Gazete Vatan Logo

AİHM reddetti, ‘OHAL komisyonuna git’ dedi

KHK ile görevinden uzaklaştırılan bir öğretmenin başvurusunu geri çeviren AİHM, gerekçeli kararında iç hukuk yollarının tükenmediğini vurguladı ve başvurunun OHAL komisyonuna yapılması gerektiğine dikkat çekti

AİHM reddetti, ‘OHAL komisyonuna git’ dedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 25 Temmuz 2016’da olağanüstü hal tedbirleri kapsamında açığa alınan ve 1 Eylül 2016’da, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden uzaklaştırılan Erzurum’daki 1071 Malazgirt İlköğretim Okulu öğretmeni Gökhan Köksal’ın başvurusunun reddiyle ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Mahkemede oy birliğiyle alınan kararda, Köksal’ın iç hukuk yollarını tüketmediğine dikkati çekerek, 685 sayılı KHK ile kurulan OHAL Komisyonu’na müracaat edilmesi gerektiği belirtilmişti.

‘İç hukuk bitmedi’

Gerekçeli kararda, Başbakan Binali Yıldırım tarafından en geç 23 Temmuz’da konuyla ilgili itirazların OHAL komisyonuna kabulüne başlanacağı bilgisinin verildiği vurgulandı. Komisyonun işleyişi ve amaçlarının detaylandırıldığı kararda, Köksal’a ve benzer başvuru sahiplerine adres olarak gösterilen komisyonun hukuki bir organ olmasa da vereceği kararların yargı kontrolünde olacağı vurgulandı. Bir iç hukuk yolu olarak tanımlanan OHAL komisyonunun, başvuruları değerlendireceği ve verilen kararların AİHM kontrolünde olacağı, “iç hukuk yollarının tüketilmesi durumunda AİHM’e başvuruların yapılabileceği” ifade edildi.

Haberin Devamı

Emsal olacak

AİHM’in aldığı bu kararın daha önce yapılan çok sayıda başvuruya emsal teşkil edeceği ve ileriki günlerde verilecek basit ret kararlarıyla AİHM’de bekleyen tüm davaların OHAL Komisyonuna havale edilmek üzere geri çevrileceği belirtiliyor.

Bu 4’üncü ret

AİHM daha önce de benzer kararlar almıştı. Yüksek mahkeme, mart ayında meslekten ihraç edilen hakim Kadriye Çatal’ın başvurusunu “iç hukuk yollarının tüketilmemesi” nedeniyle reddetmişti. AİHM 17 Kasım 2016’da da hakkında geçici tutukluluk kararı verilen Giresun Adliyesinde görevli hakim Zeynep Mercan’ın başvurusunu aynı gerekçe ile geri çevirmişti. Yine 8 Aralık 2016’da benzer bir kararda, 672 sayılı KHK ile öğretmenlikten ihraç edilen Akif Zihni’nin başvurusunu, tüm iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle reddetmişti.

Başvurular temmuzda

Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 685 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulması kararlaştırılan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, OHAL kapsamında doğrudan KHK’larla tesis edilen işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verecek. Temmuzda başvuru almaya başlayacak olan komisyon, 685 sayılı KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle görev yapacak. Bakanlar Kurulu, gerek görmesi halinde bu süreyi, bitiminden itibaren birer yıllık sürelerle uzatabilecek.

Haberin Devamı

NUMAN KURTULMUŞ: ‘Doğru bir karar’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kararı şu sözlerle değerlendirdi: “AİHM’in kararı şu aşamada doğru bir karar. Komisyonun kurulduğunu kamuoyu ile paylaşırken ‘bir ara hukuki kademe olarak AİHM’den önce Türkiye’de bir hukuki kademe olarak tasarlanmış bir komisyon’ demiştik. Komisyon üyeleri ve nerede çalışacakları belirlendi. Dosya üzerinde karar verecek komisyon. Dosyaların hazırlanmasıyla ilgili bu araştırmaları sürdürecek hukuk bilgisi olan personel alımı sürdürülüyor. Zannediyorum temmuz ayı itibarıyla başvurular başlayacak. Çok ağır bir yük. Mümkün olan en kısa süre içinde tek tek dosyalar sonuçlandırılmaya çalışılacak. Komisyonun yeri tespit edildi. Zamanı gelince yerini de paylaşacağız.”

Haberin Devamı