Gazete Vatan Logo

Ahmet Türk'ten birleşme çağrısı!

'TBMM’de bulunmak bizim için de bir şans. Türkiye için de bir şans. Ortaklaşmak için her şeye hazırız'

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, "Kürdü’yle, Türkü’yle omuz omuza İstiklal Savaşını veren insanlar, bugün de omuz omuza çatışma sürecini atlatmaya yönelik ortak akıl koyabilir. İnsanımızın geleceği burada. İnsanımızın mutlu olduğu yer bu ülke..." dedi.

Türk, partisinin grup toplantısında, "Anadolu topraklarını özgür vatana dönüştürmek için yürütülen Kurtuluş Savaşı sonucunda kazanılan Cumhuriyeti kutladığını" söyledi. Anadolu halkının omuz omuza verdiği mücadele sonucunda tarih açısından önemli bir eser yaratıldığını ifade eden Türk, "Sevgi ve inançla bütünleşen mücadele sonucunda oluşan Cumhuriyet, hepimizin ortak değeridir, hepimizin ortak katkısıdır. Ancak, çağdaş demokratik değerlerle Cumhuriyeti beslemediğimiz için bugün birçok sorunla karşı karşıyayız. Anadolu ve Mezopotamya kültürünün eseri olan Cumhuriyeti, farklı kimliklerinden ve inançlarından dolayı bir halkın sadece hitap ettiği bir Cumhuriyet olarak değerlendirmek, bence en büyük yanılgıdır" diye konuştu.

"KORKTUĞUMUZ GELİŞMELERLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ"
"Uzun süreden beri farklı kimliklerin ve inançların inkarıyla adeta büyüyen bu sorunu ortak akıl, ortak mantıkla ele alıp çözmeyi beceremezsek korkarım ki acılı süreci uzun bir süre yaşamış olacağız" diyen Türk, hiçbir insanın bu acılı süreci yaşamak istemediğini söyledi. Siyasi partilerin halkı tahrik eden açıklamaları olduğunu ileri süren Ahmet Türk, "Bugün istemediğimiz, ürktüğümüz, korktuğumuz gelişmelerle karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu. DTP’nin ölümlerden haz duyan bir parti olarak gösterilmeye çalışıldığını öne süren Türk, şöyle devam etti: "Oysa DTP, sorumluluğunun bilincinde, demokratik, barışçıl bir sürecin gelişmesi için her türlü katkıyı yapmak için çalışmalar içinde. Bu kanın durması için gerçekten birçok şey yapmak için çaba gösteriyor. DTP, ’kan dursun’ dediği için adeta suçlandı. DTP, barış istediği için suçlandı. Ama birileri adeta halkı karşı karşıya getirmek için kışkırtıcılık yaptı. Kimse bunun hesabını sormuyor. Ülkeyi bir iç çatışmaya götürecek mantığa kimse karşı çıkmıyor. Ama DTP’nin barışçı demokratik siyasetini adeta görmemezlikten geliyor ve DTP hedef haline getiriliyor."

"İNSANIMIZIN MUTLU OLDUĞU YER BU ÜLKE"
"Bütünleşmeyi, birlikteliği, 1920’lerin ruhunu yakalamak için parti olarak, insan olarak, bölge olarak hazırız" diyen Ahmet Türk, şunları kaydetti: "Kürdü’yle, Türkü’yle omuz omuza İstiklal Savaşını veren insanlar, bugün de omuz omuza çatışma sürecini atlatmaya yönelik ortak akıl koyabilir. İnsanımızın geleceği burada. İnsanımızın mutlu olduğu yer bu ülke. Ama mutlu olmak için de beklentileri var. İnsanlarımız özgürce, eşitçe, kardeşçe bir ülkenin yurttaşı olmak için çaba gösteriyor. İnkarcı politikalar kardeşliği sağlamayacağı gibi birliği beraberliği de sağlamaz. Bunu artık herkesin görmesi gerekiyor. Biz bu düşüncelerimizi açıkça ifade ettiğimiz için bugün istenmeyen bir parti, bugün adeta hedef haline getirilen bir parti konumuna getirildik. Ama inanıyorum ki yarın çocuklarımız bu süreci bizden ve diğerlerinden çok daha iyi değerlendirecek ve gerçekten demokrasinin, barışın, birlikteliğin anlamını çok iyi bir şekilde ortaya koyacaktır."

"HEP BİRLİKTE ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYALIM"
"TBMM’de bulunmak bizim için de bir şans" diyen Ahmet Türk, "Türkiye için de bir şans. Biz bu şansı kullanmak için her şeye hazırız. Ortaklaşmak için her şeye hazırız, ortak projeleri üretmek için hazırız. Ancak, bizim sorumluluğumuz olduğu kadar diğer siyasi partilerin de bu konuda sorumluluğu var. Bizden sorunlarla ilgili demokratik bir diyaloğu isteyen bir mantık yok. Bizden istenen tek şey var, gelin birilerini kınayın..." diye konuştu. Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu çok açık söylüyorum; Sayın Başbakana, siyasi partilere bir çağrı yapmak istiyorum. Ortaya koyun projenizi hep birlikte elimizi taşın altına koyalım. Şiddet ve silaha karşı hep birlikte duralım. Ama sizin istediğiniz sorunların çözümü değil. Bizi halkımızın karşısında hiçleştirmeye yönelik bir politikadır sizin istediğiniz. Evet sorunların çözümüne katkımızı istiyorsanız, bunun yolu ve yöntemi farklıdır. Ama istenen bu değil. ’Hiçleşin’ diyor, ’Kişiliğinizden, onurunuzdan ödün verin’ diyorlar. Bu sorunların çözümüne katkı sağlamaz. Böyle bir mantığı asla kabul etmeyiz. Böyle bir anlayışa asla gelmeyiz."

"BU ACILI SÜRECİ SONLANDIRABİLİRİZ"
Cumhuriyetin, var olan kimliklerin, kültürlerin kaynaştığı bir rejim olduğunu vurgulayan DTP Grup Başkanı Türk, "Eğer cumhuriyeti sadece bir sistem olarak değerlendirirsek, o cumhuriyetin içini demokratik değerlerle dolduramazsak o cumhuriyet, halkın cumhuriyeti olmaktan çıkar" dedi. Ahmet Türk, konuşmasını şöyle tamamladı: "Hassas bir süreçten geçiyoruz. Sorunları çözme konusunda inanıyorum ki büyük bir şansımız var. Sorunu barışçıl, demokratik yöntemlerle çözme konusunda halen şansımız var. Bunun doğru kullanılması gerekir. Sınır ötesi operasyonlarla sorunların çözümüne katkı sunamayız. Buna gerek olmadan da bu ülkede birlikteliği, kardeşliği sağlayabiliriz. Yeter ki birbirimizi dinleyelim. Yeter ki geçmişte birbirimize güvendiğimiz gibi de bugün de birbirimize güvenelim. Bence bu konuda halen yapılacak çok şey var. Biz şimdiden tekrar tekrar bu süreci demokratik bir sürece eğriltmek için bu ülkede barışı gerçekleştirmek için demokratik reflekslerin öne çıkmasını tekrar istiyoruz. Eğer bu duyarlılığı hep birlikte gösterebilirsek bu acılı süreci sonlandırabiliriz."

Haberin Devamı