Gazete Vatan Logo

AK Parti 54 yıllık uygulamayı kaldırıyor!

AK Parti 54 senedir süre gelen İçişleri, Adalet ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanları genel seçimlerden 3 ay önce görevlerinden ayrılmak zorundadır şeklindeki anayasa hükmünü değiştirecek.

AK Partili Burhan Kuzu, genel seçimlerden 3 ay önce istifa etmek zorunda kalan bakanların bundan sonra istifa etmeyeceğinin sinyalini verdi. AK Parti, önümüzdeki seçimlerde sonra oluşturacağı Yeni Anayasa Taslağı’nda bu uygulamayı sona erdirecek.

TÜRKİYE’NİN HİÇ YOKTAN 342 BAKANI OLDU

Anayasa'nın 114. Maddesine göre; İçişleri, Adalet ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanları genel seçimlerden 3 ay önce görevlerinden ayrılmak zorunda. Bunun son örneğini geçtiğimiz haftalarda yaşadık. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yerine Sebahattin Öztürk; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yerine Kenan İpek; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yerine ise Feridun Bilgin yeni bakanlar olarak karşımıza çıktı. Anayasanın bu hükmüne göre, şu ana kadar 114 İçişleri, Adalet ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı görev süreleri sona ermeden görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Yani başka bir deyişle, 342 isim ‘ekstradan’ bakan oldu.

Haberin Devamı

54 YILDAN BERİDİR ANAYASAMIZDA VAR

İsmet İnönü zamanında 1961 Anayasası’na konan bu hüküm daha sonra 1982 Anayasası’na da aktarıldı. Yani 54 yıldır bu hüküm anayasamızda yer alıyor.

KUZU: DELİ SAÇMASININ DÜNYADA BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK

Bununla ilgili olarak daha önce bir çalışma yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, bu deli saçması olan hükmün dünyada başka bir örneğinin olmadığını söylerken, CHP’nin büyük katkısıyla 1961 Anayasası’na giren bu madde yüzünden yıllardır birçok ismin emekli bakan olduğuna vurgu yaptı. Kuzu’ya göre birçok siyasetçi ve milletvekili uzun yıllar siyasette çalıştıktan sonra çoğu zaman bir göreve gelemiyor ancak bu hükümle bakan olanlar, bakanlığın tüm imkanlarından istifade ederek devleti ekstra zarara uğratıyor.

KUZU: GELEN BAKANLAR BİLE SİSTEMİ ELEŞTİRİYOR

Özellikle, yanlış anlaşılmasın diye, isim vermekten kaçınan ve sistemi eleştirdiğini hatırlatan AK Partili Burhan Kuzu, mevcut uygulamanın haksızlıklara yol açtığını dolayısıyla Anayasa’nın 114. maddesinin kesinlikle kaldırılması gerektiğini söyledi. Giden 3 bakanın yerine gelen bakanların bile sistemi eleştirdiğini belirten Kuzu, 7 Haziran seçimlerinden oluşturulacak AK Parti’nin yeni anayasa taslağında bu anlamsız ve mantıksız hükmün artık yer almaması gerektiğini son söz olarak ifade etti.

Haberin Devamı

Kaynak: Haber 7