Gazete Vatan Logo

AIDS'li küçük Y.Ç.'ye eğitim engeli

Verilen kandan AIDS bulaşmıştı...

ŞANLIURFA’da 2008 yılında evde üzerine çaydanlığın devrilmesi sonucu kaldırıldığı Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki yanık ünitesinde tedavi görürken verilen kandan HIV virüsü bulaşması sonucu AIDS hastalığına yakalanan 6 yaşındaki Y.Ç.’nin ailesi, kaderlerine terk edildiklerini öne sürdü. 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde, hiç kimsenin kendi kapılarını çalmamasından yakınan baba 43 yaşındaki Mehmet Ç., "Okuldaki öğretmenler gelip çocuğumun okula gönderilmesini istedi. Bizde umutla okula gittik. Ancak, okul yöneticilerine çocuğumun başına bir şey gelmesi veya başka birine AIDS bulaştırması halinde sorumlusunun kim olacağını sorduğumda benden tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu istendi. Bu nedenle çocuğumla okuldan döndük" dedi.

Merkeze bağlı Ulucanlar Köyü Karagöz Mezrası’nda oturan ’Ç.’ ailesinin en küçük çocuğu Y.Ç.’ye, 2008 yılı Mart ayında 1.5 yaşındayken HIV virüsü bulaştı. Geçen süre içerisinde 6 yaşına gelen Y.Ç., hastalığından habersiz sık sık Ankara’ya götürülerek tedavisi sürerken, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatıyla bir sağlık ocağında asgari ücretle işe başlatılan baba Mehmet Ç., aradan geçen sürede sorumluların cezalandırılmamasına, Dünya AIDS Günü’nde hatırlanmamalarına sitem etti.

Mehmet Ç., çaydanlıktaki kaynar sıcak suyun dökülmesi sonucu sol omuz ve kolunda yanık oluşan oğlunu Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürmeleriyle dramlarının başladığını anlatırken şöyle dedi:

"Aradan geçen zaman içersinde hiçbir yetkili veya sorumlu bizi arayıp sormadı. Adeta bizi kaderimizle baş başa bıraktılar. AIDS’in pençesine düşen Y. için her 3 ayda bir Ankara’ya gidiyoruz. Bu hastalığın çocuğuma bulaşması üzerine köydekiler bizleri dışladı. Köyün dışında ev yaptırmak zorunda kaldık. Beni sonra bir sağlık ocağında asgari ücretle işe yerleştirdiler. Şimdi de çocuğum okula gitmesin diye dışlanmaya başlandık. Geçen hafta evimize gelen öğretmenler, Y.’nin okul çağına geldiğini, bu nedenle onu okula kaydettiklerini söyleyip çocuğumu okula gönderilmesini istedi. Çocuğumun okula başlaması için ona önlük, defter, çanta alarak Ulucanlar İlkokulu’na gittik. Okul idarecilerine benim çocuğumun AIDS’li olduğunu onlara söyledim. Okulda çocuğumun başına bir şey gelmesi veya başka bir öğrenciye AIDS bulaşması halinde sorumlunun kim olacağını sorduğumda benden tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporunu getirmemi istediler. Ben de bu raporu almak için girişimlerde bulundum. Ancak henüz alamadım. Bu yüzden çocuğum okula başlamadan okul hayali bitti."

OKUL SEVİNCİNİ YAŞAYAMADI

Annesi ve kardeşleri tarafından sevinçle okul önlüğünü giyen ancak, hastalığı nedeniyle okul kapısından dönmek zorunda kalan küçük Y., olanlardan habersiz, kardeşleri tarafından kendisine evde yazı ve resim çizilmesini öğrenmeye çalışması dikkat çekti.

Sürdürülen oruşturma kapsamında HIV virüslü kanı kayıtlara yanlışlıkla negatif olarak işlediği belirlenen hemşireye kademe durdurma cezası verilirken, kanı verdiği saptanan 32 yaşındaki S.K. adlı mühendis kendi imkanları ile tedavisine başlamıştı.

Haberin Devamı