Gazete Vatan Logo

Ak Parti’de gözler iktidar senaryolarında

Ak Parti, yüzde 40.6’lık oy oranıyla sandıktan birinci çıkmasına ve üst üste 10. sandık zaferini kazanmasına karşın, dünkü seçimlerle aralıksız 13 yıldır devam eden tek başına iktidar dönemine veda etti.

2011 seçimlerinde yüzde 49.8’lik oy oranıyla 327 milletvekili kazanan Ak Parti, dün yüzde 40’lar seviyesine düşen oy oranıyla yaklaşık 71 milletvekilliğiyle birlikte, tek başına iktidarı da kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yakın kurmaylarından pek çoğunu Meclis’e taşıyan dünkü seçimlerde, Ak Parti’nin yeniden aday gösterdiği 133 isimden 115’i yeniden parlamentoya girerken, aday olan 18 mevcut milletvekili TBMM’ye veda etti. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere pek çok ilde kan kaybeden Ak Parti’nin, ‘tulum’ çıkarttığı yani tüm milletvekilliklerini aldığı il sayısı da beşe düştü. Ak Parti 2011 seçimlerinde 12 ilde tüm milletvekilliklerini kazanmıştı. AK Parti 5 ilde de ‘sıfır’ çekti . Kulislerde, Ak Parti’nin sonbaharda yapacağı olağan kongreye yönelik, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere partinin 3 döneme takılan bazı isimlerinin de yer aldığı senaryolarla ilgili iddialar da konuşulmaya başlandı.

Haberin Devamı

Ak Parti, dünkü seçimlere 10. sandık zaferini ilan etmek umuduyla girdi. Başkanlık sistemine ilişkin Anayasa değişikliğini tek başına yapabilmek için 400 milletvekili hedefiyle yola çıkan Ak Parti, dünkü seçimlerde 1. parti olmasına rağmen hüsrana uğradı. Propaganda döneminde hedef milletvekili sayısını TBMM’de Anayasa değişikliğini referanduma sunacak 330’a kadar düşürmesine rağmen, 7 Haziran Ak Parti’nin tek başına iktidar dönemine son veren seçim oldu.

Erzincan’da arttı

2007 seçimlerinde yüzde 46.58 oy oranı ile 341 milletvekili çıkaran Ak Parti’nin, 2011 seçimlerinde gümrük rakamları dahil aldığı 21 milyon 399 bin 82 oyla, oy oranı yüzde 49.8’e yükselmesine karşın bağımsız seçilen HDP’liler nedeniyle milletvekili sayısı 327’ye düşmüştü. Ak Parti bu seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 40.6’lık oy oranıyla 256 milletvekiline sahip oldu. 2007’de 69 ilde 1. parti çıkıp, sadece Tunceli’de milletvekilliği kazanamayan Ak Parti, Ağrı, Elazığ, Bingöl, Bayburt, Gümüşhane, Kilis, Bolu, Karabük, Düzce ve Nevşehir olmak üzere 10 ilde tulum çıkarmıştı. 2011’de 67 ilde 1. parti olan Ak Parti’nin milletvekili çıkartamadığı il sayısı Tunceli’ye, Hakkari ve Iğdır’ın eklenmesiyle üçe yükselirken, tüm milletvekillerine sahip olduğu il sayısı da artmıştı. Ak Parti, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Düzce, Gümüşhane, Karabük, karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Nevşehir, Rize olmak üzere 12 ilde tulum çıkarmıştı.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin ‘tulum çıkardığı’ il sayısı bu seçimde Çankırı, Düzce, Karaman, Kilis ve Rize olmak üzere beş oldu. AK Parti Ağrı, Iğdır, Hakkari, Şırnak ve Tunceli olmak üzere 5 ilden de hiç milletvekili çıkaramadı.

Sahillerde kan kaybı

Ak Parti hemen her seçim bölgesinde oy oranında kayıp yaşamasına karşın 56 ilde 1. parti, 23 ilde 2. parti oldu. 2011’deki gibi hiç milletvekili çıkaramadığı Iğdır’da MHP ve HDP’nin, Tunceli’de ise HDP ve CHP’nin ardından 3. parti oldu.

Haberin Devamı

Ak Parti, 2011 seçimlerinde güçlü kabine üyelerini kaydırarak sahillerde oyunu artırmıştı. Rize ve Düzce’de tüm milletvekillerini kazanarak “tulum” çıkaran Ak Parti, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Bursa, Balıkesir’de açık ara, Zonguldak, Yalova, Çanakkale, Antalya, Adana ve Hatay’da az farkla, Mersin’de ise sadece 336 oy farkla 1. parti olmuştu. Ak Parti, Kırklareli, Tekirdağ, İzmir, Aydın ve Muğla’da da CHP’nin gerisinde 2. parti olmuştu.

Bu seçimlerde Ak Parti, Artvin, Trabzon, Sinop, Kastamonu, Bartın, Sakarya, Yalova, Hatay, Kırklareli, Tekirdağ ve Muğla’da milletvekili sayısını korudu. Ancak milletvekili sayısı Giresun’da üçten ikiye, Ordu’da beşten üçe, Samsun’da altıdan beşe, Kocaeli’nde yediden altıya, İstanbul’da 46’dan 39’a, Bursa’da 11’den dokuza, Balıkesir’de dörtten üçe, Zonguldak’ta üçten ikiye, Çanakkale’de ikiden bire, Antalya’da altıdan beşe, Adana’da altıdan beşe, Mersin’de dörtten üçe, İzmir’de 11’den yediye, Aydın’da üçten ikiye düştü.

Haberin Devamı

‘A Takımı’ listede

Seçim sonucu Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın pek çok kurmayı parlamentoda yer buldu. Davutoğlu’nun Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin Ankara 2. bölge 4. sıradan, en yakınındaki isim olan, öğrencisi Ali Sarıkaya İstanbul 2. bölge 5. sıradan; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da danışmanı olan Başdanışmanı Ertan Aydın, Ankara 1. bölge 6. sıradan; SETA’nın önemli analistlerinden olan ve Davutoğlu’nun göreve gelmesi ile başdanışman olan Taha Özhan, Malatya 2. sıradan; Davutoğlu’nun doktoru Prof. Celil Göçer, Tokat 2. sıradan aday gösterildi. Davutoğlu’nun aday olmasını özel olarak istediği ve bu nedenle görevlerinden de 10 Şubat’ta istifa eden Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga İstanbul 2. bölge 6. sıradan, Mavi Marmara saldırısında katledilen Furkan Doğan’ın babası akademisyen Ahmet Doğan, Kayseri 2. sıradan, AİHM’ye başörtüsü davası açan başörtülü Leyla Şahin de Konya 6. sıradan, eski İstanbul Borsası Başkanı ve Davutoğlu’nun öğrencisi de olan ve ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yerini alması beklenen İbrahim Turhan, İzmir 2. bölge 1. sıradan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanları Aydın Ünal’ın Ankara 2. bölge 5. sıradan, diğer danışmanı Ali ihsan arslan da Ankara 1. bölge 3. sıradan milletvekili seçildi.

Damadı Meclis’te

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak İstanbul 1. bölge 6. sıradan Meclis’e girerken, gazeteci yazar Markar Eseyan İstanbul 2. bölge 12. sıradan kılpayı milletvekili oldu.

Gazeteci Muhsin Kızılkaya Mersin’den, eski savcı Reşat Petek Burdur’dan, Ak Parti’nin seçim şarkılarını da yapan şarkıcı Uğur Işılak İstanbul 3. bölge 9. sıradan, Maliye Müsteşarı Naci Ağbal Bayburt’tan, yazar Orhan Miroğlu Mardin’den, Cumhurbaşkanlığı eski genel sekreteri Mustafa İsen de Sakarya’dan milletvekili seçildi.

Erdoğan ve Davutoğlu’nun yakın kurmaylarından bazıları ise seçimde hüsrana uğradı.

Davutoğlu’nun ekonomi başdanışmanı olan Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Nur Günay Eskişehir 3. sıradan, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Bitlis’ten aday gösterilen Edip Safter Gaydalı ile İzmir 2. bölge 7. sıradan aday gösterilen eski CHP MYK üyesi Savcı Sayan, seçmenden parlamento vizesi alamadı.

Ak Parti Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu Trabzon, parlamento dışından İçişleri Bakanı yapılan, ancak seçimler nedeniyle 3 ay önce koltuğuna veda eden Efkan Ala Erzurum’dan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Ordu’dan parlamentoya girdi. ( Şebnem Hoşgör/Kıvanç El- Milliyet)