Markalar dünyayı ödülle fethediyor

Anadolu Efes Grubu’nun dokuz ürünü Altın, iki ürünü gümüş ve bir markası da Uluslararası Yüksek Kalite Ödülü’ne layık görüldü.

Geçtiğimiz haftalarda Malta’daydım. Ülkemizin sanayi kuruluşlarından Anadolu Efes’in markalarının, Monde Selection’un uzman jürisi tarafından rekor sayıda madalyaya layık görüldüğü bir ödül törenindeydim. “2017’nin En İyileri” organizasyonunda, Anadolu Efes’in dokuz ürünü Altın, iki ürünü Gümüş Madalya kazanırken bir markası da, sadece 3 yıl üst üste Altın Madalya kazanan ürünlere verilen “Uluslararası Yüksek Kalite Ödülü”ne layık görüldü.

Geçen yüzyıl başlarında çekilmiş kaliteli yabancı içki etiket fotoğraflarını görenler bilir. Belli başlı yarışmalarda kazanılan ödül logolarının çokluğu yüzünden bu etiketlerde içkinin adı zorlukla seçilir. Zamanla yalnız içki değil, kozmetikten zeytinyağına, meşrubattan şişe suyuna, hazır gıda ürünlerine kadar akla gelebilecek pek çok kategoride ödül verilir oldu. Ödül için başvuran ürün sahiplerinin ve kategorilerin sayısı arttığı gibi ödül veren kuruluşlar da çoğaldı.

Haberin Devamı

Markalar dünyayı ödülle fethediyor

Ödül prestij ilişkisi

Bugün iş arayan bir gencin bir diploma sahibi olmasının yetmediği, işverenin onun elinde hangi eğitim kurumundan ne düzeyde bir diploma olduğuna bakması gibi, ödül kuruluşlarının hangilerinin saygın, hangilerinin sıradan olduğu da konuyla ilgili çevrelerde biliniyor ve ödüller ona göre ciddiye alınıyor. Tanıtım olanaklarının kısıtlı olduğu dönemlerde etiketlerdeki ödül logoları en ucuz ve etkili reklam aracı sayılırdı. Günümüz global ilişkiler ortamında ise belli başlı organizasyonların ödülleri firmaların prestijini, ürünlerin güvenilirliğini artıran kalite referansı sayılıyor.

56 yıldan beri önemi giderek artan Belçika merkezli Monde Selection adlı kuruluşun verdiği kalite ödülleri de, o madalyaları elde edebilen firmalara ve onların ürünlerine yalnız kendi ülkelerinde değil, uluslar arası kamuoyunun gözünde de farklı bir önem kazandırıyor. Geçen yıl değerlendirmeye 82 ülkeden 975 firma 2618 ürünle katılmış. Bu yıl katılanlarla ilgili istatistikler henüz yayınlanmamıştı ama en az o civarda katılım olduğunu sanıyorum. Malta’da tarihi Akdeniz Kongre Merkezi’nde yapılan ödül töreninde Uzakdoğulu üreticiler ağırlıktaydı. Tek bir ürünle katılanlar bile törene kalabalık gruplarla gelmişti; erkekler smokinleriyle, özellikle Japon ve Koreli hanımlar çok şık yerel kıyafetleriyle dikkat çekiyordu.

Haberin Devamı

İçtenlikli kutlamalar

Organizasyon katılan ürünleri alkollü içkiler, gıda ürünleri, kozmetik ve tuvalet malzemesi, sağlıklı ve diyet ürünleri, tütün gibi başlıklar altında sınıflandırmıştı. Ayrıca bir de şarap yarışması düzenlenmekteydi. Buna karşılık bira, şişe suları ve meşrubatla aynı kategoride değerlendiriliyordu. Anadolu Efes’in yetkilileri ödülleri alırken hangi markaların altın, hangilerinin gümüş madalya aldığı dev ekranlara da yansıtılıyordu. Anadolu Efes ekibi daha sonra ödüllerle fotoğraf çektirirken, çok sayıda firma yetkilisi gelip, içtenlikle Efes’in başarısını kutladı. Malta’da, Anadolu Efes’in 10 markasının da kısa süre önce Uluslararası Lezzet ve Kalite Enstitüsü’nün (International Taste & Quality Institute) dünyaca ünlü, bağımsız 135 şef ve someliyeden oluşan Üstün Lezzet Ödülü jürisi tarafından ödüle layık görüldüğünü öğrendim. Bu madalyalar da 14 Haziran’da Brüksel’de düzenlenecek Üstün Lezzet Ödülü töreni ardından Anadolu Efes’in müzesine taşınacak.

Haberin Devamı

80 ülkede satılıyor

1969’da kurulan Anadolu Efes’in 3 bira, 2 malt fabrikası ve 1 şerbetçiotu işleme tesisi var. Ayrıca 5 ülkede operasyonları bulunan, Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu ülkeleri başta, dünyanın 80’den fazla ülkesinde ürünleri tüketilen bir şirket. Satış hacmi bakımından Avrupa’nın en büyük 6’ncı, dünyanın 14’üncü bira şirketi. Bu ödüllere ulaşabilmesini, kaliteden ödün vermeyen, bunu üretim ve yönetim aşamasına uygulayan zihniyete borçlu olduğunu gördüm.

DİĞER YENİ YAZILAR