tarihi olarak 21 Mayıs’ın belirlendiğini ifade etti. Erdoğan’ın partiye dönüşünün ardından Bakanlar Kurulu’nda değişiklik yapılması Ankara kulislerinde konuşulan öngörüler arasında. Başbakan Binali Yıldırım, bu konuda atılacak adımı Erdoğan ile belirleyeceklerini ifade ederek “Mutlaka önümüzdeki aylarda bu konuyu ele alacağımızı düşünüyorum” demişti.

Haberin Devamı

Tam bir gün önce

Başbakan Yıldırım, göreve gelişinin ilk yılında, 21 Mayıs’ta yapılacak 3. Olağanüstü Kongre’yle AKP Genel Başkanlığı’na veda edecek. Partili cumhurbaşkanlığı sistemini getiren anayasa değişikliğinin 2019’da yürürlüğe girmesi nedeniyle Başbakanlık görevine devam edebilecek. AK Parti olağanüstü kongresinin 21 Mayıs’ta yapılması durumunda, Başbakan Binali Yıldırım, genel başkanlık koltuğuna oturduğu 22 Mayıs’tan bir gün önce bu koltuğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a devretmiş olacak.