Gazete Vatan Logo

AİHM’in Türk yargıcına göre karar hukuk dışı

AİHM’de Türkiye’yi temsil eden yargıç Prof. Dr. Işıl Karakaş, N.Ç. davasında yargının yorumuna, “13 yaşındaki bir çocuğun böyle bir durumda kendi rızası olur mu? Hem hukukçu olarak hem de mantıken baktığım zaman, çocuk kendi rızasıyla birlikte oldu demek hakikaten çok tuhaf bir yorum” dedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’yi temsil eden tek yargıç olan Prof. Dr. Işıl Karakaş, Türkiye’de tartışılan N.Ç. davasında verilen kararı değerlendirdi. Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Prof. Dr. Işıl Karakaş, VATAN’a yaptığı açıklamada Yargıtay 14. Ceza Dairesi tarafından onanan karar için şöyle konuştu: “13 yaşındaki bir çocuğun böyle bir durumda kendi rızası olur mu? Kendi rızasıyla olmuştur demek hukuk dışı bir yorum gibi gözüküyor. Hem hukukçu olarak hem de mantıken baktığım zaman çocuk kendi rızasıyla birlikte oldu demek hakikaten çok tuhaf bir yorum.”

‘Devlet koruması gerekir’

Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülükleri olduğunu belirten Karakaş, “Türkiye BM’nin Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf. Oradan kaynaklanan uluslararası yükümlülükleri var. 13 yaşındaki bir kız daha çocuktur. Bir kere bu çocuğun korunması söz konusu. Dolayısıyla çocuk kendi rızasıyla birlikte olmuştur demek aslında sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerin karşılanmadığını ve çocuğun yeterli derecede korunmadığını gösteriyor. Her durumda çocuğun korunması önceliklidir. Belli ki bu çocuk istismara uğruyor. Devletin de çocuğun korunmasıyla ilgili yükümlülükleri var. Çocuk dediğiniz zaman sadece ailesine atılmış annesi, babası ne yaparsa yapsın diyemezsiniz” dedi.

AİHM’in her zaman çocuğun menfaatini koruduğuna vurgu yapan Karakaş, “Burada çocuğun menfaati göz ardı edilmiş oluyor. AİHM kimin menfaati diye baktığında her durumda ve her zaman çocukların menfaatini önde tutmuştur. Bu bizim çok açık içtihatımız. AİHM her zaman çocuğun menfaatini önde tutar. Bu kesin” diye konuştu. Prof. Dr. Işıl Karakaş, olay gerçekleştiğinde 13 yaşında olan N.Ç.’nin hukuki durumuna değinerek şöyle konuştu: “Bu çocuğun durumunda Türkiye en azından yükümlülüklerini yerine getirmemiş gibi duruyor. 13 yaşındaki bir çocuğa hukuki işlem yaptırıyor musunuz? 13 yaşındaki bir çocuğun hukuki ehliyeti var mı? Böyle bir istismar olayında nasıl rızası olabilir? 13 yaşındaki bir çocuğun rızası olsa bile devletin bunu kesinlikle engellemesi lazım. Çocuk olayı zaten kendisi ihbar etmişse böyle bir şey düşünmek mümkün mü? AİHM ihlal kararı verirse Türkiye yargılamayı yenilemek zorunda.”

‘Karar eleştirilir’

Yargıtay tarafından eleştiriler nedeniyle yapılan açıklamayı sorduğumuz Prof. Dr. Işıl Karakaş, Avrupa’nın en yüksek yargı organı olan AİHM kararlarının bile eleştirildiğini söyleyerek yargı kararlarının eleştirilebleceğini belirtti: “Mahkeme kararları neden eleştirilemeyecekmiş anlayamadım. Mahkeme kararları eleştirilmek içindir. Bir yargı organı kararımızı eleştirmeyin diyebilir mi? AİHM şu anda Avrupa’daki en yüksek yargı organı. Burada verilen kararla ilgili ne eleştiriler çıkıyor. Yargı organlarının verdiği her karar eleştirilebilir. Onun dışında bu karar gibi toplumu çok ilgilendiren konularda söz konusu olan 13 yaşındaki bir çocukla ilgili böyle bir durum niçin eleştirilmesin. Mahkeme kararları dokunulmaz, ellenemez şeyler değildir. Yargıtay, İda Dağı’nın tepesinde mi oturuyor?”

Yüksek yargı başkanlarına öğrencilerin N.Ç. protestosu

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve çok sayıda Yargıtay üyesinin davetli olduğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 86’ncı kuruluş yıl dönümü etkinliği öncesinde bazı öğrenciler protesto gösterisinde bulundu. Dekanın konuşmasının ardından kürsüye çıkan bir öğrenci ise, “Yargıtay’ın 13 yaşındaki kız çocuğuna çok sayıda kişi tarafından tecavüz edilmesi davasında, kızın kendi rızasıyla ilişkiye girdiği için zanlıların cezasının düşürülmesini onamasını kabul etmiyoruz” diye konuştu. Kürsüye çıkan öğrenci bu nedenle Yargıtay Başkanı ve üyelerinin salonda istemediklerini belirtti. Katılımcılar ve öğrenciler salonu terk etti.

Tecavüzcüler değil satanlar iffetsizmiş!

Yargıtay’ın 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç’nin kendisine tecavüz eden 26 erkekle ‘rızasıyla’ ilişki kurduğuna ilişkin kararının ayrıntılarının da kararın kendisi kadar tartışma yaratacak nitelikte olduğu ortaya çıktı. Yargıtay, N.Ç’ye “Benimle birlikte olmazsan, yaptıklarını anne-babana söylerim” diyerek tehdit eden ve küçük kızla zorla birlikte olan R.B. adlı sanığın eylemini tehdit saymayan mahkeme kararını yerinde buldu. Yargıtay, 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz eden erkeklere alt sınırdan ceza verip, üstüne bir de iyi hal indirimi yapılırken, iki kadına alt sınırın üstünde ceza verilerek iyi hal indirimi yapılmamasını da onadı. Yargıtay 14. Ceza Dairesi “İki kadının duruşmadaki olumsuz tavırları, kendi yaşadıkları iffetsiz hayatı 13 yaşında bir çocuğa da yaşatmak şeklinde gözüken olumsuz tutum ve davranışları göz önüne alınarak haklarında takdir indirimi yapılmamıştır” görüşünü yerinde buldu. Buna karşılık işledikleri suçu inkar ederek N.Ç.’ye hayır işlemek için para verdiklerini ileri süren, N.Ç.’ye, “Bizimle yatmak istedi, kabul etmeyince de ‘sizin başınıza iş açarım’ diyerek tehdit ettiği” iftirasını atan sanıklara iyi hal indirimi yapılması kararı ise onandı.

Şahin, N.Ç.’nin avukatıyla görüştü

ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, N.Ç’nin avukatıyla görüştüğünü bildirdi. Şahin, “N.Ç ile de görüşürüm. N.Ç bizim kızımız. Gerekli bütün desteği de veririz. Bakanlık olarak, Adalet Bakanlığının çıkaracağı bütün kararlarda bize düşen kısmını güçlendirecek her noktasında yanındayız. Türkiye, bir hukuk devleti. Bunun takibini de beraber yapacağız” diye konuştu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i ziyaret eden Şahin, öncesinde TBMM’de gazetecilerinsorularını yanıtladı. Şahin’e, Yargıtayın 13 yaşındaki N.Ç’ye tecavüz davasındaki kararı da soruldu. Şahin, Yargıtay’ın bu işin devam ettiğini, basın aracılığıyla bu işin farklı şekilde yönlendirildiğini, mahkeme kararının beklenmesi gerektiğini söylediğini belirterek, “Bekleyelim” dedi.

Haberin Devamı