Pendik'te, 'nerelisin?' sorusu sormak yasak

Belediye Başkanı Erol Kaya, üç dönemdir başkanlık yaptığı ilçede "Önce Pendikliyim" sloganıyla beraber, ilçede yaşayanların aidiyet duygusunu geliştirmenin çok önemli olduğunu söylüyor. Kaya; "Geleceğe sahip çıkmak için bunu yapmak zorundayız" diyor

Haberin Devamı

Dün Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya ile yaptığımız röportajın ilk bölümünü yayınlamıştık. Bugün, Başkan'ın Pendikliler'in sorularına verdiği yanıtları vermeye ve Başkan ile yaptığımız röportaja kaldığımız yerden devam ediyoruz.

* Sizin Pendik hakkında söyleyecekleriniz nelerdir? Siz buralı mısınız?
Adapazarı doğumluyum. 1950'de ailem istanbul'a gelmiş. Buraya geldiğimizde ben 11 yaşındaydım. Pendik'te "Nerelisin?" sorusu yasaktır. Çünkü burada yaşayan herkes, bu şehrin ihtiyaçlarını karşılamak için projenin bir parçası durumunda. "Önce Pendikliyim" sloganı bizim için esastır. Üniversite, Belediye ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla üniversitelerden akademisyenler geldi ve okullarımızda 5000 öğrenciye nasıl ve niçin Pendikli olduğumuz ve ilçemize neden sahip çıkmamız gerektiğini anlattılar.

Geçmişe sahip çıkmak adına Arnavut, Boşnak, Sivaslı, Trabzonlu olmak doğru, ama geleceğe sahip çıkmak adına "Pendikliyim" demek zorundayız. Geri dönüş yok. Burada yaşamayı tercih etmişiz. Pendikli olmak ve Pendik'e karşı aidiyet duygusunun veya bilincinin gelişmesini temin etmek, üzerinde önemle durduğumuz bir konu. 2004 yılı itibariyle yaklaşık 1200 insanı eğitimden geçirdikten sonra işe yerleştirdik. Bu konuda birçok kurumla ortak çalışmamız oldu. İHKİB'in de desteğiyle kurduğumuz iki karavanda biçki, dikiş ve nakış kursları açıldı. Bunların sonucunda yaklaşık 500 kişi iş sahibi oldu. Bir ipek halı dokuma kursu açıldı. Bu kursiyerler çok kıymetli halılar ürettiler. Tezgahlar evlerine verildi. Evde üretim yapıyorlar. KOSGEB'le ortak bir çalışma yürüttük. Burada da girişimci eğitimi verildi. İşletme kurmak isteyenlere, nasıl işletme kurulacağı ya da işletmeleri nasıl geliştirecekleri yönünde bilgi verildi.

* Peki, gece-gündüz nüfus farklılığı ilçenizde fazla mı?
Bu konuda bizde fazla bir değişiklik olmuyor. Yani bir Eminönü, Beyoğlu veya Kadıköy'deki gibi bir farklılık sözkonusu değil.

* Eğitim ve sağlık konusunda ne gibi çalışmalarınız var?
Ahmet Bey, çocuklarımıza yönelik Avusturalya'nın Melbourne Belediyesi'nden aldığımız bir proje var. Çocuk Oyun Kulüpleri yani 6 yaşın altındaki çocuklarımız anneleriyle beraber geliyorlar, anneleri orada oturuyor. Bizim öğretmenlerimiz var. Çocukların burada her türlü oyuncakla oynamaları ve kullanabilecekleri elektronik aletleri öğrenmeleri imkanı sağlanıyor. Resim yapmalarına ve yap-bozlarla yaratıcı yönlerini geliştirmelerine önayak oluyoruz. 4 bin çocuk üye bu kulüplere...

Pendik'te bulunan hastanelerin yatak sayısı yeterli değil. Geçen hafta Sağlık Bakanı'mızla bu konuda bir toplantı yaptık. Pendik'e 400 yataklı bir hastane yapılması konusunda bir karar alındı.

* Spor faaliyetleriniz nelerdir?
Biz millet olarak futbolla çok yakından ilgiliyiz. İstanbul'un üç büyük kulübü ile millet olarak hepimiz iftihar ediyoruz. Pendikspor Anadolu'da Fenerbahçe'yi yenen takım olarak biliniyor. Pendikspor'a Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ınkiyle yarışacak düzeyde tesisler yaptık. Tenis kulübümüzü kurduk. İlk turnuvayı yaptık. Ballıca Spor Kulübü ve Türkiye Jokey Kulübü ile işbirliği yaparak, üç yıldır binicilik yarışması düzenliyoruz. Bu sene halka da açıldı. Bu sporu halkın da yapmasını sağlamaya çalışıyoruz.

Her yıl uluslararası yaz etkinlikleri yapılıyor. Geçen sene 450 bin insan misafir ettik. 2004 yılında belediyecilik anlamında bir kırılma noktası yaşandı. Klasik, rutin belediyeciliğin renkli hale getirildiği bir dönem başladı. Daha renkli, daha katılımcı ve kaliteli bir anlayış başladı.

Vatandaş sordu Başkan yanıtladı
Doğalgaz istiyoruz
Ufuk Güner:
Pendik Velibaba Mahallesi Fındık ve Badem Sokak'a halen doğalgaz bağlanmadı. Duyduğumuza göre belediye onay vermiyormuş. Gerçekten belediye istemiyor mu?

Başkan: Doğalgaz çalışmalarının kazı izni Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmektedir. Belediye Başkanı'nın Pendik'e gelen bir yatırımı engellemesi söz konusu değildir.

Seçim Serttaş: Kavakpınar Mahallesi'nde Bahadır Sokak'ta oturuyorum. Bizim doğalgazımız yok. İGDAŞ'a başvurduğumuzda bunu "Belediye başkanınız çözer" diyorlar. Bu konuda bir çalışmanız var mı ya da olacak mı?

Başkan: Kavakpınar Mahallesi 2005 yılı İGDAŞ yatırım programında var. 2005 yazında mahalle bazında çalışma yapılacaktır.

Yolumuzu yapın
Muharrem Tekbaş:
Pendik Güzelyalı'nın hemen hemen birçok yerinde cadde ve kaldırımlar yenilendiği halde, Bağdat Caddesi ve Barbaros Sokak'ta yıllardır bir çalışma yapılmadı.

Başkan: Güzelyalı Bağdat Caddesi ana arter olup, Büyükşehir'in sorumluluk alanındadır ve takibi tarafımızdan yapılacaktır.

Yol moloz dolu
Bahattin Şekerdağ:
Kurtköy Yeni Mahalle'nin ana arteri olan cadde 2 aydır molozlarla dolu. Ve çalışmalar bitecek gibi görünmüyor.

Başkan: Kurtköy Yeni Mahalle'nin muhtelif yerlerinde yol çalışmaları devam ediyor. Tam olarak cadde ismi belirtilmemiş.

Asfalt çalışması
Sedat Tok:
Pendik Orhan Gazi Mahallesi'nde asfalt çalışması hiç yapılmıyor.

Başkan: Orhangazi Mahallesi 2005 yatırım programında yapılacaktır.

Dolayoba imarı
Sadiye Oğuz:
Pendik Dolayoba 11 uygulamasının
son durumu nedir?

Başkan: O bölgenin imar uygulaması bitti. Uygulamaya itirazlar değerlendiriliyor. Daha sonra tapuya tescil için gönderilecek.

Marina istiyoruz
Serkan Doğan:
Batı Mahallesi Vişne Sokak'ta oturuyorum. Merkeze belediye hiç yatırım yapmıyor. Yağmur yağdığında her tarafı seller alıyor. Pazann kaldırılmasını istiyorum. Pendik'te neden bir kültür merkezi yapılmıyor? Pendik'e neden bir marina yapılmıyor?

Başkan: Vişne Sokak'ın yağmur suyu kanalı projeleri onaylandı, ihale aşamasında. Pendik Merkez Pazarı için Büyükşehir ile gerekli çalışmalar yapılıyor. Pendik için yeni kültür merkezinin proje ihalesi yapıldı. Marina için avam projelerimiz hazır.

Tapumuz yok
Celal Keskin:
Ertuğrulgazi Mahallesi'nde oturanlann tapusu yok. Tapu için Milli Emlak'a başvuruldu.

Başkan: Ertuğrulgazi Mahallesi'nin büyük çoğunluğu Maliye Hazinesi ve mera alanı, hazine arazilerinin belediyemize devri ile ilgili yazışmalar devam ediyor. Mera alanları ile ilgili olarak İl Mera Komisyonuna teklif götürülerek, bu arazilerin hazine adına tescili ve daha sonra belediyemize devri talep edildi.

Hastaneyi açın
Timuçin Yılmaz:
Pendik'te belediyenin yaptırdığı kadın doğum hastanesi yıllardır bomboş ve çürümeye terk edilmiş durumda...

Başkan: Bahsekonu olan kadın doğum hastahanesi Büyükşehir Belediyemiz'e ait olup, Sağlık Bakanlığı'na devri ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

İstasyon yolu kötü
Dursun Ali Ercan:
Kaynarca tren istasyonuna giden yollar asfaltlanmadı.

Başkan: Havaların iyileşmesi ile en kısa zamanda bakımı yapılacaktır.

Pazarı kaldırın
Mükerrem Koparan:
Pendik Pazan'nın kaldırılmasını istiyorum. Yangın ya da deprem olsa, bizim halimiz ne olacak?

Başkan: Pendik merkez pazarı için Büyükşehir Belediyesi ile gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

DİĞER YENİ YAZILAR