Gazete Vatan Logo

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) nedir, nasıl yardımlar verilmektedir?

Ailelerin sosyal sorunlarını çözebilmek amacıyla her ilde çalışan personeli sayesinde sosyal yardımları ihtiyaç sahipleriyle buluşturan Aile Sosyal Destek Programı, pek çok hizmet sunmaktadır. İşte Aile Sosyal Destek Programı vasıtasıyla sunulan tüm hizmetler ve programın amaçları!

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) nedir, nasıl yardımlar verilmektedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen Aile Sosyal Destek Programı, 2006 yılından itibaren ihtiyaç sahibi ailelere sosyal deste sunmakta. Ailelerin ihtiyaçlarını belirleyip çözüme kavuşturmak konusunda çabalayan program ile ilgili merak edilen her şey haberimizde...

ASDEP NEDİR?

Aile ve bireylerin, sosyal sorunlarının daha hızlı tespiti ile sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar başta olmak üzere, kamu hizmetlerine daha hızlı erişimini sağlamak amacıyla tasarlanmış bir programdır.

Süreç; talep odaklı hizmet sunumunun yanı sıra, arz odaklı hizmet sunumunu da içermektedir.

ASDEP’in ülke geneline yaygınlaştırılması için Sosyal Hizmet, Psikoloji, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Aile ve Tüketici Bilimleri bölümlerinden mezun meslek elemanlarından 2016 yılında 1.500, 2017 yılında 1.500 olmak üzere toplam 3.000 ASDEP Görevlisi özel hizmet alımı yoluyla istihdam edilmiştir.

Alanında uzman 3.000 ASDEP Görevlimiz ile 81 ilde hane dolaşarak sosyal yardım ve sosyal hizmete ihtiyacı olan vatandaşlarımızı tespit edilmekte, durumlarına uygun hizmetlerden yararlanmaları sağlanmaktadır. Ayrıca ailelere eğitim, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir.

Haberin Devamı

ASDEP İLE NE AMAÇLANMAKTADIR?

-Aile ve Bireylerin;

-Sosyal yardım ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarının tespiti,

-İhtiyaca göre sosyal yardım ve sosyal hizmet modellerinin planlanması ve uygulanması,

-Gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlanılmasının sağlanması,

-Sosyal risklerin belirlenmesi ve önleyici tedbirlerin alınması,

-Etkili bir izleme / denetim sisteminin oluşturulması,

-Sürecin tüm aşamalarında rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin sunulması suretiyle yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.

ASDEP'İN HEDEFLERİ NELERDİR?

-Ailelerin ihtiyaçlarını doğru belirleyerek doğru yönlendirmeler yapmak,

-Sürdürülebilir ve kalıcı çözümler bulmak,

-Sosyal politika uygulamalarını yeniden gözden geçirerek etkinliğini artırmak.

-Ülke genelinde Sosyal Risk Haritasını Çıkarmak.

Haberin Devamı

SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKIFLARI TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER NELERDİR?

-Nakdi yardım

-Ayni Yakacak Yardımı (kömür)

-Eğitim Yardımları

-Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık Yardımı

-Afet Destekleri (yangın, sel vb.)

-Gelir Getirici Proje Destekleri

-İstihdam Yardımları

-Düzenli yardımlar

-2022 Sayılı Kanun Kapsamında engelli ve 65 yaş maaşı

-Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardımlar

-Muhtaç Asker Ailesi Yardımı

-Genel Sağlık Sigortası

SOSYAL HİZMET MERKEZLERİ TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER NELERDİR?

-Yatılı kuruluşlara yönlendirilecek kişilerin kabulüne veya hizmetin sonlandırılmasına ilişkin işlemleri yapmak ve bu işlemleri sonuçlanıncaya kadar takip etmek.

-Evlât edindirme, koruyucu aile, gönüllü aile ve sosyal ekonomik destek işlemlerini yürütmek.

-Evlât edinen ailelerle, koruyucu ve gönüllü ailelere ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim ve rehberlik hizmeti sunmak.

-Mahkemelerce verilen bakım, barınma ve danışmanlık tedbirlerinin uygulanmasına yönelik işlemleri yürütmek

Haberin Devamı

-Evde bakım hizmeti, aile yanında destek, sosyal ve ekonomik destek gibi hizmetleri almasına karar verilen birey ve ailelere ilişkin işlemleri başlatmak.

-Evinde yaşlı ve engelli bulunan aileler ile evde bakım hizmeti alan ailelere ihtiyaç duydukları alanlarda rehberlik hizmeti sunmak.

-Şehit yakınları ve gazilere yönelik sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek.

-Şehit ve gazi çocuklarının eğitimi konusunda, ilgili kurum ve kuruluşlar ile gönüllü kuruluşların da desteğiyle gerekli çalışmaları yürütmek.

-Şehit yakınları ve gazilerin sosyal ve kültürel bakımdan desteklenmesi amacıyla gerekli çalışmalar yapmak, bu konuda toplumsal duyarlılığı güçlendirici faaliyetler yürütmek,

-Birey ve ailelerin bilgi, bilinç düzeylerini ve toplumsal yaşama katılımlarını artırmaya yönelik eğitici, sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikler ile özel gün ve haftalarda faaliyetler düzenlemek.

-Sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, gönüllüler ile ilgili diğer kuruluşların sosyal hizmetlere katkı ve katılımlarını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak, kamuoyunda bu doğrultuda farkındalık oluşturacak etkinlikler gerçekleştirmek.

Haberin Devamı

-Kadının sosyal ve ekonomik statüsünün yükseltilmesine yönelik programların geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamak.

-Çocuk ve gençlerin suça sürüklenmeleri önleyecek zararlı alışkanlık edinmelerini ve sokakta çalıştırılmalarını engelleyecek faaliyetler yapmak, bu konularda birey ve ailelerin sorumluluk bilincini artırmaya yönelik rehberlik ve danışmanlık faaliyetlerini yürütmek.

-Ailenin refahı, mutluluğu ve bütünlüğünün sağlanmasına yönelik eğitici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini yürütmek.

-Ailelerin veya bireylerin sorun çözme bilgi ve becerilerinin artırılması yönünde eğitici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini yürütmek.

-Merkez tarafından uygulanmasına karar verilen koruyucu, önleyici, eğitici ve geliştirici hizmetlerin sunulmasını sağlamak

-Engelli ve ailelerinin bilgi, bilinç düzeylerini ve toplumsal yaşama katılımlarını artırmaya yönelik eğitici, sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikler ile özel gün ve haftalarda faaliyetler düzenlemek.

-Engelli ve ailelerinin sosyal ve ekonomik statüsünün yükseltilmesine yönelik programların geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamak.

-İstismar ve şiddetin önlenmesi ile benzeri konularda çalışmalar yapmak.

HANE ZİYARETİ AŞAMASI NEDİR?

-Hane ziyareti esnasında ASDEP görevlisi ilk önce aileyi tanıyacak bilgileri edinmektedir.

-Bu bilgiler önceden SOYBİS (Sosyal Yardımlar Bilgi Sistemi)’ten elde edilmiş bilgilerle birlikte ASDEP soru formu aracılığıyla da edinilmektedir.

-Hane tanıma soruları iki kısımdan oluşmaktadır; birinci kısım haneyi tanımaya yönelik soruları, ikinci kısım riskleri ve bireylerin ihtiyaçlarının sınıflandırıldığı bölümü içermektedir.

-Bu sınıflandırma yapıldıktan sonra o hane için sunulabilecek hizmet ve yönlendirmeler sistem tarafından otomatik olarak verilmektedir.