Gazete Vatan Logo

AK Parti'den emeklileri sevindirecek vaatler

AK Parti'den emeklileri sevindirecek vaatler

Seçime sayılı günler kaldı. Partiler bir bir seçim beyannamelerini açıkladı. AK Parti ise yarın vaatlerini açıklayacak. Sabah yazarı Faruk Erdem köşesinde Başbakan'ın açıklayacağı seçim beyannamesinde yer alan emeklilere özel çalışmaları bugünkü köşesinden duyurdu.

BAŞBAKAN ANLATACAK

1 Kasım'da tekrar seçime gidiyoruz. AK Parti'nin yarın açıklaması beklenen seçim beyannamesinde özellikle emeklilerle ilgili çok önemli projelerin olduğunu öğrendik. Detaylarını yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu anlatacak. Bize ulaşan bilgilere göre, emekliler açısından 4 önemli nokta öne çıkıyor. Seyyanen zam: Geçen yaz maaşı bin liranın altında olan emeklilerin tamamına 100 lira zam yapılırken bin liranın üstündekiler de bin 100 liraya tamamlanmıştı. Şimdi bu 100 liralık zamdan tüm emeklilerin yararlanması sağlanacak. Burada asıl beklenti ise emeklinin zam sisteminin artık oransal değil seyyanen olarak değişmesi. Ayrıca yaşa göre ve gelir durumuna göre zam belirlenmesi de gündemde. İntibak meselesi: Bu konu da yeniden gündeme geldi. 2000'den önce emekli olmuş işçiler için bir intibak yasası çıkmış 350 lirayı bulan maaş artışları yaşanmıştı. Tabii başta 1 Ocak 2000'de emekli olanlar olmak üzere çok sayıda emekli de yasadan yararlanamamıştı. Özellikle Bağ-Kur'lular mağdur olmuştu. Şimdi maaş dengesizliklerini giderecek zam çalışmaları çerçevesinde bir intibak da gündeme gelebilecek. Kesintiye son: Yüzbinlerce emeklinin önemli sorunlarından biri de Sosyal Güvenlik Destek Primleri. Yani siz küçük bir dükkân işletiyorsunuz. Sonra Bağ-Kur'dan emekli oldunuz. Dükkânınızı çalıştırmaya, vergi vermeye, yanınızda biri çalışıyorsa prim ödemeye devam ediyorsunuz. Ama emekli maaşınızdan yüzde 15 SGDP kesiliyor. Ancak kesinti yüzde 10'a düştü. Şimdi tamamen kaldırılması da gündemde. Kredi imkanı: Emeklilere TOKİ tarafından ucuz konut çalışmaları başlamıştı. Bu arada maaşa göre faizsiz kredi desteği verilmesi de gündeme gelecek.

Haberin Devamı

KURAL OLURSA ALDATMA OLMAZ

Emeklilerin bekledikleri konuların başında promosyon geliyor. 11 milyon emekli 120 milyar liranın üzerinde yıllık maaş alıyor ve bu bankalara yatırılıyor. Dolayısıyla emeklinin parası artı değer katıyor. Bunun karşılığında emekliler belli dönem için kendilerine kamu çalışanları gibi ödeme yapılmasını istiyor. Bu işi sıkı bir pazarlık sonucu kurala koymak gerekiyor. Böylece birçok bankanın kampanyalarındaki faiz aldatmacalarından da emeklileri kurtarmış olacağız.

Haberin Devamı