Gazete Vatan Logo

Aile kavgası: 4 ölü

Geride kalanlar perişan oldu

VAN’ın Başkale İlçesi’nin Erenler Köyü’nde akraba iki aile arasında çıkan silahlı kavgada Hıdır Deli ve 3 oğlu yaşamını yitirdi, cinayet şüphelisi 3 kişi kaçtı. Şüphelilerin yakınları güvenlik nedeniyle başka bir köye gönderililirken, geçen sürede iki aile üyelerinin de geçim sıkıntısına düşüp, psikolojik sorunlar yaşamaya başladığı ortaya çıktı. Başkale Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, bu ailelere piskolojik destek verip, gıda ve giyim yardımında bulundu.

Erenler Köyü’nde gectiğimiz 20 Aralık’ta akraba iki aile arasında çıkan silahlı kavgada Hıdır Deli ile çocukları Kadir, Cengiz ve Abdulkerim yaşamını yitirdi. Cinayetin şüphelisi olan 3 kişi ortadan kaybolunca, aileleri de güvenlik nedeniyle farklı bir köye gönderildi. Ancak ailenin kadın ve çocuklardan oluşan çok sayıda üyesi yerleştirildikleri köyde, ölenlerin yakınları ise cinayetlerin işlendiği köylerinde geçim sıkıntısına düştü, piskolojik sorunlar yaşamaya başladı.

AİLELERE PSİKOLOJİK DESTEK VE GIDA YARDIMI

Bu sorunlar üzerine Başkale Kaymakamlığı harekete geçti. Van Aile ve Sosyal Politiklar İl Müdürlüğü’nden de destek alan Kaymakamlık, cinayet şüphelis kişilerin ailelerinin yerleştirildiği ismi gizli tutulan köy ve Erenler Köyü’nde kalan aileler için bir ekip görevlendirdi. Ailelere 2 aylık gıda, giyecek ve çocuklarına oyuncak verilirken, Sosyal Hizmet Uzmanı Fadime Soylu ve Başkale Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Diğdem Çakır ise kadın ve çocuklarla konuşup sosyal ve psikolojik sorunlarını dinledi.

HEDİYELERE SEVİNEMEDİLER

Yetkililer, yaşanan olayın ardından güvenlik gerekçesi ile başka bir köye yerleştirilen kayınvalide, 4 gelin ve bunların çocukları olan 10 kız ve 10 erkek, cinayetlerin işlendiği Erenler Köyü’nde yaşamaya devam eden 5 kadın ile bunların çocukları olan 11’i kız 27 çocuk için çeşitli çalışmaların yapıldığını belirtti. Yaşanan kavgada eşini kaybeden Yıldız Deli, kocasının çocuklarını gözleri önünde hayatını kaybettiğini belirtirken, çocuklarının verilen hediyelere ve çikolatalara rağmen sevinemediklerini anlatarak gözyaşı döktü.

MAĞDUR AİLE KRİZDE, ZANLILARIN YAKINLARI KORKU İÇİNDE

Sosyal Hizmet Uzmanı Fadime Soylu da zanlı ve mağdur ailelerin sosyal, ekonomik destek hizmetinden yararlanabilmeleri için çalışma yaptıklarını söyledi. Soylu, "Gözlemlerimiz sonucunda çocukların yerlerinin tespit edileceği korkusu ile okula devam edememekte ve okula devam eden çocukların da okul başarısının düştüğünü gördük. Ayrıca uyum sorunları yaşadıkları gözlemledik. Mağdur ailelerin ise, yaşanan ölüm olayı nedeni ile anne ve çocukların kriz yaşadığını gözlemledik. Ailelerin yaşanan bu krizi en az düzeyde atlatabilmeleri için destek vermeye çalışıyoruz" dedi.

PSİKOLOJİK TEDAVİ GEREKİYOR

Başkale Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çakır ise yaşanan olayın her iki tarafı da sarstığını anlattı. Kadınların endişeli ve korkulu bir bekleyiş içinde olduklarını belirten Dr. Çakır, "Kadın ve çocuklarda travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon belirtileri baş göstermiş. Psikolojik tedavi görmeleri gerekiyor. Bu kişilerin hastaneye gelmeleri sağlanırsa daha iyi tıbbi destek verip, tedavilerini sağlayabiliriz. "diye konuştu.

Haberin Devamı