Ayıp devam ediyor

Ben bugüne kadar köşemde iki yıllık üniversite eğitimi aldıkları halde, işyeri açamayan optisyenlik mezunlarının şikâyetlerine yer vermiştim

Haberin Devamı

Ben bugüne kadar köşemde iki yıllık üniversite eğitimi aldıkları halde, işyeri açamayan optisyenlik mezunlarının şikâyetlerine yer vermiştim. Ancak hâlâ durumlarında olumlu bir gelişme olmadı. Bu konuyla ilgili olarak 1940'lı yıllarda kanun çıkarıldığında, üniversitelerde optisyenlikle ilgili hiçbir eğitim verilmiyordu. Daha sonra üniversitelerde bu bölümün açılmasıyla birlikte, konusunda uzman birçok insan yetişti. Fakat eğitimini aldıkları halde mezunlar, mesleklerini icra edemiyorlar. Çünkü Sağlık Bakanlığı onlara optik mağazası açmaları için ruhsatname vermiyor. Ülkemizde bu iş halen usta çırak ilişkisiyle yapılıyor. Yani üniversite mezunu gençlerin aldıkları diplomalar hiçbir anlam ifade etmiyor.

Ben bu işe bir türlü akıl sır erdiremiyorum. Yahu üniversitelerde branş açıp, öğrenci alıyor ve mezun ediyorsunuz. Okul bittikten sonra da mesleklerini yapmaları konusunda kendilerine hiçbir seçenek sunmuyorsunuz. Bu tam anlamıyla bir aldatmacadır. Gençlerimizin umutlarıyla, geleceğiyle oynamaktır. Sağlık Bakanlığı bu konuyla bir an önce ilgilenmelidir. Ayrıca bu branşlarda eğitim veren üniversitelerin de çaba sarfetmesi gerekiyor. Ben insanlarımızın gözlük almak istediklerinde bu konunun eğitimini almış, kendilerine tatmin edici yanıtlar verebilen insanları tercih edeceklerini düşünüyorum. Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili olarak acele yanıt bekliyorum.

Kulaklık işkencesi
Duyma problemi yaşayan emeklilerden şikâyetler aldım. SSK'nın iki yıldır kulaklık vermediğini dile getiriyorlar. Dışarıda fiyatı çok yüksek olan kulaklıklar için 2003'ün Eylül ayında ihale yapılmış hâlâ sonuçlanmamış. İhalenin Ankara'dan onaylanması bekleniyor. Tabii bu durumda mağdur olan vatandaşların sayısı da giderek katlanıyor. Bu konuda söyleyecek söz bulamıyorum. SSK Genel Müdürlüğü iki yıldır bu sorunu neden halledemiyor? Yapılan bir ihale neden aylardır sonuçlanmıyor? SSK yetkilileri bu sorularıma bir an önce yanıt versin. İnsanlan mağdur ve çaresiz durumda bırakmaya kimsenin hakkı yok.

Bir yardım çağrısı
Tokat İli Erbaa İlçesi Karaağaç Köyü muhtarı Mustafa Kılıç bana gönderdiği e-mail'de köylerindeki ilköğretim okulunda açmış olduklan kütüphane için yardım talebinde bulunmuş. Ders kitabından başka okuyacakları, faydalanacakları kaynak kitapları olmayan öğrenciler ve köy halkı için başlatılan bu yardım kampanyasını duyurmamı istemiş. Ben de bu çağrıyı Türkiye'de eğitim konusunda duyarlı kişi ve kurumlara iletmeyi uygun buldum. Yardımlar için adres bilgileri aşağıdadır.

Muhtar Mustafa Kılıç Karaağaç Köyü Erbaa TOKAT - Telefon: 0356 778 81 30

DİĞER YENİ YAZILAR