Gazete Vatan Logo

AK Parti ‘7 yıl’ diyor muhalefet 5’te ısrarlı

Gül, görev süresini öğrenmek için 1 hafta daha bekleyecek



Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin netleştirileceği tasarı, TBMM Anayasa Komisyonu’nda alt komisyona sevk edildi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in “yorumsuz” kaldığı süre tartışmasında, AK Partili üyeler “7 yıl” tezini dillendirirken, CHP ve MHP “5 yıl” görüşünde ısrar etti

Cumhurbaşkanının halk tarafından 5 yıllığına seçilmesi ve bir kişinin iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabilmesine imkan tanıyan anayasa değişikliğinin uyum düzenlemesi olan cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanun Tasarısı dün TBMM Anayasa Komisyonu’nda ele alındı. Toplantının başında kısa bir sunum yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, cumhurbaşkanının TBMM tarafından seçilmesinin her zaman tartışma konusu olduğunu anlatırken, 367 tartışmalarına gönderme yaparak, “2007’deki kilitlenme hepimizin malumu” ifadesini kullandı. Ergin, “Parlamenter sistemlerde cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi bilinmedik bir sistem değildir” düzenlemeyi savundu. Cumhurbaşkanının yetkilerine ilişkin maddelerde değişikliğe gidilmesi gerektiği yolundaki eleştirileri de yanıtlayan Bakan Ergin, “Cumhurbaşkanının yetkilerinin çok fazla olduğu TBMM’ce seçilen cumhurbaşkanları açısından doğru olabilir. Ancak bu yetkilerin halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanınca kullanılması, yapılan icraatların meşruiyetini artıracaktır. cumhurbaşkanı inisiyatif alabilecek, krizleri çözme rolü üstlenebilecektir” değerlendirmesini yaptı.

YSK ve Maliye Bakanlığı’ndan bürokratların da katıldığı toplantıda Cumhurbaşkanlığı’ndan herhangi bir temsilci yer almadı. Ergin’in ardından TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, görev süresine ilişkin 5 yıl mı 7 yıl mı tartışmasının kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışıldığnı belirterek, tasarıya bu yönde bir hüküm eklenmesi konusunun değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Kuzu ardından, tasarının nasıl görüşüleceğine ilişkin usul tartışması açtı.

MHP: Asıl mesele süre

MHP’li Faruk Bal, tasarı hükümlerinin neredeyse anayasa hükümlerinin aynısı olduğunu belirterek, “Buradan da anlaşılıyor ki asıl mesele 5 yıl mı 7 yıl mı tartışmasına çözüm bulmak” dedi. Bal, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili tartışmalar aslında rejim tartışmasıdır. Bugünkü yetkileriyle yargı, üniversiteler, YÖK, bürokrasi ve siyaset Cumhurbaşkanı’nın vesayeti altındadır. Vesayet makamı bir de halk tarafından seçildiğinde bu rejimin adı ne olacak? Vatana ihanet dışında hiçbir şekilde halka hesap vermeyecek sınırsız yetki kullanan kişinin adı diktatörlüktür. Anayasa’yı kanunla değiştirecek bir sonuç, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın ‘Parmakların aklı yoksa demokrasiyi yiyecek canavarlar yaratır’ sözüyle örtüşür.”

Kuzu: Ortasını buluruz

MHP’li Bal’ın bu sözleri üzerine Kuzu’nun, “Bu 5 mi, 7 mi tartışması, yaş mı da kuru mu gibi oldu. Şimdi sen 5 de, ben 7 derim, bir ortasını buluruz” demesi, salonda kahkahaların yükselmesine yol açtı. Kuzu, 2007’de 11. Cumhurbaşkanı’nı halka seçtirmek üzere yola çıktıklarını, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kararı nedeniyle bu seçimin Ekim’e kaldığını, bunun üzerine MHP ile birlikte TBMM’de Cumhurbaşkanı seçimi yaptıklarını anımsatarak “Anayasa paketine geçici madde de koymuştuk ama hokus pokus yüzünden gitti” dedi.

CHP: Seçim yapılmalıydı

CHP’li Süheyl Batum, “O günkü iradenizi yansıtan 11. Cumhurbaşkanı’nın seçimini düzenleyen geçici maddedir. Meclis seçiminin ardından, anayasa değişikliği yürürlüğe girdikten sonra tekrar seçim yapmak zorundaydınız. Ama nasıl olsa yapılmış Cumhurbaşkanlığı seçimi var diye bunu yapmadınız, birbirimizi kandırmayalım” dedi. CHP’li Atilla Kart da, Cumhurbaşkanı’nın görev süresine ilişkin bir hükmün tasarıya eklenmesinin Anayasa ile düzenlenen bir kuralı yasayla değiştirmek olacağını savundu. İktidarın çoğunluk gücüyle bunu yapabileceğine işaret eden Kart, “Ancak bunun Anayasa’ya aykırı eylem ve çalışma yapılamayacağına ilişkin TBMM İçtüzüğü’nün ihlali olacağını bilin” uyarısında bulundu.

Ergin: Doğal karşılanmalı

Bakan Ergin, Batum’un, Gül’ün görev süresinin 5 yıl olduğu tezini, referanduma sunulan anayasa değişikliği paketinden çıkartılan 11. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin iki geçici maddeye dayandırması üzerine yeniden söz aldı. Ergin, “Her hafta şapkadan tavşan çıkarıldığı günlerde böyle detaylı düzenlemelerin yapılmasını doğal karşılamak gerekir” dedi. AK Parti’den 7 yıl savunması TBMM Uzlaşma Komisyonu’nda da görev yapan Mehmet Şentop’tan geldi. Konuşmaların ardından tasarı, alt komisyona sevk edildi. 5 kişilik alt komisyon, çalışmalarını önümüzdeki hafta Çarşamba gününe kadar tamamlayacak. Tasarı, 12 Ocak Perşembe günü üst komisyonda ele alınacak.

Kuzu’dan ‘7 yıl için 1 sefer’ bilgi notu

Toplantıda komisyon başkanlığınca üyelere 27 Nisan bildirisi ve 367 tartışmalarından başlayarak cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa değişikliği, Gül’ün TBMM’ce 11. Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanun Tasarısı’nın Meclis’e sunum sürecine ilişkin bir bilgi notu dağıtıldı. Notta, Gül’ün 28 Ağustos 2007’de TBMM Genel Kurulu’nda 11. Cumhurbaşkanı seçildiğinin anlatıldığı bölümde parantez içinde “7 yıl için ve bir sefer” vurgusu dikkat çekti. CHP’li Kart’ın dağıtılan bilgi notuna “Burada yanlış yorumlar” diye itiraz etmesine Komisyon Başkanı Kuzu, “Yanlış varsa çöpe atarsın. Komisyona yardım amaçlı hazırladık. Bundan sonra yapmayacağım” diye tepki gösterdi.

Balbay ve Haberal aday olabilir mi?

CHP’li Ali Özgündüz, “Mustafa Balbay ya da Mehmet Haberal’ı Cumhurbaşkanlığına aday göstersek, bu anlayış buna yol vermeyecek mi? Bunlardan biri halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilirse, özel yetkili savcılar seçilmiş Cumhurbaşkanı’nı serbest bırakmayacak mı?” diye sordu. Bazı AK Partili vekillerin “Hele bir seçilsinler çıkartırız” yanıtı üzerine Özgündüz, “Şimdi de halk seçti niye çıkartmıyorsunuz?” diye sordu.

Beni niye saymadın?

CHP’li Kart’ın, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların görevlerinden istifa etmeden cumhurbaşkanlığı seçimine aday olabilmelerinin haksız rekabet yaratacağına ilişkin konuşması sırasında Burhan Kuzu’nun, “Herkesi saydın, beni niye saymıyorsun?” diye sorması komisyonda gülüşmelere yol açtı.

Haberin Devamı