Gazete Vatan Logo

Aileler sahip olduğu değil hayalini kurduğu çocuğu yetiştiriyor

Söz konusu ‘çocuk yetiştirmek’ olunca akla gelen ilk isim Dr.Özgür Bolat… Bolat, farklı bakış açılarıyla ebeveyn olmanın püf noktalarını anlatıyor.

Aileler sahip olduğu değil hayalini kurduğu çocuğu yetiştiriyor

Son dönemde söz konusu ‘çocuk yetiştirmek’ olunca ülkemizde akla gelen ilk isim Dr.Özgür Bolat. Bolat, farklı bakış açılarıyla çiftlere ebeveyn olmanın püf noktalarını anlatıyor. Bugün Akbatı Aile Festivali’ne konuk olacak Dr. Özgür Bolat ile çocuk yetiştirmeye dair tüm detayları ve ebeveynlerin bilgiye kolay erişimini sağlamak amacıyla üzerinde çalıştığı yeni online platform hakkında konuştuk.

Çocuk eğitimleriyle ilgili çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Okullarda uzun soluklu öğretmen eğitimleri ve veli seminerleri yapıyorum. Bir de kurmuş olduğum anne ve baba okuluyla ailelere uzun soluklu eğitimler veriyorum.

Ebeveynler, iyi çocuk yetiştirme kaygısıyla nasıl hatalar yapılıyor?

En büyük hata koşullu sevmek. Çocuk, “Ben ben olduğum için değil, annemin/babamın istediğini yaparsam değerliyim” diyor. Ayrıca aileler sahip oldukları değil, hayalini kurdukları çocukları yetiştiriyor.

Ödül yapay bir sevgi aracıdır

Bizler tarafından mükafat olarak görülen ödül neden zararlı?

Ödül aslında bir koşuldur. Gerçek sevgide ise koşul olmaz. Yani ödül yapay bir sevgi aracıdır. Ödülle büyüyen çocuk, ailesinden yapay sevgi görür. Bu da çocuğa verilen en büyük cezadır. Ödül ve ceza birbirinin zıttı gibi görünen ama çocukta aynı sonucu yani değersizlik hissini yaratan kontrol mekanizmalarıdır. Kurallar ve sınırlar çocuğa güven verir. Ödül ve ceza gibi yöntemler ise çocuğun özgüvenini alır, aileye bağımlı kılar. Çocukta sorumluluk duygusu gelişmez.

Haberin Devamı

Anne-Baba Okulu’nda tam olarak bu konular üzerinde mi çalışıyorsunuz?

Bu okulda anne ve babalar, dörder hafta süren eğitim modüllerine geliyorlar. Şu anda 4 haftadan oluşan üç modül var.