Konutlar için garanti belgesi

Ülkemizde birçok tüketim malı için garanti teminatı sistemi uygulanmakta. Bu, çok faydalı oluyor

Haberin Devamı

Ülkemizde birçok tüketim malı için garanti teminatı sistemi uygulanmakta. Bu, çok faydalı oluyor. Vatandaş hiç olmazsa, aldığı malı değiştirme, onarma veya geri verme hakkına sahip. Evet, bütün taşınabilir malların zamanla bu kurallara göre satılması, vatandaş için bayağı bir kolaylık sağladı. Bütün bunlan neden yazıyorum biliyor musunuz? Dün aldığım bir elektronik postada Tüketici Hakları Merkezi'nden gelen enteresan bir teklif vardı. Genel Başkan Ömer Keser imzalı yazı aynen şöyle:

"Geçtiğimiz yıllarda yaşanan deprem felaketleriyle son olarak Konya'nın Selçuklu ilçesinde yaşanan facialar neticesinde, yıllarca birikim yaparak konut satın alan tüketicinin son derece dikkatsiz ve bilinçsiz davrandığı, art niyetli satıcıların ise bu bilinçsizlikten ve dikkatsizlikten faydalanarak tüketiciyi mağdur ettiği görülmektedir.

1995 yılında yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile 'mal' kapsamına 'taşınmaz konutlar' da dahil edilmiştir. Dolayısıyla yapılan bu yasal düzenlemeyle ayıplı maldan doğabilecek zararların satıcı tarafından giderilmesi mecburiyeti getirilmiştir. Tüketicilerin bugüne kadar uygulamasından son derece memnun olduğu, satıcının ve tüketicinin yükümlülüklerini gösteren GARANTİ BELGESİ zorunluluğu, konutlara da getirilmelidir.

"Hemen hayata geçirilmelidir"
Satılacak konutlar için Garanti Belgesi zorunluluğu getirildiği takdirde ayıplı mal satın alan tüketici, belgede yazan şartnameler gereği hakkını arayabilecektir. Konut almadan önce korkulu rüyalar gören ve ileride nasıl problemlerle karşılaşacağını tahmin edemeyen tüketicinin satıcı tarafından verilecek Konut Garanti Belgesi ile alışverişini daha güvenli ve huzurlu yapması sağlanacaktır. Günümüzde tüketici memnuniyetini önceleyen firmaların yoğurda dahi Garanti Belgesi verdiği bir ortamda, insan hayatı için önemli bir yer taşıyan konutlara Garanti Belgesi zorunluluğu getirilmesi öncelenerek hayata geçirilmelidir."

Gördünüz mü, bizler günümüzü "laklak"la geçirirken, eloğlu ne fikirler üretiyor. Valla, Tüketici Hakları Merkezi Başkanı'na helal olsun diyorum. Gayet mantıklı ve yararlı bir fikir attı ortaya. Bakalım, ne kadar ilgi görecek? Çünkü ülke olarak bugünlerde çok meşgulüz. Öyle ya, "Popstar", "Biz Evleniyoruz"un yanısıra, televizyonlarda o kadar önemli (!) diziler var ki, onları seyretmekten, onlarla ilgili haberleri okumaktan ve tartışmaya girmekten, başka şeyleri düşünmeye vaktimiz kalmıyor. Onun için böyle ciddi konular pek gündemde değil. "Ali ile Ayşe'nin, al takke ver külahını" izlemek varken, o konuları tartışmak varken, nemize gerek memleket meseleleri. Varsın millet kazık yesin, varsın vatandaşlar pisi pisine canını kaybetsin. "Aman yahu bana ne?" dersin geçer gider. Laiklik elden gitmesin de gerisine boşver.

DİĞER YENİ YAZILAR