Gazete Vatan Logo

Ahmet Türk'ün de siyasi yasak isteniyor

YargItay Başsavcısı Yalçınkaya’nın 16 Kasım 2007’de açtığı davada DTP’nin “devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı” haline geldiği savunuluyor. 8’i milletvekili 221 parti üyesine 5 yıl siyaset yasağı isteniyor. Anayasa Mahkemesi, Yalçınkaya’nın “DTP kapatma davası sürecince seçime girmesin” yönündeki talebini ise daha önce reddetmişti.

Yalçınkaya’nın siyasi yasak istediği DTP’liler arasında Ahmet Türk ile milletvekilleri Sabahat Tuncel, Aysel Tuğluk, Sevahir Bayındır, Fatma Kurtulan, İbrahim Binici ve Selahattin Demirtaş, eski milletvekilleri Leyla Zana, Mahmut Alınak, Hatip Dicle, eski DTP Eşbaşkanı Nurettin Demirtaş, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da yer alıyor. DTP halen 21 milletvekiline sahip. En az iki milletvekiline siyasi yasak gelmesi halinde, kalan vekiller DTP yerine kurulacak partiye geçseler bile grup kuramayacaklar.

“Nasıl gelin diyeceksiniz?”

Türk, “Anayasa Mahkemesi DTP’yi kapatırsa, açılımı nasıl etkiler?” sorusuna “Bundan Kürtlerin mutlu olmayacağını, sıkıntılar olacağını herkes biliyor. Demokratik siyaseti kapatırsanız, dağdaki insanlara gelin siyaset yapın diyebilir misiniz? Buna kim güvenecek, kim inanacak?” yanıtını vermişti. DEHAP, 2003’te HADEP kapatılınca onun yerine geçmiş, ancak DEHAP’ın kapatılması için dava açıldığında da DTP kurulmuş, DEHAP kendini feshetmişti. Kürt hareketinde yer alan HEP, DEP, ÖZDEP ve HADEP daha önce kapatılmıştı.

Haberin Devamı