Gazete Vatan Logo

Aile boyu terör

Manchester’da 22 kişiyi öldüren intihar bombacısının Libya’da gözaltına alınan erkek kardeşi Haşim, ‘Ben de abim de DEAŞ üyesiyiz’ dedi. Kız kardeşi bombacıyı savundu. Ilımlı bir müezzin olduğu söylenen baba ise El Kaide bağlantılı çıktı

Aile boyu terör

22 kişinin ölümlüyle sonuçlanan İngiltere’nin Manchester kentindeki bombalı saldırının ardından polisin başlattığı, failin muhtemel suç ortaklarını arama çalışmaları sürüyor. Libya asıllı intihar bombacısı Salman Abedi’nin babası ve erkek kardeşi Trablus’ta gözaltına alındı. ABD’li pop sanatçısı Ariana Grande’nin konseri sırasında üzerindeki bombayı patlatarak çok sayıda çocuk ve gencin ölümüne sebebiyet veren 22 yaşındaki Abedi’nin katliamı tek başına planlamadığı ve bombanın suç ortakları tarafından hazırlandığı ihtimali üzerinde duruluyor. Patlamada yaralanan 59 kişiden birçoğunun hayati tehlikeyi henüz atlatmadığı açıklandı. Manchester Emniyet müdürü Ian Hopkins, “bir terör şebekesinin” peşinde olduklarını açıklarken, Başbakan Theresa May ve İçişleri Bakanı Amber Rudd Manchester’daki saldırının arkasında “kalabalık bir grubun” bulunduğunun tahmin edildiğini belirtti. 2007 yılından bu yana ilk kez ilan edilen en yüksek seviyedeki terör alarmı, silahlı kuvvetlerin polise yardımcı olmasına imkân tanıyor. İlk aşamada bin asker kritik noktaları korumakla görevlendirildi.

Haberin Devamı

Abedi’nin Libya’da tutuklanan kardeşi; failin terör örgütü DEAŞ üyesi olduğunu doğruladı. Yirmi yaşındaki Haşim Abedi’nin, kendisinin de bir DEAŞ mensubu olduğunu itiraf ettiği, saldırı girişiminde 1 aydır haberdar olduğu bildirildi. DEAŞ saldırının ardından Selman Abedi’nin örgütün bir “askeri” olduğunu duyurmuştu.

‘Abim intikam aldı’

İngiltere İçişleri Bakanı Rudd, Selman Abedi’nin adının gizli servis kayıtlarında geçtiğini söyledi. İngiliz medyası 1994 yılında Manchester’da doğan Abedi’nin bu kentte yüksek tahsil yaptığını, son derece dindar olan ailesinin kentteki bir camiyle yakın ilişkisinin olduğunu ve aile fertlerinden bazılarının kısa süre önce Libya’dan İngiltere’ye döndüğünü bildirdi. Sorgulanan kız kardeş Jomana ise, ‘Ağabeyim Suriye’de Amerikan bombalarıyla öldürülen çocukları gördükten sonra intikam almak istedi’ diye konuştu. Gözaltındaki baba Ramadan’ın ise Kaddafi karşıtı LIFG (Libya İslami Mücadele Teşkilatı) örgütüne üye olduğu, bu örgütün El Kaide bağlantısı bulunduğu iddia edildi. Nükleer bilimci olduğu ifade edilen annenin ise defalarca oğlunun radikalleştiği konusunda güvenlik güçlerini uyardığı ancak sonuç alamadığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘Aslanım eğitimde’Baba Ramadan’ın paylaştığı bir fotoğrafta küçük kardeş Haşim elinde silahla görünüyor. Babanın bu fotoğrafın altına, ‘Aslanım eğitimde’ diye not düştüğü ortaya çıktı.